mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zvečer jemo zelje, ponoči hujšamo

23. 1. 2022; 01.00
Avtor: Njena.si
Ženska
Izgubiti kakšen kilogram brez lakote in z okusnimi jedmi iz zelja, ki je že leta znano po svoji moči v boju s kilogrami, ne bo pretežko. Predstavljamo vam rahlo dopolnjeno zeljno dieto, ki vključuje jedi z malo ogljikovimi hidrati, a veliko balastnimi snovmi, ki ponoči topijo kilograme. Predvsem polnozrnati in nepredelani ogljikovi hidrati pospešijo prebavo ter nasitijo, vendar so lahko tudi kar kalorični. Balastnih snovi pa je veliko tudi v vseh vrstah in oblikah zelja.

Njegova prednost v primerjavi s polnozrnatimi izdelki je, da vsebuje zelo malo kalorij. Za zajtrk so dovoljeni ogljikovi hidrati v obliki ovsenih kosmičev in polnozrnatega kruha. Potešili bodo lakoto in vam dali energijo za ves dan. Za kosilo izberite lahek in manj kaloričen obrok, ki vas bo nasitil tudi brez veliko maščob. Jedi z zeljem, ohrovtom, brstičnim ohrovtom in brokolijem pa jejte za večerjo, saj so revne z ogljikovimi hidrati, in tako bo kurjenje maščob ponoči najintenzivnejše. Imejte v mislih, da je kuhana zelenjava lažje prebavljiva od surove in da se telo tako lahko bolj osredotoči na izgorevanje maščob. Da bi bilo vse skupaj še učinkovitejše, popijte vsaj dva litra vode dnevno. Vsi recepti vsebujejo sestavine za eno porcijo in od 300 do 550 kalorij.

rdeče zelje foto: dreamstime

Rdeče zelje s piščančjim bedrom na žaru
Četrt glave rdečega zelja narežite na trakove in jih dobro sperite. Na olju zarumenite pol čebule, dodajte čajno žličko sladkorja in žlico jabolčnega ali vinskega kisa ter zelje. Zalijte z 2 dl vode. Dodajte 3 klinčke, malo soli, (bio) limonino lupinico in dve na majhne koščke narezani jabolki. Dušite vsaj eno uro in po potrebi dolivajte vodo. Za zraven specite piščančje bedro, čim manj soljeno, zato pa obilno natrto s česnom in poprom.

Enolončnica z zelenim zeljem


Nasekljajte pol rdeče paprike. Na kocke narežite dva krompirja in sesekljajte četrt čilija. Čebulo prepražite na žlici olja, začinite s karijem in kurkumo. Dodajte krompir in pražite od 2 do 3 minute. Dodajte 200 g paradižnikovih pelatov in zalijte z vodo. Kuhajte okoli 8 minut. Dodajte 60 g narezanega zelja in kuhajte še od 10 do 12 minut. Solite po okusu, poprajte in po želji dodajte žličko pinjol.

zelje, zeljna glava foto: Dreamstime

Kremna zeljna juha


300 g olupljenega in na kocke narezanega krompirja, pol nasekljane čebule in narezano steblo zelene prepražite na žlici olja. Zalijte s 500 ml zelenjavne jušne osnove. Ko je krompir kuhan, zmiksajte s paličnim mešalnikom ter dodajte 100 g narezanega ohrovta in pol žličke kumine. Kuhajte še 10 minut. Solite in poprajte.

Rižota z ohrovtom in fižolom
Na olju popecite polovico nasekljane čebule in nekaj kock slanine. Operite riž in ga odmerite približno en dl ter popecite, dokler ne postekleni. Zalijte s trikratno količino vode, solite, poprajte in dodajte sesekljan česen. Ko zavre, kuhajte še okoli 8 minut, nato dodajte na trakove narezan ohrovt in kuhan fižol. Kuhajte še 5 minut oziroma toliko, da je riž kuhan.

foto: Pexles


Brokolijeve polpete
150 g brokolija kuhajte 5 minut v rahlo osoljeni vodi. 150 g korenčka narežite in popecite na malo olja. Nasekljajte žlico mandljev in 20 g mocarele narežite na drobne kockice. Brokoli, korenček, mandlje, mocarelo, 10 g drobtin, žličko gorčice, ščepec soli dobro zmešajte, oblikujte v polpetke in na hitro popecite na žlici olja.

Hrustljavi brstični ohrovt
350 g brstičnega ohrovta skuhajte v slani vodi. Odcedite in shranite ohrovt v topli posodi. 20 g pinjol popecite v ponvi brez olja in jih stresite po ohrovtu. V isti ponvi, kot ste prej pinjole, popecite še na koščke narezano slanino in skupaj z 20 g naribanega parmezana zmešajte z ohrovtom. Začinite z muškatnim oreščkom.

Sarmice s šampinjoni
Narežite 50 g šampinjonov in nasekljajte eno čebulo. Narežite še pol paprike in skupaj s 100 g mletega mesa prepražite na žlici olja. Solite in poprajte. Malo ohladite in dodajte žlico smetane. Skuhajte pest riža v rahlo osoljeni vodi. Vse skupaj dobro premešajte. 2 lista zelja prepolovite in ju 3 minute blanširajte v slani vodi. Vanju zavijte pripravljeno mešanico, na koncu si pomagajte z nitko ali zobotrebcem. Pol konzerve paradižnika pokuhajte in začinite, dodajte zavitke ter kuhajte 5 minut. (pp)

Zakaj imamo radi zelje?
Rdeče zelje vsebuje veliko vitaminov – samo 200 gramov rdečega zelja zadovolji dnevno potrebo po vitaminu C. Vsebuje tudi veliko vitamina K, barvo pa mu daje antocian, ki ščiti celice in zavira staranje. Zeleno zelje vsebuje rastlinske beljakovine, železo in je bogato s kalcijem – 100 g zelja ima toliko kalcija kot 2 dl mleka. Brokoli je prava hrana za lepoto, saj vsebuje koencim Q10. Bogat je s kromom, ki pospešuje presnovo in uravnava inzulin. Magnezij pa skrbi za močne živce. Brstični ohrovt ob rednem uživanju na nas vpliva razstrupljajoče in zmanjšuje tveganje za rakava obolenja. Ker vsebuje veliko cinka, je idealen za zimski čas in krepitev imunskega sistema. Ohrovt ugodno vpliva na živčni sistem, saj vsebuje veliko vitamina B6. Zaradi vitamina A in vitamina C pa tudi ugodno vpliva na kožo.

prejšnji članek
Gaja Prestor dobila diagnozo covidne pljučnice
Svet slavnih
Gaja Prestor dobila diagnozo covidne pljučnice
naslednji članek
Zgodba zakoncev Hribar predstavljena tudi v Ljubljani
Svet slavnih
Zgodba zakoncev Hribar predstavljena tudi v Ljubljani