hiša 5
Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto poplavljenih: »Cilj ni samo streha nad glavo«

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stopala – ogledalo zdravja

7. 4. 2016; 06.30
Avtor: A. J./Bodi zdrava
stopala
Večina med nami se pomembnosti pravilnega ravnanja s stopali zave, ko že začuti vplive na zdravje in počutje. Stopala so temelj našega telesa in popolno gibalno orodje.

Stopala so s telesom povezana na več ravneh. So ogledalo našega telesa in zdravja nasploh. Samo z opazovanjem stopal lahko prepoznamo marsikatero zdravstveno težavo – dlje časa otečena stopala so denimo znak za težave z ledvicami ali osrčjem. S posebnimi tehnikami, kot so akupresura, refleksoterapija, šiatsu in podobne, lahko prek stopal zdravimo celotno telo. Vsak telesni organ ima namreč na stopalu točko; terapevti s pritiskom na posamezno točko spodbujajo delovanje določenega organa, krepijo njegovo funkcijo in tako pripomorejo k vsesplošnemu zdravju organizma.

Temelj telesa
Stanje in zdravje naših stopal lahko vpliva na stanje in zdravje ostalih delov telesa. Kadar stopala stiskamo v preozkih čevljih, je napeto vse telo; če so utrujena, čutimo vsesplošno utrujenost. Biomehaniki opozarjajo, da se šibek ali poškodovan temelj telesa, ki ga predstavljajo naša stopala, odraža v telesni drži, kretnjah in zdravju celotnega telesa. Če po zvinu gležnja ne delamo dovolj fizioterapevtskih vaj, lahko na primer povzročimo deformacijo hoje. Telo skuša poškodovano mehaniko stopal uravnotežiti tako, da k večjemu naporu sili ostale dele mišično-kostnega sistema, to pa doseže z omejevanjem prekrvitve in motnjami oskrbovanja živčevja na tem predelu. Rezultat so lahko bolečine v kolenih, kolkih, spodnjem delu hrbta ali celo boleče menstruacije, glavoboli, utrujenost in povečan apetit.

Nevarnost neprimernih obuval


Poškodba stopal lahko nastane tudi zaradi neprimernih čevljev. Stopala se najbolje počutijo, kadar hodimo bosi, ko se lahko razširijo, kolikor je potrebno. Bosonoga hoja utrjuje mišice na stopalih: stopala s tem okrepimo ter poleg tega poskrbimo za zdravje sklepov. Kadar smo obuti, pa mišice na stopalih slabijo. Posledice nošenja obuval so težave, kot so spuščena stopala, šibki gležnji in številne deformacije.

Deformacija nožnega palca (Hallux valgus)
Najpogostejša deformacija stopal in ena od najpogostejših deformacij mišično-kostnega sistema nasploh je deformacija nožnega palca ali Hallux valgus. Pri ženskah je devetkrat pogostejša kot pri moških. Pojavi se že v najstniškem obdobju in hitro napreduje, če ženska ne nosi udobne obutve. Kronične težave se najpogosteje pojavijo okoli petdesetega leta. Pri tej deformaciji je palec ukrivljen na stran tako, da postane prednji del stopala koničaste oblike. Pri tem nastane boleča kostna izboklina na notranji strani korena palca. Ker so koža, ki prekriva izboklino, in podkožna tkiva pogosto izpostavljena kroničnemu draženju zaradi stalne nošnje obutve, lahko postane ta predel izjemno boleč, otečen in vnet. K deformaciji nožnega palca ste lahko genetsko bolj ali manj nagnjeni, lahko pa jo spodbudijo šibki sklepi, vnetja, protin ali pa spuščanje stopalnega loka. Najpogosteje pa je za to diagnozo kriva nošnja ozke in premajhne obutve, v kateri je prednji del stopala preveč obremenjen.

Visoke pete – sovražnik zdravih stopal
Visoke pete močno obremenijo prednji del stopala, kar še zlasti obremeni ženske, ki dlje časa stojijo ali hodijo, ter tiste s čezmerno telesno težo. Peta, visoka do dva centimetra, poveča pritisk na prednji del stopal za 22 odstotkov, petcentimetrska za 57 odstotkov, osem centimetrov visoka peta pa kar za 76 odstotkov!

foto: Profimedia

Zaradi pritiska na sprednji del se ta naravno razširi, prsti, stisnjeni v čevelj, pa se zaradi pomanjkanja prostora deformirajo. Zgodaj odkrite deformacije je mogoče zdraviti s pomočjo nočnih korekcijskih vložkov in vajami, kot je raztegovanje elastike z nožnimi prsti. Zdravilci za tovrstne težave priporočajo uporabo pripravkov iz gabeza in črnega korena. Hujše deformacije je mogoče popraviti le s kirurškim posegom. Kako lahko nekaj tako preprostega, kot je čevelj z visoko peto, vpliva na naše zdravje? Odgovor je v posebnih značilnostih človeške naravne hoje.

