GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Skrivnostni izviri zdravilne vode v Sloveniji

23. 5. 2016; 08.20
Avtor: Dejan Ogrinec/Zarja
spring

Vodo iz izvira zajemamo v steklene posode in ne plastične! foto: You tube

Ljudje so v preteklosti veliko bolj cenili vodne vire, izvire, slatine in vrelce.

Močna ljubezen te mora voditi, da brez vozniškega izpita, brez ponujenega ali obljubljenega denarja, samo ob pomoči žene, izpelješ toliko izletov, obiskov, raziskovanj in pogovorov, kot jih je Primož Hieng v svojem dolgem obdobju pisanja izjemnih knjig. Z njimi pomaga bralcu doživeti posebno izkušnjo.

Dvema zaporednima knjigama o zdravilnih točkah Slovenije ter nenavadnemu vodniku po neobičajni Sloveniji se je pridružilo najnovejše delo, ki je kot pika na i v trenutnem burnem dogajanju in bojevanju za vodo kot javno dobrino: vodnik z naslovom Zdrave in zdravilne vode Slovenije.

Dežela zdravilnih voda 

Po pisnih virih lahko sklepamo, da je naš prednik vedno iskal pitno vodo, ki je privrela na dan iz številnih vrelcev ali izvirov. Ljudje so v preteklosti veliko bolj cenili vodne vire, izvire, slatine in vrelce. Znali so jih zajeti, uporabljati, in hkrati so začeli ugotavljati, da so mnogi med njimi tudi zdravilni. To dokazujejo številni ljudje, ki še vedno redno prihajajo k njim in si natočijo vodo za domov. V Sloveniji je nešteto takih odličnih vodnih virov.

Novinar in fotograf Primož Hieng, 16 let novinar na radiu RGL in 12 let sodelavec Slovenskih novic, v zadnjih letih tudi raziskovalec zdravilnih in blagodejnih energij, je po dveh vodnikih zdravilnih energij v naši deželi nadaljeval z raziskovanjem zdravilnih izvirov, vrelcev in studencev, ki imajo tudi blagodejne zdravilne lastnosti oziroma učinke. Ob tem je obdelal še druge vode, ki naj bi koristile našemu zdravju, saj imamo zdravo vodo tudi v nekaterih rekah, jezerih in slovenskem morju.

Zgodbe in odkritja 

Naj omenimo najljubše avtorjeve vodne točke: Bušeča vas pri reki Krki, Klunove toplice, izvir pri Moravskih toplicah, ki zdravi luskavico, Beli studenec, kjer menda zajema vodo tudi Anton Komat, in izvir Veseno pri termah Snovik. Poleg skrivnostnih, kot so recimo toplice v Besnici, o katerih so mu prišepnili staroselci, ali Medvedica, kjer voda pride na plan samo pred obdobjem slabega vremena. Nešteto je zgodb o iskanju skritih in še domačinom neznanih izvirov. Ko sta z ženo Mojco iskala izvir Baba, sta zagledala starko, sključeno od starosti. »Pomislil sem, da če pa ta 'baba' ne ve, kje je izvir Baba, potem pa tudi en klinc vse skupaj,« se je nasmehnil Primož Hieng spominu. No, izvir sta našla.

Ogromna škoda je, ker ne opravljamo resnih analiz izvirskih voda, tako kemičnih kot radiestezijskih. Med raziskovanjem sta naletela na veliko ljudi, ki so si točili zdravilno vodo kar v plastične pletenke namesto v steklenice, kjer bi se energija vode ohranila dlje! Primož Hieng pa je poudaril še nekaj: »Gre samo za vodnik po izvirih. Naj se vsak sam odloči glede njihove zdravilnosti. Osebno ne sprejemam odgovornosti niti nisem neki guru, saj ni univerzalnih rešitev!«

Tudi ne bo dobro, če bo preveč ljudi hkrati na energijskih točkah, saj se bodo »zamazale«. Bodite obzirni do drugih in se zavedajte, da niste edini, ki bi se morda radi namočili, meditirali ali karkoli zdravilnega naredili zase. Tudi drugi si želijo enako!

Nenavadni izleti po nenavadni Sloveniji 

Nadvse radi hodimo na izlete in se prav tako radi potepamo, odkrivamo neznano ter spoznavamo nove in zanimive ljudi. In čeprav je Slovenija na zemljevidu sveta le drobna pika, ima toliko lepot in posebnosti, to zares redko srečamo na tako majhnem prostoru. Primož Hieng jih je zbral v prav posebni knjigi z zgornjim naslovom, ki nas bo zagotovo pritegnila nekam, kjer verjetno še nismo bili.

Ljubezen iz zraka 

Primož Hieng je edini, ki ima uradno dovoljenje Krajinskega parka Sečoveljske soline za fotografiranje iz zraka. »Sečoveljske soline so naše največje čudo,« je prepričan avtor monografije o solinah. Leta 2008 je izšla njegova prva knjiga iz zbirke Portret iz zraka, to je fotomonografija Nad kavedini Sečoveljskih solin. Te izjemne fotografije je Primož Hieng doslej predstavil na veliko samostojnih razstavah pri nas in v sosednji Italiji, z njimi je sodeloval tudi na več kot 260 skupinskih razstavah po vsem svetu ter zanje prejel številne nagrade in priznanja.

prejšnji članek
Ana Klašnja rodila, sedaj pa povsem neprespana!
Svet slavnih
Ana Klašnja rodila, sedaj pa povsem neprespana!
naslednji članek
Skrivnost oljčnih listov
Zdravje
Skrivnost oljčnih listov