Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Rdeča pesa – eliksir zdravja

2. 10. 2022; 02.00
Avtor: Mira Ćirović/Bodi zdrava
Rdeča pesa
Rdeča pesa premore kopico zdravilnih lastnosti: krepi organizem, spodbuja imunski sistem, pospešuje izločanje žolča in je odlična pri preprečevanju prehlada in gripe.

Meso in sok rdeče pese z obnavljanjem krvi pospešujeta rast celic in popravljata celična jedra, sok rdeče pese zdravi malarijo, uravnava pritisk, v ljudski medicini pa velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature. Spada med najboljše pomlajevalne vrste zelenjave, krepi vezivna tkiva in kožo, ostenje žil in kosti ter iz možganov odstranjuje kovinske strupe, pospešuje nastajanje rdečih krvnih telesc in tako izboljšuje preskrbo celic s kisikom, skrbi za optimistično razpoloženje, lasem in nohtom vrača lesk, koži daje prožnost, razstruplja, odpravlja zaprtost, odvaja vodo in kisline, priporočajo jo bolnikom z levkemijo …

Vsestransko uporabna

V kulinariki je rdeča pesa vsestransko uporabna: lahko se uporablja tako za solate kot priloga k mrzlim ploščam kot tudi za toplo prilogo, začinjeno s čebulo, soljo, kisom in žlico rdečega vina k mesnim jedem. Sveži sok rdeče pese je eliksir zdravja. Vendar pozor: če ga prehitro spijete preveč, lahko zaradi močnega čistilnega delovanja (deluje predvsem na jetra) povzroči drisko, bruhanje in celo glavobol. Zato ga raje zmešajte (v enakem razmerju) s svežim jabolčnim ali korenčkovim sokom ter za razstrupljanje telesa, dobro prebavo in dejavnejše žleze vsako jutro na tešče spijte kozarec te mešanice. Začimbe, ki jih najpogosteje uporabljamo za rdečo peso, so hren, koriander, ingver, kumina, nageljnove žbice, limonin sok, koper in peteršilj. Domovini rdeče pese sta Sredozemlje in Azija, danes pa je največ pridelajo predvsem v deželah z zmernim podnebjem.

prejšnji članek
Slovenski otroški film prejel nagrado v Zagrebu
Kultura
Slovenski otroški film prejel nagrado v Zagrebu
naslednji članek
Domen Kumer ponosen na svojo urejeno babico
Svet slavnih
Domen Kumer ponosen na svojo urejeno babico