Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Šokantne posledice, ki jih povzročajo te pijače!

4. 6. 2016; 03.30
Avtor: Ajda Janovsky/revija Bodi zdrava
glass-1055502_1920

foto: Pixabay

Kozarec dietne pijače naredi v eni sami uri v vašem telesu popolno zmešnjavo: kopiči maščobe, napada zobe, na možgane pa učinkuje podobno kot kokain.

Britanski farmacevt in bloger Niraj Naik je pred kratkim razkril, kaj se dogaja v našem telesu, ko popijemo pijačo, sladkano z umetnimi sladili. Posledice zaužitja enega samega kozarca dietne kole so šokantne: v telesu se začnejo nalagati maščobe, zobje začnejo gniti, organizem se odziva podobno, kot bi zaužili kokain – vse te telesne spremembe se zgodijo v eni sami uri po zaužitju!

Kaj se torej zgodi?

10 minut po zaužitju …


… pijača preslepi vaše brbončice in napade zobe. Umetna sladila, kot je aspartam, sprožijo receptorje za okus in preslepijo telo. Slednje prejme lažni signal, da je zaužilo sladkor, na podlagi katerega sproži procese za razgradnjo sladkorja – aktivira trebušno slinavko, da začne proizvajati inzulin. Val inzulina poveča občutljivost trebušne slinavke na inzulin, s tem pa povečuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Inzulin spodbudi nalaganje maščob v telesu in tako povečuje tveganje za razvoj bolezni srca. Fosforna kislina se takoj po zaužitju nemudoma loti zobne sklenine.

20 minut po zaužitju …
… vas sili, da hočete še. Kri je nasičena z inzulinom, ki razgrajuje sladkor. Pri običajnih sladkanih pijačah tu ni težav, saj je sladkorja v krvi po zaužitju dovolj. Pijače z umetnimi sladili pa sladkorja ne vsebujejo, zato se inzulin loti vseh razpoložljivih sladkorjev v krvi. Raven sladkorja v krvi zelo pade, zato začnete hrepeneti po sladkorju.

40 minut po zaužitju …
… lahko postanete odvisni. Kombinacija kofeina in aspartama (velja predvsem za kole, ki vsebujejo kofein) ustvari kratkotrajen prijeten občutek, podoben tistemu po zaužitju kokaina. Kofein ustvari najprej lažen občutek budnosti, ki ji sledi nenadna utrujenost. Aspartam doseže možgane in pri nekaterih sproži začetek migrene. Tako aspartam kot kofein spodbudita delovanje centra za užitek, zaradi česar lahko postanemo od pijače odvisni.

60 minut po zaužitju …


… telo še vedno hrepeni po sladkem. Morda boste zdaj zaužili še eno umetno sladkano pijačo in spet začeli cikel. Kozarec umetno sladkane pijače ne vsebuje hranilnih snovi, kljub temu pa bomo najverjetneje z njim nadomestili hranilno pijačo ali celo obrok. Posledica bo, da v telo ne bomo vnesli nujno potrebnih mineralov. Ker s tovrstnimi pijačami ne pogasimo žeje, bomo sčasoma tudi dehidrirani. Zaradi dehidracije bomo utrujeni in razdražljivi, pa tudi težko se bomo zbrali.

prejšnji članek
Povečanje prsi z vsadki - da ali ne?
Moda&Lepota
Povečanje prsi z vsadki - da ali ne?
naslednji članek
Ta poceni zelenjava je postala pravi hit leta!
Zdravje
Ta poceni zelenjava je postala pravi hit leta!
#nasazenazenska
nasazenazenska