Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dieta z zeljno juho

19. 10. 2019; 01.00
Avtor: M.G./Bodi zdrava
zeljna juha
Najbrž ste že slišali za slavno dieto z zeljno juho, ki je zelo priljubljena, še posebno zato, ker je preprosta in poceni.

Kislo zelje je namreč naravno zdravilo, ki vam bo, poleg tega da vam bo očistilo organizem in uredilo prebavo, pomagalo, da se boste znebili nekaj dodatnih kilogramov.

Prednost diete je nedvomno v njeni preprostosti, saj predpisuje le eno osnovno jed – zelje. Poleg zelja in zeljne juhe pa lahko v času diete uživate tudi mleko in mlečne izdelke, sadje in ostalo zelenjavo ter nekaj malega mesa, predvsem perutnine in rib. Res je sicer, da dieta dovoljuje uživanje tudi drugih vrst zelenjave poleg zelja, sadje in nekaj mesa, vendar pa se marsikomu zaradi ene glavne jedi zdi precej dolgočasna. Dieta ima več koristnih učinkov kot negativnih in v njej boste nedvomno uživali, če imate radi zelje.


Dieta je primerna za enotedenski program hitrega izgubljanja telesne teže. Zaradi majhnega vnosa kalorij in omejene izbire živil je izguba teže zagotovljena. Dietni načrt dovoljuje neomejene količine zeljne juhe, sadje in/ali zelenjavo. Po petih dneh diete je dovoljeno zaužiti tudi meso (najbolje piščanca), sedmi dan pa poleg zeljne juhe še rjavi riž in zelenjavo. Dnevno lahko zaužijete tudi kavo (najbolje nesladkano), priporočljivo pa je, da spijete veliko čaja, brusničnega soka in vode.

Pripravite zeljno juho

Za pripravo zeljne juhe za hujšanje potrebujemo 6 manjših čebul, večjo glavo zelja, 2 papriki, 4 korenčke, 2 manjša gomolja zelene, četrt litra paradižnikove mezge, 2 jušni kocki (za zelenjavno juho), sol, peteršilj in poper. Vso zelenjavo narežemo na koščke, damo v večji lonec in dolijemo toliko vode, da je prekrita vsa zelenjava. Dodamo paradižnikovo mezgo in jušni kocki. Po okusu lahko dodamo sol, poper in po želji tudi ščepec karija. Juha naj vre približno deset minut, nato jo na majhnem ognju kuhamo še trideset minut in naša zeljna juha za hujšanje je pripravljena.

Kaj morate še upoštevati?

- V vsak obrok lahko vključite zeljno juho in jo lahko pojeste v neomejenih količinah, nikakor pa naj ne manjka pri kosilu in večerji. Kosilo naj vam poleg zeljne juhe obogati na primer pečen file piščanca, jajčevec ali bučke, pečeno jabolko, na žaru pečena riba, zelena solata ali ostala zelenjava.


- Priporočljivo je, da zjutraj na tešče spijete kozarec zelnice, saj bo to pospešilo vašo prebavo in presnovo.
- Če vas med obroki popade lakota, si privoščite prigrizek, seveda s kislim zeljem ali jogurtom (navaden, nemasten). Lahko pa tudi sveže sadje (hruška, jabolko, melona, solata iz mešanega sadja, vendar brez dodanega sladkorja, smetane ali sladoleda, banana, smuti …)
- Zajtrka nikoli ne izpustite. Najpomembnejšemu obroku dneva posvetite vsaj toliko časa, da boste lahko v miru zaužili jogurt, kavo in/ali sadje.

prejšnji članek
TEST: Del telesa, ki ga najprej umijete, o vas razkriva to …
Zdravje
TEST: Del telesa, ki ga najprej umijete, o vas razkriva to …
naslednji članek
Zvezdana razkrila, kaj se je zgodilo z možem
Svet slavnih
Zvezdana razkrila, kaj se je zgodilo z možem