Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nova formula za hujšanje, ki osuplja!

16. 5. 2016; 12.33
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_26382070

foto: Dreamstime

En dan prazen, drug dan poln želodec.

Kolobarjenje je dieta, ob kateri ni prostora za občutke prikrajšanosti. Njena edina in nadvse preprosta shujševalna skrivnost je dnevno izmenjavanje visokoenergijskih in kalorično revnejših obrokov. Presnova bo kar naprej v visoki prestavi, vi pa boste uživali v vitki postavi.

Zakaj kolobarjenje deluje?

Dieta je pripravna za vse, ki ob klasični dieti zavzdihnejo: »To ni zame. Le kdo lahko tedne in mesece preživi ob dveh rezinah kruha in nekaj jabolkih?« V poskusni skupini dr. Chrisa Powella, avtorja diete s kolobarjenjem in knjige Izberite hujšanje, je 20 ljudi v štirih tednih shujšalo skupaj za 180 kilogramov. Jedli so lahko vse, kar jim je srce poželelo, zato jim dobre volje nikoli ni primanjkovalo, poleg tega pa so pokali od zdravja. Dnevi, ko je bilo treba hrano malce omejiti, so minili, kot bi mignil, saj je bil želodec prijetno poln še od polne mize prejšnjega dne. Zaloge energije se jim nikoli niso izpraznile.

Zlata pravila hujšanja

Presnova je pravzaprav hitrejša, ko zaužijete več kalorij. Kalorični obroki sami po sebi sploh niso kritični, če vam le ne preidejo v navado. In pri kolobarjenju gre za izkoriščanje tega zlatega, povsem naravnega pravila: sprva uživate hrano z veliko kalorijami, vendar le toliko časa, da poženete presnovo v višjo prestavo, potem pa gorivo omejite. Presnova ostane hitra, kalorije pa v naslednjem hipu omejite in zato dvakrat hitreje shujšate.

Zdravstvene koristi diete

Raziskave so še v povojih, a jasno nakazujejo, da so celice zaradi minimalnega stresa, kakršnega povzroča »kolobarjenje«, močnejše. To pa pomeni, da so bolj odporne proti najzahrbtnejši bolezni, raku. Še več, dr. Mark Mattson, ameriški onkolog, namiguje, da je kolobarjenje primerno tudi za »stradanje« rakavih celic, ki posledično prenehajo rasti, nekatere pa se celo skrčijo. Angleška raziskava je nedavno potrdila, da se je pri ženskah z veliko ogroženostjo z rakom dojke delež hormonov, ki so odgovorni za bolezen, zaradi diete znižal za kar 40 odstotkov.

Osnovni napotki

Dnevi, skromni s kalorijami, so okleščeni predvsem ogljikovih hidratov. Avtor diete je prepričan, da apetit tako še najmanj trpi. Še manj pa bo, če boste pridno kolobarili med dnevi z več in manj zaužitimi kalorijami. Če v ponedeljek pojeste veliko, pojejte v torek malo, v sredo spet veliko, tako preprosto je vse skupaj. Pri pripravi obrokov ne skoparite z začimbami in ne pozabite popiti veliko vode in nesladkanega čaja.



Obroki z veliko kalorijami:

Vsak dan izberite poljubnih pet obrokov. Kajpak lahko sestavljate menije v lastni režiji, vodilo pa naj vam bo, da ste ves čas prijetno siti in, če želite narediti nekaj za svoje zdravje, da so obroki čim bolj zdravi.

  1. Skodelica kosmičev z skodelico posnetega mleka, pol skodelice poljubnega sadja.
  2. Polnovredni rogljič z žlico sirnega namaza, eno jajce, sadež.
  3. Dva vaflja, dve žlici medu, pol skodelice jagodičevja, skodelica posnetega mleka ali jogurta.
  4. Sendvič iz dveh rezin polnozrnatega kruha, dveh žličk majoneze, dveh rezin poljubnega sira. Zraven lahko pojeste še krožnik juhe in pol skodelice pokovke.
  5. V polnozrnato tortiljo zavite štiri ali pet rezin poljubne salame, rezina sira, dve žlici gorčice. Skleda solate z žlico manj mastnega preliva, sadež in skodelica pokovke.
  6. En velik v foliji popečen krompir s polovičko poljubne klobase, velika skleda solate z žlico manj mastnega preliva.
  7. Skodelica in pol testenin s 70 grami paradižnikove omake z mletim mesom ter z dvema žličkama parmezana.
  8. 120 gramov lososa s skodelico in pol rjavega riža, potresenega z dvema žlicama sesekljanih mandljev, pol skodelice graha.
  9. Kozarec rdečega vina, osem polnozrnatih krekerjev z dvema žličkama sirnega namaza.
  10. Dve rebri temne čokolade, skodelica grozdnih jagod ali drugega sadja.
  11. Skodelica kave s posnetim mlekom, po en sadež in energijska ploščica.

Obroki z malo kalorijami:

Vsak dan izberite poljubne štiri jedi. Seveda spet lahko sestavljate krožnike v svoji režiji, pomembno je le, da upoštevate razliko v kalorijah. Več je pustih beljakovin, ogljikovih hidratov skoraj nič. Zelenjava v poljubni obliki in količinah je vedno dobrodošla, četudi zabeljena z žlico kakovostnega olja ali pestjo oreščkov.

  1. Omleta iz dveh jajc, skodelica mešane zelenjave, 30 gramov manj mastnega sira.
  2. Tri rezine puste salame na tenki rezini polnozrnatega kruha, pomaranča.
  3. 150 ml posnetega jogurta z mandlji oziroma pistacijami.
  4. Tri rezine manj mastne salame, dve žlici manj mastne skute, skleda mešane solate z žlico manj mastnega preliva.
  5. 120 gramov tune v lastnem soku, velika skleda mešane solate z žlico manj mastne majoneze, pol skodelice poljubnega sadja.
  6. Krožnik juhe, dve rezini manj mastnega sira na dveh polnozrnatih krekerjih.
  7. 100 gramov puste govedine, skodelica popečene zelenjave z žlico olivnega olja.
  8. 120 gramov poljubne popečene ribe ali piščanca, pripravljenega z žlico olivnega olja, limonin sok za boljši okus, skodelica rahlo prekuhanega brokolija, nekaj kock sira.
  9. Pol skodelice kuskusa z dvema skodelicama hrustljave zelenjave, eno v trdo kuhano jajce.
  10. Dve rezini sira, pol jabolka, 20 pistacij ali 10 mandljev.

Nadaljujte sami!
Dieto lahko nadaljujete v nedogled s poljubnimi jedmi, glejte le, da boste dosledno kolobarili. Preverjajte etikete z oznakami, koliko kalorij vsebujejo živila, in jejte en dan kalorično bogate, drugi dan pa kalorično revne obroke. Nikoli se ne boste naveličali in ohranili boste zdravo, želeno telesno težo!

prejšnji članek
Preprost napitek, a osupljivi rezultati!
Zdravje
Preprost napitek, a osupljivi rezultati!
naslednji članek
Bi spoznali Gwen Stefani brez ličil?
Svet slavnih
Bi spoznali Gwen Stefani brez ličil?