favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čustva, hormoni in energija

4. 6. 2016; 09.30
Avtor: kb/Zarja
čakre
Pred kratkim smo pisali o Škofjeločanki Minki Gantar, ki je izdala knjigo Ko imajo hormoni žur.

V njej je avtorica zbrala veliko poučnega in koristnega tako za ženske, ki se znajdejo v hormonski zagati, kot za moške, da bodo lažje razumeli svoje najdražje. Z njenim dovoljenjem bomo v nadaljevanjih iz njene knjige povzeli nekaj zanimivih in koristnih nasvetov; tokrat o povezavi čustev, hormonov in energijskih središč.

Hormoni povezujejo čustva, misli in telo ter so komunikacijski sistem v telesu. Kadar ste v harmoniji, so tudi hormoni v harmoniji, počutite se odlično, občutek imate, da ste nepremagljivi in da zmorete vse, česar se lotite. Kaj pa narediti, kadar hormonsko stanje zaniha, kadar hormoni kontrolirajo in nadzorujejo vaše počutje? Enkrat ste vzneseni, drugič povsem na tleh; enkrat hujšate, drugič se nekontrolirano redite; enkrat ste dobre volje, drugič jokate že ob najmanjši malenkosti; enkrat bi spali ves dan, drugič bedite vso noč. Poznamo več kot 400 vrst hormonov. Proizvajajo jih žleze z notranjim izločanjem, ki so v neposredni povezavi z energijskimi centri – čakrami: 

Prva ali korenska čakra je povezana s spolnimi žlezami – spolni hormoni in reprodukcija (tukaj sem, zaupam življenju). Blokirata jo strah in krivda.

Druga ali vranična čakra je povezana z vranico in nadledvičnima žlezama – tukaj se proizvajata stresni hormon kortizol, ki stara, in hormon DHEA, ki obnavlja (čutim mir). Povezana je z občutkom zadovoljstva, blokira pa jo razočaranje.

Tretja čakra ali solarni pleksus leži nad popkom in vpliva na trebušno slinavko – hormon inzulin –, zmožnost »prebavljanja« življenja (zmorem, grem s tokom). Blokira jo jeza.

Četrta ali srčna čakra je v srčnem predelu in vpliva na priželjc oziroma timus, na imunski sistem, srce, pljuča in prsi (občutim ljubezen). Povezana je z odpuščanjem, blokira pa jo zagrenjenost.


Peta ali grlena čakra leži v grlu in je povezana s ščitnico (izražam in govorim resnico). Blokirata jo sovraštvo in občutek, da ste v življenju žrtev.

Šesta čakra ali čakra tretjega očesa vpliva na hipofizo in je povezana s tretjim očesom – centrom, kjer se proizvaja rastni hormon (vidim resnico). Blokira jo samokritika.

Sedma ali kronska čakra vpliva na epifizo (češarika), kjer se proizvaja hormon sreče. Temenska čakra je povezana z vsem božanskim, z ustvarjanjem (zaupam v božje vodstvo – vem, da bo vse tako, kot mora biti). Blokira jo strah.

Energijski centri so medsebojno povezani

Prva in sedma čakra delujeta v paru – kadar je človek umirjen, povezan z naravo, z Bogom, tudi spolna čakra deluje harmonično.

Druga in šesta čakra – kadar smo v stresu, tudi šesti energijski center, kjer se proizvaja rastni hormon, ne deluje dobro in posledično ni obnove – človek se na hitro postara in zredi. Ko se umirimo, se sproži proces obnove.

Tretja in peta čakra – tretji energijski center je povezan s trebušno slinavko, ki vpliva na izločanje inzulina. Bolj ko človek občuti razočaranje in se mu zdi, da je vse zaman, slabše deluje tretja čakra. Kadar poleg vsega človek ne zmore govoriti svoje resnice, kadar požira čustva, blokira tudi delovanje ščitnice.

Četrta, srčna čakra – ni v paru. Srčna čakra je energijski center na sredini telesa in prevodnik za naša čustva ter napaja vse druge energijske centre. Sporočila se nato stekajo v hipotalamus, ki je kot nadzorna plošča in vsa sporočila prenese naprej v druge hormonske centre. Najnovejše raziskave inštituta HeartMath potrjujejo, da srce deluje kot senzor – je prefinjeno informacijsko središče, ki pošilja informacije vsem drugim energijskim centrom. Kadar občutimo radost do življenja, jim srčna čakra to sporoča. Predstavlja zmožnost dajanja in sprejemanja ljubezni. Ste vedeli, da srčna energija seva več kot meter okoli nas ter da je 5000-krat močnejša od moči uma in magnetnega polja možganov? To je tudi odgovor na vprašanje, zakaj ljudje v trenutku začutimo, s kom imamo opravka.

Telo samo sporoča, kaj je narobe 

Opazujte svoje telo – če je nekaj narobe, vam to sporoča s tihimi opozorili, ki jih zlahka ignorirate. Telo želi sporočiti, da se je porušilo hormonsko ravnovesje, na naslednje načine: spremenljivo razpoloženje, napadi lakote, živčnost in razdraženost, strah, občutek stiskanja v grlu, pomanjkanje koncentracije, občutek nemira, pomanjkanje veselja in ravnodušnost, pomanjkanje motivacije, utrujenost, mozoljavost, vrtoglavica, povečana telesna teža in nezmožnost hujšanja, navali vročine ali mrzlice, popuščanje libida, nizek imunski sistem.

prejšnji članek
Mlad slovenski motokrosist oblegan z lepoticami!
Svet slavnih
Mlad slovenski motokrosist oblegan z lepoticami!
naslednji članek
Sramežljiv Jan Plestenjak sovraži biti v središču pozornosti
Svet slavnih
Sramežljiv Jan Plestenjak sovraži biti v središču pozornosti