32_7pot v 160gajsek darja Odkrito.si

Peklenske muke Darje Gajšek

harry meghan 1 Svet24.si

Bo otrok Meghan in Harryja novi rekorder v ...

psi-20. dober spanec Petisvet.si

Pes pri človeku zavoha raka, pa tudi ...

avtobus, ugrabitev, milano Svet24.si

Šolarji na ugrabljenem in zažganem avtobusu: ...

Tereza Hluskova Svet24.si

VIDEO: Lepotica v solzah pred kamerami: mislila, ...

bff vichy friends Njena.si

Slovenke v najboljših prijateljicah iščejo ...

maja nose Njena.si

Ljubezen po domače: Žalostna zgodba mamice Maje

Lepe tudi med oblaki
| Mateja Bevk /Zvezde

Lepe tudi med oblaki

Vir: Pixabay

Razen če ne letite v prvem razredu ali s svojim lastnim letalom, lahko priznate, da potovanje po zraku ni ravno kraljevska izkušnja.

Vsako leto po svetu potuje od 1,5 do 2 milijardi ljudi, največkrat iz službenih razlogov ali dopusta v bolj ali manj oddaljenih krajih. Seveda želimo na cilj priti spočiti in urejeni, a zaradi razmer na letalu to nemalokrat ni preprosto. Med oblaki smo ujeti v nekakšnem zračnem mehurčku, za katerega sta značilna drugačen pritisk in zrak, kot smo ga vajeni na tleh. In če so leti dolgi, se to prej ali slej pozna tudi na naši koži.

Malo prostora za noge, »umeten« okus hrane in nenaravno ozračje, ki pritiska na kožo, lahko v trenutku poslabšajo naše počutje. Lepotni strokovnjaki celo ugotavljajo, da nenaravni zrak v letalu iz kože izpije vso vlago in jo napravi medlo, če k temu dodamo še stres (na primer zaradi neprijetnega občutka ali strahu pred letenjem), pa se zlahka pojavijo vnetja, rdečina, akne, alergične reakcije. »Biti na letalu ima na kožo podobne učinke kot biti v puščavi pri 50 stopinjah Celzija,« pravi dermatolog dr. Howard Sobel. Zato smo zbrali nekaj napotkov, kako skrbeti za kožo pred poletom, med njim in po pristanku.

1. Vlažilna maska večer pred potovanjem
Izberite takšno z olivnim oljem, medom in aloe vero, saj omenjene sestavine najbolje navlažijo kožo. Recept: Zmešajte po eno veliko žlico olja, medu in gela aloe vere. Nanesite na očiščeno kožo, pustite 15 minut, nato sperite z mlačno vodo.

2. Minimalno ličenje
Oditi na letalo s čisto kožo brez ličil je vedno najboljša ideja, zlasti če let traja dlje kot sedem ur. Tako odmrle celice in sebum ne zamašijo por in ne povzročijo mozoljev. Med letom lahko po obrazu večkrat popršite vlažilno meglico. To si lahko pripravite tudi sami: v stekleničko z nastavkom za pršenje nalijete vodo z nekaj kapljami limoninega soka ali vodi dodate hidrolat kumaric.

3. Ne preskočite UV-zaščite
Ultravijoličnim žarkom ste izpostavljeni skozi letalska okna, zato kože ne pozabite zaščititi s kremo za sončenje.

4. Oblecite se v bombažna oblačila
Da se izognete izpuščajem, ki se utegnejo pojaviti po telesu, se za polet oblecite v ohlapna, zračna, bombažna oblačila, ki so boljša od najlona in drugih umetnih vlaken.

5. Ostanite pri vodi
Alkohol in kava vam med oblaki rada zadišita, vendar boste videti mnogo bolje, če se jima odrečete. Boljša izbira je zeleni čaj, saj vsebuje vitamin C in zalogo antioksidantov.

6. Navlažite nosno sluznico
Če se sluznica v vaših nosnicah preveč izsuši, je bolj nagnjena k okužbam. Navlažite jo lahko z vazelinom ali hladilnim mazilom.

7. Nežno globinsko čiščenje
Po pristanku uporabite čistilo z glikolom ali čistilne robčke za enkratno uporabo, da z obraza odstranite umazanijo. Nato nanesite lahki fluid s hialuronsko kislino, ki v koži zadržuje vlago.