Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V boj z mačkom

12. 4. 2016; 09.30
Avtor: Lea Pufek
ThinkstockPhotos-453141351

foto: Thinkstock

Mačku se redkokdo izogne. Ta neprijetni spremljevalec čezmernega uživanja alkohola je eno najbolj osovraženih telesnih stanj, saj navadno deluje kot kazen za to, da smo prejšnji večer uživali. Seveda mora biti odgovorno uživanje alkohola na prvem mestu, a kaj storiti takrat, ko nam je ta poskus spodletel? Kako se spopasti z mačkom, kako se nanj pripraviti? Je mačka sploh mogoče pozdraviti? In ne nazadnje, zakaj nastane?

Kaj pomeni imeti mačka?

Vsak od nas pozna vsaj enega, ki rad trdi, da mačka nikoli ne občuti. Čeprav je to morda res, saj je po raziskavah približno 25–30 odstotkov ljudi, ki so na mačka odporni, pa gre v večini primerov ljudi, ki trdijo, da mačka nikoli ne občutijo, zgolj za izredno blage simptome. Maček navadno nastopi že nekaj ur po zaužitju velike količine alkohola, ne šele naslednji dan, kot smo prepričani, nastane pa kot posledica boja telesa z zastrupitvijo z alkoholom.

Kako vse se kaže maček?

Če se vrnemo k tistim, ki se radi hvalijo, da ne občutijo mačka, pa ti verjetno po nočnem veseljačenju čutijo povečano žejo in lakoto, odpor do alkohola in povečano izločanje sline. Tudi to so blagi simptomi mačka, ki pa se vsekakor zdijo mačji kašelj proti ostalim, veliko hujšim, ki jih občuti večina. Najpogostejši so glavobol, utrujenost, slabost, tresavica, povišana telesna temperatura in morda bruhanje. Lahko pa vse te simptome spremljajo še dehidracija, bolečine v telesu, driska, šibkost, povišan srčni utrip, težave pri zbranosti, potenje, občutljivost na svetlobo in hrup, slab zadah in oslabljeno zaznavanje globine. Psihološki simptomi mačka zajemajo tesnobnost, depresijo, razdraženost in motnje spanja. Kateri simptomi in kako močni se bodo pokazali v vašem telesu, je predvsem odvisno od vašega organizma in tega, koliko in kaj ste pili.

Zakaj nastane maček?

Alkohol spada med diuretike, torej med živila, ki povzročajo dehidracijo telesa. Zaradi etanola, ki ga vsebujejo alkoholne pijače, pogosteje uriniramo, s tem pa naše telo izgubi večje količine vode. Pomanjkanje vode v telesu pomeni tudi pomanjkanje vode v možganskih celicah, ki se zato skrčijo, naše telo pa to občuti kot močan glavobol, šibkost, slabo koncentracijo, vrtoglavico in podobno. Jetra, ki so razstrupljevalec našega telesa, imajo s presnovo alkohola oziroma etanola veliko več dela kot s presnovo ostalih tekočin. V jetrih se etanol razgradi v acetaldehid oziroma etanal, ki je že na splošno 10- do 30-krat bolj strupen kot etanol, kaj šele za naša jetra. Zaradi presnove alkohola so jetra preobremenjena, da bi izvajala ostale telesne naloge, kot je denimo uravnavanje glukoze v krvi, ki je sicer glavni vir energije za možgane. Ker možgani nimajo dovolj energije, je njihovo delovanje močno oteženo, zaradi česar mačka spremljajo tudi utrujenost, šibkost, slaba volja, padec zbranosti, slabo ravnotežje, tesnoba, razdraženost, avdio- in fotoobčutljivost itd. Poleg etanola pa z alkoholom zaužijemo tudi majhen odstotek metanola, ki je še bolj strupen. Presnova tega v jetrih namreč povzroča nastanek veliko bolj strupenih formaldehida in mravljične kisline, ki vplivata na centralni živčni sistem in s tem oslabita motoriko in delovanje možganov ter optičnega živca.

