Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne obilen, zajtrk naj bo čim bolj zdrav!

30. 3. 2016; 01.30
Avtor: T.G.
kosmiči
Že mama vam je pridigala, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva in veste kaj – imela je prav! Ne glede na to, da vam morda zajtrk kdaj pa kdaj ne prija, da ste zadovoljni le s kavico ali pa, da vam ob misli na poln krožnik pred sabo postane kar slabo, dejstvo je, da je zajtrk zdrava osnova, na kateri je dobro začeti svoj dan.

Če boste pojedli zajtrk, v času malice ne boste že tako lačni, da bi takrat pojedli veliko preveč, vaši možgani pa bodo začeli funkcionirati veliko hitreje in v službi boste že zjutraj bolj kreativni. Ni potrebno, da je zajtrk velik in obilen, raje naj bo zdrav. In kaj strokovnjaki najbolj priporočajo? Kombinirajte pravo hrano! Zajtrk naj vsebuje kombinacijo ogljikovih hidratov, vlaknin in proteinov, ki je za zjutraj optimalna. Če se ne morete odločiti, kaj vam zjutraj najbolj prija, vam bodo morda pomagali spodnji nasveti.

Ovseni kosmiči so odlična izbira, ker ob rednem uživanju znižujejo holesterol. Poleg tega vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin, folatov in kalija. Jejte jih z jogurtom ali pa jih skuhajte in pripravite kot ovseno kašo, ki ji lahko dodate svoje najljubše sadje ter jo osladite z medom.



Grški jogurt je bolj kremasta in okusna različica navadnega jogurta, ki vsebuje veliko kalcija in proteinov. Če vam navaden jogurt ne prija, mu dodajte sadje ali pa ga (kot to počnejo v Grčiji) prelijte s medom in posujte z orehi.

Grenivka velja za »čudežen« sadež, ki poleg tega, da je zdrav, spodbuja hujšanje. Je tudi nasitna, polna antioksidantov in koristno vpliva na nivo krvnega sladkorja in inzulina. Za čim bolj uravnotežen zajtrk jo kombinirajte s proteini, na primer z jogurtom ali jajci.

Banana je tisti sadež, ki vas nasiti za dolgo časa, hkrati pa zaradi sladkega okusa zadosti vsem željam sladokuscev, ki brez sladic težko preživijo dan. Banane so zelo primerne tudi za ljudi z visokim krvnim tlakom.

Jajca ne veljajo več za tisto škodljivo jed, ki viša holesterol in se ji je zaradi tega potrebno izogibati (morda le v primeru, da imate zares visok nivo holesterola). Zdaj veljajo za zdrav vir proteinov in vitamina D in če z njimi ne pretiravate, si jih kar privoščite v takšni ali drugačni obliki.

Mandljevo maslo morda pri nas še ni tako zelo razširjeno, a za ljudi, ki ne jedo jajc ali mlečnih izdelkov, je zelo priporočljivo, je namreč odličen vir proteinov in nenasičenih maščob. Poskusite ga kot namaz na polnozrnatem kruhu, nanj pa dodajte še nekaj kolutov narezane banane.

foto: Arhiv Svet24

Lubenica je kot nalašč za vroče poletne dni, saj vas bo osvežila in hidrirala, znana pa je tudi kot sadež, ki vsebuje veliko likopena, ki koristno vpliva na vid, srce in ščiti pred rakom. Poleg tega vsebuje zelo malo kalorij!

Borovnice bodo vašemu organizmu zagotovile velikansko dozo antioksidantov, pa naj bodo sveže ali zmrznjene. Strokovnjaki pravijo, da borovnice koristno vlivajo tudi na naš spomin, krvni tlak in prebavo, kot lubenice pa so tudi borovnice precej nekalorične.

Jagode zaradi visoke vsebnosti antioksidantov veljajo za pravo super živilo, hkrati pa vsebujejo veliko vitamina C, folne kisline in vlaknin ter imajo pozitiven vpliv na srce in ožilje.

Jagode so eden izmed najboljših virov vitamina C in folne kisline. foto: Arhiv Svet24

Kava je zjutraj pogosto nepogrešljiva in tudi kava je na seznamu stvari, ki so nekoč veljale za precej škodljive, zdaj pa so študije dokazale, da (če z njo ne pretiravamo), temu ni tako, saj niža tveganje za bolezni kot je na primer diabetes. Seveda pa pri pitju kave ne pretiravajte z dodajanjem smetane in sladkorja, saj tako v svoje telo vnašate le odvečne kalorije.



Čaj je odlična pijača, ki spodbuja prebavo in pomaga pri hujšanju, poleg tega pa vsebuje veliko antioksidantov (največ naj bi jih vseboval zeleni čaj) in je zato zelo zdrav.

Melona je še eden od sadežev, ki vsebuje veliko vitaminov A in C, nima veliko kalorij in je odlična za hidratacijo telesa. Poleg tega velja za sadje, ki vpliva na lepšo kožo.

Brusnični sok je odlična alternativa pomarančnemu soku, ki ga mnogi radi pijejo za zajtrk. Ker omejuje rast bakterij, je odličen za vaša sečila, pozitivno pa vpliva tudi na bolezni srca in ožilja.

foto: Profimedia

Polnozrnat kruh naj bo alternativa belemu in ostalim kruhom, pri tem pa pazite, da gre resnično za pravi polnozrnati kruh. Seveda pazite tudi na to, da ga ne boste na debelo namazali z maslom in sladko marmelado, saj potem niste prav veliko naredili za svoje zdravje (in za svoje kilograme).

Maline naj bodo pogosto na vašem jedilniku, saj poleg koristi, ki smo jih našteli že pri drugih sadežih (visoka vsebnost antioksidantov, vitamina C in vlaknin), vsebujejo tudi vitamin K, ki zagotavlja, da bodo vaše kosti močnejše. Enako hranilno vsebnost kot sveže, imajo tudi zamrznjene maline, tako da ni razloga, da bi jih uživali le poleti.

Jeste veliko ogljikovih hidratov? foto: Profimedia

Lanena semena so eden od dodatkov, na katerega nikar ne pozabite, ko boste pripravljali zajtrk,
saj so velik vir omega-3 maščobnih kislin. Vsebujejo tudi veliko vlaknin in lignan – antioksidant, ki dokazano ščiti pred rakom na dojkah.

prejšnji članek
Vaje za vitko ritko
Svet slavnih
Vaje za vitko ritko
naslednji članek
Koža potrebuje izdatno nego
Moda&Lepota
Koža potrebuje izdatno nego
#obraziavenija
obraziavenija