Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prazne obljube na embalaži

27. 5. 2016; 02.30
Avtor: Lara Jelen
čaj in pesticidi

foto: Arhiv

Čaj je eden najbolj priljubljenih napitkov. Pijemo ga vsakodnevno in ob tem preizkušamo pravo bogastvo okusov. A ko bi le pogledali na embalažo čaja, bi ugotovili, da v resnici vsebuje le zanemarljivi ščepec tistega, kar nam obljublja njegovo ime.

Nikakor vas ne želimo odvrniti od pitja čaja, je pa prav, da veste, da je razlika v kvaliteti med čaji ogromna. Sploh tisti, ki kupujejo trgovinske čaje v škatlah s filter vrečkami, bi morali tu in tam prebrati sestavine. Gotovo ste se v trgovini že sprehodili mimo polic s čaji in dobro veste, kako mamljivi so. Večinoma nam še prebrati ni treba, za kakšen čaj gre, saj nam to zelo nazorno prikazuje že fotografija na embalaži. No, vsaj mislimo si tako, vendar se včasih pošteno zmotimo!

Ne pustite se zavesti fotografijam na škatlah!

PRAZNE OBLJUBE NA EMBALAŽI

Treba je priznati, da so škatle, ki vsebujejo čaje v filter vrečkah, res dobro zasnovane. Človek bi kar z roko segel po tistih borovnicah, ki jih denimo prikazuje fotografija na škatli borovničevega čaja znamke 1001 cvet.

Resnica pa je takšna: borovničev čaj 1001 cvet skoraj ni prišel niti blizu borovnic. Na škatli omenjenega čaja so napisane sestavine: cvetovi hibiskusa (43 %), plodovi šipka (22 %), plodovi jabolk (19,7 %), mešanica arom (7,8 %, borovnica, vanilja, gozdna jagoda), cimet (4 %), plodovi črnega bezga (3 %), 0,5 % (!) plodov borovnice. Saj ne rečemo, da čaj kljub temu ni okusen, a svojega imena prav gotovo ne upraviči. Enako velja za večino preostalih sadnih trgovinskih čajev. Če ste do zdaj recimo pili brusnični čaj in se nenehno sprašujete, kako to, da čaj ni omilil vaših težav z mehurjem (korist, ki se sicer pripisuje brusnicam), naj vam prepišemo sestavine z brusničnega čaja blagovne znamke Spar: cvet hibiskusa (34 %), šipek (29 %), jabolka (17 %), bezgove jagode (6 %), cimet (4 %), brusnice 1 % (!), aroma brusnice (7,5 %), aroma jabolka (1,5 %). Šokantno podobne sestavine kot na prej omenjenem borovničevem čaju, se vam ne zdi?

Preverite, če čaj, ki ga pijete, ni v nevarnih beljenih filter vrečkah. 

In ne mislite, da bo katera druga trgovska blagovna znamka kaj boljša, saj je kvalitetne čaje, ki bi navidezno glavno sestavino vsebovali več kot zgolj za vzorec, v trgovinah treba iskati z lupo. Tako tudi čaj Teekanne češnja, ki smo ga med sadnimi okusi preverili kot zadnje upanje, v svoji glavnini vsebuje hibiskus, šipek in jabolko ter zgolj aromo češnje!

KAJ PA ZELIŠČNI ČAJI 

Preverili smo tudi sestavo zeliščnih čajev, ki se prodajajo v trgovinah, in ugotovili, da so slednji bistveno bolj upravičeni do svojega imena kot sadni. Pri preverjanju zeliščnih čajev je bilo pravo presenečenje, da čaj vroči ingver & limona 1001 cvet dejansko vsebuje največ tistega, po čemer je poimenovan: korenine ingverja (35 %), limonsko travo, cvetove lipe, limonine lupinice (12 %), liste sladke robide, aromo (limonina, limeta), mešanico vitaminov (10 %). Čaj kamilice pa dejansko vsebuje zgolj in samo kamilice in tudi preostali zeliščni čaji (meta, bezeg, lipa, materina dušica ...) vsebujejo izključno tisto, po čemer so poimenovani.

»Kvalitetne čaje, ki bi navidezno glavno sestavino vsebovali več kot zgolj za vzorec, je v trgovinah treba iskati z lupo.«

PRAV NIČ NEDOLŽNE FILTER VREČKE 


Kot smo že omenili, vas še zdaleč ne želimo odvrniti od pitja čajev, kljub temu pa ne moremo mimo še ene problematike v zvezi s čaji, ki nam jih ponujajo v filter vrečkah. Te so namreč pogosto beljene s klorom, pri čemer se lahko med postopkom beljenja ustvarja strupeni dioksin. Da bi se izognili nevarnosti in nevede škodili svojemu zdravju, se je torej dobro prepričati, da čaj, ki ga pijemo, ni v beljenih filter vrečkah.

Trditev, da je pitje čaja zdravo, ima v ozadju kar precej čejev. A nikar se mu ne odrecite, saj je v svoji osnovi prav zares koristen. Če ...

prejšnji članek
Naj vas ne bo sram, ko se to zgodi!
Njenih 5 minut
Naj vas ne bo sram, ko se to zgodi!
naslednji članek
Sovražniki žensk na Hrvaškem: Cerkev in moški!
Njenih 5 minut
Sovražniki žensk na Hrvaškem: Cerkev in moški!