rosvita02 Odkrito.si

Priznanje: Rosvita Pesek spregovorila o prepirih z...

Vrtec_3 Svet24.si

Drama v vrtcu: Zalezovala je celo babice in dedke ...

denar evro Petisvet.si

Če ga najdete, ga dobro poglejte! Vreden je več,...

reševanje, volk Svet24.si

FOTO: Misleč, da je pes, so se pognali v ledeno ...

katarina kresal 1 Svet24.si

Nekdanja ministrica Katarina Kresal v vlogi ...

andrej škufca Njena.si

Andrej Škufca svetu predstavil sina Valentina!

Ana Dolinar Njena.si

Ana Dolinar bo spet mamica

Škodljiva rdečila za ustnice
| Monika Kubelj

Škodljiva rdečila za ustnice

Mesec ljubezni, poljubljanja, lepih ustnic in poudarjanja teh.

Pa ste kdaj, moje dame, pomislile, s kakšno šminko se mažete? Jih resnično negujete oziroma kakovostno skrbite za njihov videz, ali nikoli ne pogledate, kaj kupujete? Zaradi težkih kovin v njih mnogi odsvetujejo prepogosto uporabo šmink. Zdaj so v trendu celo doma pripravljena mazila za ustnice in šminke, pri čemer pa strokovnjaki Oddelka za kozmetiko na Visoki šoli za storitve (VIST) opozarjajo pred vprašljivo kakovostjo.

Lepe smo bile rade od nekdaj. In če bi morali omeniti prvo žensko, ki je v odnosu do lepote telesa naredila revolucijo, je bila to gotovo Kleopatra. Šminko je uporabljala iz zmletih rdečih hroščev in si barvala ustnice v rdečo barvo. Če še malo pokukamo v preteklost, so šminke postale izjemno priljubljene v Angliji v 16. stoletju, ko so se ženske na dvoru kraljice Elizabete I. redno ličile z rdečo šminko. Osnova zanjo je bil čebelji vosek. Šminke so se od tedaj dalje redno uporabljale tako med bogatimi kot tudi med revnejšimi sloji, shranjevali pa so jih v posodicah. Šele v začetku prejšnjega stoletja so izdelali šminke na potisk, kot jih poznamo danes.

Zmerno s šminkami

Zanimalo nas je, ali moramo biti danes pri nakupu, uporabi šmink previdne in zakaj. Maja Kušar, diplomirana kozmetičarka – diplomantka študija kozmetike na VIST-u, pravi, da je pazljivost priporočljiva. »Rdečilo (šminka) je najbolj priljubljen kozmetični izdelek, ki se uporablja vsakodnevno, po ocenah pa ga ženske v svojem življenju nenamerno zaužijemo povprečno kar 1,8 kilograma. V rdečilih imajo pigmenti pomembno vlogo, so pa tudi glavni vir nečistoč. Najpogosteje so to težke kovine, ki imajo lahko škodljive posledice za organizem,« opozarja Kušarjeva, višja predavateljica za kozmetologijo na VIST-u, mag. Mateja Kovačič, pa dodaja: »Po pregledanih rezultatih vsebnosti težkih kovin v šminkah ugotavljamo, da se ta precej spreminja, vrednosti pa so razmeroma visoke predvsem na trgih s slabo urejenimi zahtevami in nadzorom, kot na primer v Aziji, na Bližnjem vzhodu, v Afriki. Zato priporočam previdnost pri nakupu, še zlasti prek spleta iz zunajevropskih držav. V vsakem primeru pa svetujemo zmerno uporabo šmink – to pomeni nanos, kot je nujno potrebno (2- do 3-krat dnevno), ne pa prepogosto. Raziskave so namreč pokazale, da lahko bistveno pogostejši nanos zaradi povečanja vnosa težkih kovin že poveča tveganje za zdravje, še zlasti če uporabljamo slabšo kakovost šmink.«