Klin se s klinom zbija 

To znano zdravilo drži. Če mačka zdravite z dodatnim uživanjem alkohola, boste omilili simptome, a zgolj na kratki rok, pravijo znanstveniki. Ker maček vedno nastopi nekaj ur po zaužitju alkohola, boste z vsako zaužito alkoholno pijačo mačka prestavili, kar pomeni, da mačka ne boste imeli, dokler boste pili. Ker vemo, da se to ne more vleči v nedogled, boste simptome mačka prej ali slej morali predelati, bodo pa zato pozneje glede na količino zaužitega alkohola lahko veliko hujši.

Kaj v resnici povzroča mačka?

Prepričanje, da mačka povzroča alkohol, je seveda pravilno, a kot so pokazale študije, precej posplošeno. Da se naslednji dan zbudimo z mačkom, je v veliki meri odvisno od tega, kateri in kakšen alkohol uživamo. Če uživate pretežno fermentirane oziroma destilirane alkoholne pijače, torej tiste, ki jim pravimo žgane, bo maček naslednji dan intenzivnejši, saj pri destilaciji nastanejo mnogi stranski produkti, ki še povečujejo simptome mačka. Podobno vam veliko bolj škodujejo pijače z raznimi sladkornimi dodatki in umetnimi aromami ter vnaprej pripravljene mešanice. Študija, ki so jo izvedli leta 2009, pa je pokazala, da so najškodljivejše temnejše žgane pijače, kot je viski. Te pijače naj bi povzročale hujšega mačka kot enostavnejši destilati, kot je denimo vodka. Temnejše žgane pijače namreč vsebujejo več stranskih produktov destilacije. Sicer pa po rezultatih študije iz leta 2006 za občutenje mačka zadošča 14 manjših (330 ml) steklenic piva oziroma 7–8 kozarcev vina oziroma 7–8 meric (0,3 dl) žgane pijače.

Kako se izogniti mačku?

Da se nam z mačkom naslednji dan ne bo treba ukvarjati, se moramo prej pametno pripraviti. Za krepitev jeter, ki presnavljajo alkohol, je dokazano nadvse primeren pegasti badelj. Kapsule pegastega badlja tako začnite uživati kakšna dva dneva pred veliko zabavo, na kateri boste užili več alkohola. Ker pegasti badelj pripomore k obnavljanju jetrnih celic, bo tudi presnova alkohola lažja. Preden se odpravite na zabavo, si privoščite obrok z veliko beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Ti bodo namreč upočasnili prebavo in nase vezali alkohol, ki tako ne bo takoj prešel v kri in imel takojšnjega učinka. Na sami zabavi pa je dobro ves čas piti zgolj eno vrsto alkohola. Pijač med seboj nikar ne mešajte. Ves čas skrbite tudi za ustrezno hidracijo. Na vsako merico alkohola spijte dva decilitra vode. Premišljeno pitje pa prav tako vključuje prigrizke, ki sproti vpijajo kislino, katere povečanje sproža uživanje stresnih snovi, kot je alkohol.

Kako zdraviti mačka?

Ne glede na željo in prepričanje mnogih ljudi ter marketinške poteze v obliki čudežnih tablet in napitkov, ki jih je mogoče najti na trgovinskih policah, stoodstotnega zdravila za mačka ni, je v eni od svojih raziskav zaključil British Medical Journal. Maček je pač nujno zlo veseljačenja z alkoholom. Če imate pogostejše težave z mačkom, je najučinkoviteje, da prenehate uživati alkohol. Da pa bi mačka naslednji dan čim bolj omilili, je pomembno alkohol čim prej spraviti iz organizma. K temu pripomore uživanje večjih količin vode ali prečiščevalnih čajev, kot sta regratov ali koprivin. Pri regeneraciji telesa pomagata tudi kokosova voda ali čisti gel aloe vere. Pomagalo bo tudi zadostno uživanje vitaminov C in B. Zlasti slednji pripomore k obnovi živčnega sistema. Pomembno pa je izčrpano telo tudi čim prej nahraniti, da bo dobilo energijo za boj z alkoholom.




prejšnji članek
Zaljubljamo se v ljudi, ki so nam podobni
Odnosi
Zaljubljamo se v ljudi, ki so nam podobni
naslednji članek
Večere raje kot s partnerjem preživljate s prijateljicami?
Odnosi
Večere raje kot s partnerjem preživljate s prijateljicami?
#nasazenazenska
nasazenazenska