Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste za svoje intimno zdravje naredile dovolj?

5. 5. 2016; 06.30
Avtor: Marijana Mandić
ženska

foto: Vir: Pixabay

Za svežino od glave do pete.

Ženske se najbolje počutimo, če smo sveže od glave do pete. Bodimo pozorne pri izbiri spodnjega perila in negovalnih sredstev, po telesni vadbi pa čim prej skočimo pod prho!

Zakaj se sečila okužijo?

Najpogostejši povzročitelji okužbe sečil so škodljive bakterije črevesne flore. Mikroorganizmi pridejo v sečila najpogosteje iz predela zadnjice, in sicer po sečnici, ki je pri ženskah krajša kot pri moških, zato tudi hitreje zbolimo. Cistitis, vnetje mehurja, je velikokrat posledica okužbe ali drobnih poškodb sluznice med telesno vadbo ali daljšim spolnim odnosom. Poleti smo še bolj ogrožene, saj bakterije, ki povzročijo vnetje, obožujejo vlažno in toplo okolje. Če se veliko potimo, nosimo mokre kopalke, bakterije kar prežijo na nas, tako v morju kot v bazenu.

Redno se prhajmo!

Umivanje z navadnimi mili ruši našo naravno vaginalno floro oziroma zaščito, zato raje uporabimo gel za umivanje intimnih delov. Vsako sredstvo uporabimo le na zunanjem delu nožnice, po prhanju pa se temeljito otrimo z brisačo, vedno v smeri proti zadnjiku. Po telesni vadbi se oprhajmo čim prej, da se ne bi v potu začele množiti bakterije! Enako ravnajmo po spolnem odnosu. Različna vnetja pogosteje prizadenejo ženske, ki uporabljajo vložke za vsakodnevno uporabo, saj preprečujejo kroženje zraka. Tako se potimo še bolj, intimni predel pa postane gojišče povzročiteljev okužb. Tudi agresivne dezinfekcijske robčke za intimne predele raje opustimo. Izberimo spodnjice iz naravnih materialov, ki se lahko perejo na najmanj 60 stopinjah. Na plaži in ob bazenu poskrbimo, da se bomo po kopanju vedno preoblekle v suhe kopalke. Če bomo za povrh popile še veliko tekočine, najbolje navadne vode, ki pospeši izločanje bakterij iz telesa, smo lahko pomirjene v zavedanju, da smo za svoje intimno zdravje postorile vse, kar je v naši moči.

prejšnji članek
Pet minut za preobrazbo kože
Moda&Lepota
Pet minut za preobrazbo kože
naslednji članek
Na prostem je najlepše
Življenjski slog
Na prostem je najlepše
#nasazenazenska
nasazenazenska