Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Gazirane pijače imajo veliko dobrih plati

5. 6. 2016; 10.30
Avtor: mo
dreamstime pijače z mehurčki

Pijte le takšne gazirane pijače, ki ne vsebujejo kofeina ali ortofosforne kisline. foto: dreamstime

V čem je skrivnost nadvse osvežilnega okusa gaziranih pijač? Zakaj jih radi pijemo? Zaradi mehurčkov, seveda, ki v našem grlu ustvarijo poseben, nepozaben občutek svežine, in ker neskončno uživamo, ko zdrsnejo po požiralniku.

Gazirane pijače z manj sladkorja in brez kalorij ali gazirane mineralne vode z dodanim limoninim sokom so dobra dopolnitev različnih diet in shujševalnih kur, še zlasti takrat, kadar vam navadna voda in nesladkani čaji že pri ušesih ven gledajo. Vitamini in minerali, ki jih vsebujejo brezalkoholne pijače z mehurčki, odlično nadomestijo izgubljene hranljive snovi v telesu, povečajo energijo in kratkoročno pospešijo presnovo, medtem ko ogljikova kislina odžeja in osveži.

Adijo, želodčne skrbi!

Gazirane pijače z dodanimi izvlečki šipka in drugih zelišč učinkovito lajšajo prebavne težave, denimo želodčno slabost, siljenje na bruhanje, zaprtje ali drisko. Pijte le takšne gazirane pijače, ki ne vsebujejo kofeina ali ortofosforne kisline, če želite njihov blagodejni učinek na želodčno in črevesno floro dodatno povečati, pa zraven zaužijte še nekaj slanega.

Nikoli več k zobozdravniku

Skupina ameriških strokovnjakov je ugotovila, da tiste gazirane pijače, ki vsebujejo fluorid, preprečujejo razvoj bakterij in toksinov ter zato tudi zobno gnilobo in nastanek kariesa. Če boste torej pred rednim čiščenjem ustne votline popili še kozarec nesladkane pijače z mehurčki, se bodo vaši zobje bleščali kot biseri.

Najboljši proti mačku

Ste ob vinu in pivu prekrokali vso noč? Vam v glavi razbija in bobni? Pomagajte si z brezalkoholnimi gaziranimi pijačami, obogatenimi z vitaminom C, kalcijem in drugimi minerali, ki so izjemno učinkoviti pri preganjanju jutranjega mačka. Naravni ogljikov dioksid v obliki mehurčkov dodatno vrača moč in bistri misli.

Zmerno in po pameti

Vsakršno pretiravanje je škodljivo, kar velja tudi za gazirane pijače. Z njimi se nikar ne nalivajte v hektolitrih, temveč jih pijte zmerno in po pameti, največ kozarec ali dva na dan.

prejšnji članek
Znana slovenska manekenka vedno bolj zaobljena
Svet slavnih
Znana slovenska manekenka vedno bolj zaobljena
naslednji članek
Razgaljena slovenska pevka z nizko samopodobo
Svet slavnih
Razgaljena slovenska pevka z nizko samopodobo