Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mleko, ki to ni

31. 3. 2016; 03.00
Avtor: Maša Rener/revija Fatalna
Mleko, ki to ni
Imate laktozno intoleranco ali želite preprosto poskusiti kaj novega? Pripravite si sami rastlinsko mleko s pomočjo enega od naslednjih receptov.

SOJINO MLEKO

Potrebujete: 250 gramov eko bele soje, 2,5 litra vode

Sojo najprej čez noč namočite. Naslednji dan jo skupaj z vodo čim bolj drobno zmeljite v mešalniku. Dobljeno zmes nato še precedite skozi fino cedilo ali gazo/kuhinjsko krpo. Tekočino prelijte v večji lonec in jo počasi kuhajte na zmernem ognju približno 15 minut. Vmes jo občasno premešajte in dodajte ščepec soli. Dobljen napitek ima zelo izrazit okus, zato mu lahko po želji dodate še vaniljev sladkor, kakav, agavin sirup ali kakšno drugo naravno sladilo. Mlečni napitek lahko hranite v hladilniku približno 1 teden.

OVSENO MLEKO

Potrebujete: ½ skodelice ovsenih kosmičev, 2 skodelici vode

Ovsene kosmiče lahko pred pripravo namočite v vodo za eno uro, ni pa nujno. Nato kosmiče dobro zmeljite v multipraktiku, dokler ne dobite fine mase. To nato precedite skozi čisto krpo ali gazo. Rastlinsko mleko lahko v hladilniku hranite en teden, dodajate ga doma pripravljenim zmešančkom ali ga prelijte čez kosmiče.

MANDLJEVO MLEKO

Potrebujete: skodelico mandljev, 4 skodelice vode, 4 datlje

Mandlje najprej namočite v vodo in po 8 urah precedite. Voda, v kateri so se namakali, vsebuje veliko hranil, zato jo lahko uporabite za zalivanje rastlin. Odcejene mandlje v mešalniku približno 2 minuti mešajte s 4 skodelicami vode. Po želji lahko vmes dodate še izvleček vanilje, agavin sirup in nekaj razkoščičenih datljev za slajši okus. Napitek precedite skozi gazo in spravite v hladilnik, kjer vas bo počakal do štiri dni. Precejene ostanke mandljev razporedite po pladnju in za 3 ure pustite v pečici pri najnižji temperaturi. Tako dehidrirane mandlje lahko uporabite pri pripravi peciva, kruha ali kuhi.

RIŽEVO MLEKO


Potrebujete: skodelico rjavega riža, 4 skodelice vode

Zavrite vodo, ki ste ji dodali žličko soli. Ko voda zavre, dodajte skodelico ekološkega rjavega riža in ga skuhajte po navodilih proizvajalca. Ohlajeni riž nato z vodo zmeljite v mešalniku in zaprite v čisto steklenico. V hladilniku ga lahko hranite do pet dni.

SEZAMOVO MLEKO

Potrebujete: 1 skodelico sezamovih semen, 2 skodelici vode

Sezamova semena nasujte v mešalnik in jim dodajte dve skodelici vode. Vse skupaj zmešajte in nato precedite skozi gazo ali čisto krpo. Če boste napitku na koncu dodali ščepec cimeta, bo njegov okus še boljši.

prejšnji članek
Edino potenje, ki ga je prenesla na sebi, je bilo z njegovega telesa
Zdravje
Edino potenje, ki ga je prenesla na sebi, je bilo z njegovega telesa
naslednji članek
Premalo spolnosti? Ne dogaja se samo vam!
Odnosi
Premalo spolnosti? Ne dogaja se samo vam!