Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preden izgubite živce …

31. 3. 2016; 07.30
Avtor: Lea Pufek/revija Bodi zdrava
Panika, tesnoba, stres, napetost

foto: Arhiv Svet24

Vsi vemo, kako zelo škodljiv je stres in kako vseprisoten je v našem življenju, a včasih se zdi, da se mu preprosto ne moremo izogniti. Pravzaprav ne znamo. Stresne situacije so nepredvidljive, in kadar se zgodijo, se ne moremo preprosto prisiliti, da ne vplivajo na nas. Lahko pa naredimo kaj, kar njihov vpliv izniči. In to na dnevni bazi.

Čeprav se vsakodnevnim negotovostim, dilemam, pritiskom in ostalemu stresu ne morete izogniti, lahko poskrbite, da ta na vas ne bo imel tolikšnega vpliva, kot bi imel sicer. Z nekaterimi precej preprostimi vsakodnevnimi dejanji lahko – psihološko potrjeno – precej izboljšate svoje razpoloženje in notranjo moč ter se izognete morebitnim zdravstvenim težavam. Izboljšano psihično počutje pa bo tudi dobra preventivna tehnika pri bojevanju s stresom. Da, nekatere stresne okoliščine boste tako lahko tudi preprečili.

1. Izrazite hvaležnost

Mnoge raziskave so že potrdile blagodejen vpliv hvaležnosti na naše počutje. Moč hvaležnosti torej nikakor ni več mit. Kadar smo hvaležni za stvari, ki jih imamo, in za tisto, kar so drugi dobrega storili za nas, se počutimo bolje in bolj optimistično. Hkrati hvaležnost dokazano poveča sočutje in blagodejno vpliva tudi na tiste, ki jim izrazimo hvaležnost. Kadar izražamo hvaležnost, se osredotočimo na pozitivne stvari v svojem življenju, torej kaj se nam je dobrega zgodilo in kdo vse nam stoji ob strani, zaradi tega pa odmislimo negativne ali pa tem pripišemo veliko manjši pomen.

2. Smejte se in bodite veseli

Pregovor, da je smeh pol zdravja, ni privlečen za lase, saj je znanstveno dokazano, da ima smeh skorajda zdravilne značilnosti. Ker sprošča tako imenovane hormone sreče, nas (in vse okrog nas) takoj spravi v boljšo voljo, blaži stres, do neke mere pa blaži tudi bolečino. Ker se je v določenih okoliščinah seveda težko pripraviti do smeha, naj bo kot tolažilno dejstvo podatek, da je dovolj že nasmeh, pa še ta ni treba, da je zares pristen. Raziskava je pokazala, da se občutek veselja in zadovoljstva poveča že pri prisiljenih in izsiljenih nasmehih, kaj šele pri iskrenem smehu. Poleg tega pa je smeh nalezljiv, kar pomeni, da lahko s svojim vplivamo tudi na počutje drugih okrog sebe. 

Vaja za nasmeh
Vzemite čisto pisalo, razprite usta, pisalo vstavite med zobe in jih stisnite skupaj. Ta kretnja, ki je nadvse podobna nasmehu, bo izsilila vaš nasmeh in znanstveno dokazano pripomogla k boljšemu počutju. 

3. Vzemite si odmor 

Da nevtralizirate dnevni odmerek stresa, si je dobro vzeti odmor od vsakdanjega vrveža. Odmor si lahko vzamete na dnevni ali tedenski bazi, odvisno, za kakšne vrste odmor gre. Pomembno je, da čas odmora namenite stvarem, ki vas veselijo, in ljudem, ki vam veliko pomenijo, le tako boste zares odmislili vse, kar vas pesti v vsakdanjem življenju. Vzemite si čas za vadbo, sprehod, konjiček, nakupovanje, druženje s prijatelji … Kar koli, kar vas bo razbremenilo in pri čemer ne boste razmišljali o delu ali drugih stresnih stvareh. Najpomembnejše pa je, da med časom, ki si ga vzamete zase, ne razmišljate o stvareh, ki jih zaradi tega ne boste mogli opraviti oziroma bi jih lahko počeli ta čas.

4. Preštejte svoje blagoslove

To se precej navezuje na izkazovanje hvaležnosti, gre pa za to, da naredimo neke vrste inventar vseh dobrih stvari v svojem življenju. Črnogledi in slabe volje (ter posledično dovzetni za stres) smo predvsem zato, ker se pretežno osredotočamo na negativne stvari v svojih življenjih. Tem stvarem posvečamo veliko več svoje pozornosti, zato pa se tudi pogosto čutimo nemočne in brez upanja. Veliko bolje se bomo počutili, če se bomo oprijeli pozitivnih stvari – dobrih prijateljev, lepih trenutkov, svojih talentov …

5. Obiščite nekoga, ki vas potrebuje

Včasih svoje skrbi veliko lažje odmislimo, če se moramo spoprijeti s tegobami koga drugega. Ko nekomu v težkih časih ali bolezni stojimo ob strani, ne pomagamo samo njemu. Tudi v nas to zbudi boljši občutek. Poleg tega pa se poglobi tudi naš odnos s tem človekom, zavedanje, da smo bili nekomu v pomoč, pa je prav tako pravi balzam za dušo. Daje vam moč ob zavedanju, da ste izpolnili neki življenjski namen, zaradi česar se zmanjšajo vsakdanje dileme in negotovosti.

6. Preživljajte čas s svojimi ljubljenimi

Ni treba dodatno poudarjati, da je preživljanje kakovostnega časa z nekom, ki ga imate radi, nadvse izpolnjujoče. Pa naj gre za trenutke s partnerjem, sprehode z otroki, pogovor s starši ali aktivnosti s prijatelji. Gre za čustveno intenzivne in pozitivne trenutke, ki vodijo v pozitivne spomine. Ti pa nam bodo prišli prav zlasti v težkih časih, ko bomo te spomine potrebovali kot sidrišče pri izkazovanju hvaležnosti.

7. Pomagajte

Prostovoljstvo je zadnje čase precej prisotno. Mnogi se odločajo zanj tudi zato, ker se ob tem sami počutijo veliko bolje. Pomoč drugim nas vedno navda z občutkom, da smo naredili nekaj pomembnega. Da smo nekaj spremenili, da smo pripomogli k večjemu dobremu. Pomoč tistim, ki našo pomoč potrebujejo v kakršni koli obliki, je prav tako dober primer, kako vzpostaviti določeno perspektivo do lastnih težav in stresnih okoliščin. Pogosto se ljudje namreč obremenjujemo s stvarmi, ki pravzaprav niso toliko pomembne, in dovolimo, da nam stres, povezan z njimi, uničuje zdravje. Kadar nesebično pomagamo drugim, pa zares spoznamo, kako malenkostne so nekatere naše nevšečnosti v primerjavi z velikimi težavami drugih.

prejšnji članek
Znaki, da je resnično zaljubljen
Zdravje
Znaki, da je resnično zaljubljen
naslednji članek
Mize, kjer živali kukajo ven
Življenjski slog
Mize, kjer živali kukajo ven