mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Trije razlogi, zakaj morate poznati svojo krvno skupino!

6. 6. 2016; 06.30
Avtor: M.J.
doniranje krvi
Krvna skupina je podedovana in nespremenljiva karakteristika ljudi.

Lahko vpliva na naše življenje, velika večina izmed nas pa ne ve, kateri krvni skupini pripadamo. Zakaj bi morali vedeti ali imate krvno skupino A, B, AB ali O razkrivamo v spodnjem tekstu.

1. Krvna skupina nudi globlji vpogled v vašo genetiko

Poznavanje krvne skupine vam lahko veliko pomaga pri razumevanju tega, kako vaše telo reagira na določeno hrano, katerim boleznim bi lahko podlegli, kako reagirate na stres, kako se starate in še veliko tega. In samo ena kapljica krvi je edinstvena kot prstni odtis. Nadalje vam lahko krvna skupina služi kot 'kompas' in vas usmerja kaj je dobro, kaj slabo za vas, katera hrana vam najbolje odgovarja. Raziskave so pokazale, da pri določenih krvnih skupinah obstaja večja nevarnost za določene bolezni. Na primer pri osebah s krvno skupino 0 obstaja manjša verjetnost za nastanek srčnih bolezni, toda večja verjetnost na nastanek čira na želodcu.

Osebe s krvno skupino A imajo večjo verjetnost za pojav mikrobnih infekcij, pri ženskah krvne skupine A pa beležijo večjo stopnjo plodnosti. Pri osebah s krvnima skupinama AB in B pa beležijo večjo verjetnost za boleznimi trebušne slinavke.

2. Krvna skupina pomaga pri izbiri najbolj zdravega načina življenja

Antigeni (molekule, ki ustvarjajo antitelesa) vaše krvne skupine se ne nahajajo samo v krvi. Ti so namreč razširjeni po celem organizmu, zlasti v tistih delih telesa, ki so v interakciji z okolico. To vključuje prebavni del, od ust do debelega črevesa, kot tudi dihalne poti in pljuča. Z obzirom na to, da so ti antigeni povsod, so oni tisti, ki določajo, kako telo reagira na hrano, ki jo jeste in to s pomočjo nekaj faktorjev.

Poleg tega, določena hrana vsebuje lecitin, beljakovine, ki se vežejo na antigene krvne skupine in povzročajo strjevanje krvi (aglutinacija), zaradi česar lahko čutite utrujenost, glavobol, prebavne težave, težave s kožo in druge zdravstvene težave. Zaradi tega, vam lahko poznavanje krvne skupine, pride prav pri določanju najbolj zdravega načina življenja.

3. Poznavanje krvne skupine vam lahko reši življenje

Najpomembnejši podatek, zaradi katerega morate poznati svojo krvno skupino, je ta, da vam ta podatek lahko reši življenje v primeru prometne ali katere druge nesreče, ko potrebujete transfuzijo krvi. Da bi izvedeli svojo krvno skupino, lahko zdravnika prosite, da vam v laboratoriju izvedejo ta postopek, ali pa lahko prostovoljno darujete kri, kjer vam bodo povedali, kateri krvni skupini pripadate.

prejšnji članek
Zvezdniški raper spet nasilen
Svet slavnih
Zvezdniški raper spet nasilen
naslednji članek
V boj proti izpadanju las
Njenih 5 minut
V boj proti izpadanju las