Pri naravnem načinu hoje peta nosi težo celotnega telesa, prednji del stopala pa služi zgolj ohranjanju ravnotežja ter pomoči pri različnih gibih, kot je vstajanje. Nošnja visokih pet ustvarja prav nasproten učinek, saj preusmerja težo na prednji del stopala. Čevlji z visokimi petami poleg tega običajno niso prilagojeni velikosti ženskega stopala: stopalo je namreč četverokotne oblike, večina salonarjev pa je spredaj oblikovana v trikotnik! Sila, ki stalno poriva štirikotnik, da se stiska v trikotnik, lahko sčasoma povzroči nastanek kurjih očes.

V salonarjih trpijo tudi kolki


Kadar nosimo visoke pete, se naši kolki ne premikajo tako, kot jim je namenila narava. Vsa teža namreč pade le na majhen predel kolka, ki se zaradi tega zelo hitro obrabi. Takšna obraba povečuje možnost za razvoj osteoartritisa. S čevlji z visoko peto je pogosto povezana tudi bolečina v spodnjem delu hrbta. Takšna obutev namreč deformira naravni položaj medenice: ta je pri hoji v visokih petah nagnjena navzgor ali navzdol, kar povečuje ukrivljenje hrbtenice navznoter (lordozo) v spodnjem delu hrbta ali pa naredi spodnji del preveč raven. Mišice na hrbtu se začnejo krčiti, pojavijo se bolečine ter neenakomerna obraba diskov in vretenc. Preostali del hrbtenice mora to nadoknaditi: da bi telo obdržalo ravnotežje, se zgornji del hrbta najpogosteje ukrivi, glava se nagiba naprej, nastajajo bolečine v vratu.

Slab izbor so tudi balerinke in japonke
Tanki gumijasti podplati japonk ne dajejo opore stopalnemu loku, zato se lahko gleženj svobodno giblje naokrog, kar lahko povzroči zvin gležnja, še posebno pri japonkah z nekoliko povišanim opetnikom. Japonke so slab izbor za ljudi z dvignjenim ali spuščenim stopalnim lokom. Kadar jih nosimo med počasno aktivnostjo, kot je hoja, niso nevarne, športnih aktivnosti pa naj se tako obuti po mnenju strokovnjakov ne bi lotevali. Enako velja za balerinke. Obe vrsti čevljev povzročata utrujenost stopal, še zlasti pri ljudeh s čezmerno telesno težo.

Boleče menstruacije
Bolečine v kolkih, spodnjem delu hrbta in bolečine pri menstruaciji lahko odpravimo s pomočjo krepitve stopal.

Do bolečih menstruacij lahko poleg ginekoloških razlogov pride tudi zaradi pritiska na medenico. Maternica se namreč nahaja v medenici med danko in mehurjem in je neposredno mehansko povezana s križnico z vezmi. Stena maternice je bogato preskrbljena s krvjo iz krvnih žil, ki jih nadzorujejo živci avtonomnega živčnega sistema. Če so področja, od koder ti živci prihajajo iz hrbtenice, iz kakršnega koli razloga stisnjena ali obstaja mehansko neravnotežje med medenico in torzom, je lahko stena maternice slabše prekrvljena, kar povzroča blokade in bolečino. V menstruacijskem ciklu postanejo vezi zaradi hormonske dejavnosti bolj mlahave, zaradi česar morajo sklepi in mišice prenašati večje napore. Če so stopala zdrava in uravnotežena, je ta pritisk manjši, mišice in celotni spodnji del telesa pa so bolj učinkoviti in stabilni.

Glavobol zaradi napačnih čevljev
Mehansko neravnotežje v medenici, ki ga izzovejo deformirana stopala, je lahko vzrok za pogoste glavobole in bolečine v vratu. Medenica je nameščena na dnu hrbtenice in predstavlja temelj za njeno celotno zgornjo strukturo. Neravnotežje tega področja telo nadomesti s spremembami položaja v prsnem delu hrbtenice in prsnem košu, kar povzroči nadaljnje spremembe v vratu in položaju glave – vse, da bi naše oči še naprej gledale naprej in bile na isti ravni. Med temi spremembami lahko v telesu pride do precejšnjih naporov in zvijanja, še posebno v vratnem delu hrbtenice. Če takrat pride do pritiska na živce in arterije vratnega področja, se lahko razvijejo močni glavoboli. Na podoben način lahko napačni čevlji povzročijo povečan apetit.

prejšnji članek
Olajšajte si dopust ali potovanje
Zdravje
Olajšajte si dopust ali potovanje
naslednji članek
Kakšna je prehranska vrednost špargljev?
Kulinarika
Kakšna je prehranska vrednost špargljev?