bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Tega o sivki še ne veste!

26. 7. 2016; 09.30
Avtor: Alenka Birk/Bodi zdrava
sivka 1

Ne samo da ima čudovit vonj, sivka ima tudi veliko zdravilnih učinkov.

Ne samo da ima čudovit vonj, sivka ima tudi veliko zdravilnih učinkov.

Natrgajte sivko, jo povežite v šopek in naj vam odišavi dom. Natresite jo v kopel ali pa si iz nje naredite čaj. Ne samo da ima čudovit vonj, sivka ima tudi veliko zdravilnih učinkov. Je naravno zdravilo, ki obnavlja, razkužuje in neguje kožo ter sprošča. Vsestranska je. Našli smo odlične naravne kozmetične izdelke s sivko in še namig za lepo darilo za malo denarja: sešijte žepke iz blaga, napolnite jih z dišečo rastlino in zavežite pentljo z lepim trakom.

Strokovnjakinja o sivki

Slobodanka Poštić, avtorica treh knjig o aromaterapiji, strokovnjakinja s področja aromaterapije, o eteričnih oljih piše, predava in jih raziskuje: "Eterično olje prave sivke (Lavandula angustifolia) lahko uporabljamo v različne namene. Zelo primerno je za nego kože, ker jo ohranja v zdravem ravnotežju. Kožo pomirja, uravnava delovanje žlez lojnic, pospešuje celjenje poškodb ter spodbuja prekrvitev, zato je odlična sestavina v izdelkih za vsakodnevno nego vseh tipov kože. Sivka deluje protivnetno in nežno razkužuje, zato jo uporabljamo pri različnih vnetjih kože, alergijah, opeklinah in ranah." 


Obstaja razlika med pravo sivko in lavandinom, ker imata različno kemijsko sestavo in učinkovanje. Večina 'sivke', ki raste pri nas in na Hrvaškem, je v resnici lavandin, čeprav mu vsi pravijo 'sivka'. Zaradi slabše dišavnosti se v kozmetiki velikokrat uporablja lavandin. Ta deluje razkuževalno, tonizira in revitalizira. Primeren je za nego mastne in aknaste kože ter za zdravljenje herpesa in preležanin. Odlično se obnese tudi kot tonik za obraz, vodica po britju in depilaciji, v preparatih za nego ustne votline, v kopelih in v vodi za izpiranje las.

NEGA 

1. Naj diši 

Dišeča masažna svečka z oljem sivke

Vonj eteričnega olja sivke se sprošča pri raztapljanju voska in deluje terapevtsko. Raztopljena masa je naravna organska zmes sojinega olja in eteričnih olj in se lahko uporablja kot toplo olje za masažo in nego kože. Vročo raztopljeno maso nanesemo neposredno na kožo in jo z masiranjem vtremo v kožo. Po uporabi bo koža navlažena, mehka in dišeča.

2. Neguje in odišavi 

Sivkino dišavno milo 

Milo na osnovi rastlinskih olj nežno in brez izsuševanja očisti ter odišavi telo in roke. Sivkino dišavno milo z nežno čistilno osnovo kože ne draži in je primerno za vso družino. 

3. Vsestranska

Rožna voda  

Rožna voda je naraven hidrolat, pridobljen iz lavadina, v katerem so prisotne v vodi topne spojine eteričnega olja. Rožna voda je odličen naravni tonik, ki čisti pore, vlaži, obnavlja in pomirja kožo. Z njim tudi odišavimo prostor, garderobne omare, lahko pa ga uporabimo kot likalno vodo.

4. Pomirja 

Eterično olje  

Nekaj kapljic naravnega eteričnega olja lavandina kanemo v vročo sprostitveno kopel ali v izparilnik nad svečo za odišavljenje prostora. Lahko ga dodamo masažnemu olju, ga popršimo po suhem cvetju ali na blazino pred spanjem, dodamo v kopel za noge ali uporabimo za manjše ranice na koži. Lahko vtremo nekaj kapljic v kožo na predel senc in prsi ali pa ga dodamo mešanici za inhalacije. Deluje pomirjevalno in izboljša kakovost spanja.

5. Sprošča

Kremni gel za prhanje 

Gel za prhanje z gladko ustvarjeno peno nežno vlaži kožo in jo pomirja. 

6. Razstruplja 

Sol za kopel 

Razstrupljevalne soli ustvarijo nežno kopel.

prejšnji članek
Kate je London šokirala s takšno izjavo
Svet slavnih
Kate je London šokirala s takšno izjavo
naslednji članek
Žena Zmaga Jelinčiča doživela hudo nesrečo
Svet slavnih
Žena Zmaga Jelinčiča doživela hudo nesrečo