Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čudežna moč resveratrola

10. 4. 2016; 05.00
Avtor: A. J./Bodi zdrava
rdeče vino, kozarec

Ženske naj bi zaužile približno kozarec rdečega vina na dan, medtem ko si ga moški lahko privoščijo nekoliko več, saj njihovo telo bolje presnavlja alkohol. foto: Profimedia

Čeprav je uživanje alkoholnih pijač v nasprotju z zakonitostmi zdravega življenja, je deciliter rdečega vina na dan za zdravje celo priporočljiv.

Razlog za to je predvsem resveratrol, eden najmočnejših antioksidantov, ki mu strokovnjaki pripisujejo skoraj čudežne zdravilne lastnosti.

Antioksidativne lastnosti

Resveratrol  je izjemno močan antioksidant. Tako kot drugi antioksidanti pomaga telesu v boju proti prostim radikalom, s čimer zavirajo staranje kože in slabljenje imunskega sistema, izboljšujejo telesno sposobnost in delovanje živčnega sistema ter zmanjšujejo tveganje za razvoj nevarnih obolenj, kot so rak, arteroskleroza ali bolezni srca in ožilja, ki so v zahodnem svetu še vedno najpogostejši vzrok prezgodnjim smrtim. Čeprav prosti radikali nastajajo kot stranski produkt celičnega dihanja in so torej po eni strani del naravnih telesnih procesov, se jih v telesu sodobnega človeka zaradi onesnaženega zraka, izpostavljenosti UV-žarkom, ionizirajočega sevanja in vnosa nezdravih snovi, denimo konzervansov, pesticidov, katrana ali alkohola , nabere preveč. Prosti radikali so glavni povzročitelji oksidativnega stresa, ki lahko vodi v srčno-žilne bolezni, poveča možnost nastanka diabetesa, povečuje holesterol, povzroča vnetja, slabi imunsko odzivnost organizma ali povzroča kronično utrujenost.

Drugi koristni učinki

Poleg antioksidativnega učinka ima resveratrol še druge pozitivne lastnosti.  Razen tega, da ugodno vpliva na raven holesterola v krvi, saj zmanjšuje slab holesterol in pomaga pri tvorjenju dobrega, zavira tudi nastanek diabetesa in znižuje pritisk. Deluje protivnetno ter  zavira staranje celic in s tem staranje organizma. Ker pospešuje presnovo celic, s čimer pospešuje porabo maščob, je koristen pripomoček za hujšanje. Uživanje resveratrola povečuje telesno energijo, zaradi česar ga priporočajo pri kronični utrujenosti. Odlično se obnese tudi kot dodatek k prehrani športnikov, saj pripomore k hitrejši regeneraciji mišic.

Načini uživanja

Resveratrol najdemo v lupini in pečkah temnega grozdja. Prav zaradu resveratrola je znan zdravilen sloves rdečega vina. Kozarec rdečega vina na dan za zdravje priporočajo mnogi strokovnjaki. Belo vino podobnega učinka nima, saj vsebuje kar desetkrat manj te koristne snovi. Ker pa pri uživanju rdečega vina hkrati zaužijemo tudi alkohol, ki spodbuja nastajanje prostih radikalov, kar pomeni, da smo telesu hkrati s koristno, dodali tudi škodljivo snov, je bolje, če resveratrol zaužijemo v obliki grozdnega soka ali z uživanjem samega sadeža, vendar pa so količine tako zaužite snovi izjemno majhne. Mnogi uživalci resveratrola zato raje posežejo po prehranskih dodatkih, ti resveratrol pogosto črpajo iz druge, s to snovjo prav tako zelo bogate rastline, japonskega dresnika (polygonum cuspidatum). Gre za rastlino, ki raste tudi pri nas, slavna je postala zaradi neverjetne sposobnosti preživetja: to ji v veliki meri omogoča prav resveratrol! V botaniki je poznana kot rastlina, ki jo je skoraj nemogoče uničiti. Pri nas pomeni nevarnost za okolje, saj je invazivna rastlina, ki ogroža domače vrste.

V grozdnem soku ga ni dovolj

Uživanje resveratrola priporoča tudi dr. Oz, ameriški zdravnik, ki je zaslovel z nastopi v oddajah Oprah Winfrey. "(Resveratrol) v telesu prižge mehanizme, ki preprečujejo celicam, da bi se starale," poudarja slavni zdravnik. Opozarja, da tisti, ki ne želijo uživati alkohola, lahko posežejo po grozdnem soku ali grozdju, vendar je, meni, za zdravje koristneje popiti kozarec vina, saj določene koristi prinaša tudi alkohol – kadar je uživanje v razumnih okvirih. Ženske naj bi zaužile približno kozarec rdečega vina na dan, medtem ko si ga moški lahko privoščijo nekoliko več, saj njihovo telo bolje presnavlja alkohol.

prejšnji članek
Matej Cankar: Intenzivnost v glavni vlogi
Zdravje
Matej Cankar: Intenzivnost v glavni vlogi
naslednji članek
Strani na klik za naše sončke
Zdravje
Strani na klik za naše sončke