Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ustavimo prehlad!

27. 10. 2019; 03.00
Avtor: K.S.
prehlad

Imunski sistem vsakega posameznika je drugačen.

Grlo nas peče, pa ne preveč, slabo se počutimo, pa ne preveč, nos se maši, pa ne preveč …

Smo torej bolni ali ne? Lahko ustavimo prehlad, preden nas za kakšen teden položi v posteljo?

Poskusimo lahko – če se ni že preveč razbohotil, nam bo morda uspelo. A kakšen dan si le moramo vzeti, če nas je zadeva doletela konec tedna, toliko bolje. Vse odložimo in se posvetimo samo sebi. Predvsem ne izzivajmo usode in se nikar ne odpravljajmo na sestanke, srečanja, nakupe in podobno, kjer lahko staknemo še kakšen virus, ki ga morda še nimamo in ga bo oslabljen imunski sistem nemočno sprejel v telo. Tudi junačenje s športom, pa čeprav le s hojo, opustimo, ker se bomo preveč zadihali in spotili (kar se v normalnem stanju ne bi). Poskrbimo, da bodo oblačila suha in dovolj topla, da nas ne bo zeblo in da bomo lahko preživeli tudi prepih, ki nam v takšnem stanju najbolj škodi.

Sicer pa lahko znake prehlada odpravimo takole: pripravimo si posteljo, brisačo in rezervno pižamo. Zavremo liter vode in jo zlijemo na žlico mešanice sleza, žajblja in bezgovih cvetov. Namakamo dvajset minut, precedimo in zlijemo v termovko. Medtem si natočimo v banjo tople vode, dodamo pol kilograma morske soli in nekaj kapljic eteričnega olja mete ali sivke (tudi če ga nimamo, bo kopel dobrodošla). Namakajmo se dvajset minut, se obrišimo in smuknimo v posteljo, na nočni omarici pa nas seveda že čaka topel čaj z obilico limoninega soka. Pokrijmo se do ušes; če se bomo začeli potiti, si lahko oddahnemo, saj bo kmalu sledilo olajšanje. Obraz si obrišimo z brisačo, ko imamo pižamo premočeno, se preoblecimo. Če bolečine v grlu ne popuščajo, si skuhajmo žajbljev čaj in ga grgrajmo, lahko pa vzamemo tudi lekarniške pripravke, ki blagodejno razkužijo grlo. Zaprte dihalne poti odpremo tako, da si skuhamo močan kamilični čaj, ga odstavimo s štedilnika, se pokrijemo z brisačo in vdihavamo hlape vsaj tri, najbolje pa pet minut. Tudi glavobol po tem večinoma mine, seveda pa je treba takoj v posteljo, glavo si ovijmo z brisačo! 

Nenavaden, a učinkovit način je tudi ta: skuhamo krompir v lupini, večino vode odlijemo in vdihavamo hlape. In še en nenavaden način: obujemo si volnene nogavice, ki smo jih namočili v vročo vodo, ovijemo jih z brisačo in pustimo vsaj dve uri. Kakorkoli se že sliši čudno, toda zaradi te severnjaške metode prehlad vsaj nekoliko popusti.

prejšnji članek
Jopa Kurta Cobaina na dražbo
Moda&Lepota
Jopa Kurta Cobaina na dražbo
naslednji članek
Borut Pahor moral na maratonu delati selfije
Svet slavnih
Borut Pahor moral na maratonu delati selfije