Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali dnevno popijemo dovolj vode?

15. 8. 2017; 05.00
Avtor: Tina Osterman/Bodi zdrava
Voda
Veliko ljudi je dehidriranih, ne da bi se tega zavedali! Z zadostno količino vode obnavljamo svoje telo in mu omogočamo, da lahko normalno opravlja vse naloge metabolizma. Naše dnevne potrebe po tekočini so približno 2,5 litra, vendar se te med telesno dejavnostjo močno povečajo. Kako prepoznati dehidracijo in kako se zavarovati?

Majhni otroci potrebujejo približno 1,5 litra, odrasli pa od 2 do 3 litre tekočine na dan. Na dan naj bi spili vsaj osem kozarcev vode, ob telesnih naporih ali pitju kave, ko se pospeši izločanje vode iz telesa, pa naj bi spili še več. Pri vodi pa ni pomembna samo količina, ampak tudi način pitja. Priporočljivo je, da vsako jutro popijemo pol litra tople, po možnosti mehke in revitalizirane vode. Čez dan naj bi pili navadno vodo, vendar vedno pred obrokom. Za vsak deciliter vode pa naj bi počakali vsaj 10 minut, preden pojemo ali popijemo kaj drugega. Pri vodi velja jasno pravilo: ne pijte je samo takrat, kadar ste žejni! Mehanizmi v telesu namreč delujejo malce počasneje, zato morate vodo obvezno piti že veliko prej, preden občutite žejo. Izgubljene tekočine sicer ne boste nadomestili, a boste močno upočasnili dehidracijo. V trenutku, ko začutite žejo, telesu namreč že primanjkujeta 2 odstotka telesnih tekočin. Prav tako se takrat za do 20 odstotkov že zniža naša funkcionalna sposobnost telesa.

Ustrezna hidracija vpliva na pravilno delovanje ledvic. Najboljši kazalec zdrave hidracije je barva urina, ki mora biti svetlo rumen. Pri dehidraciji se v telesu nabirajo toksične snovi, ki se izločijo kot gostejši temno rumeni urin. Temno rumen ali rjav urin je lahko torej tudi znak, da pijete premalo tekočine. Med druge znake dehidracije spadajo tudi vrtoglavica, glavobol, suhe oči, neredni srčni ritem, mišični krči, suha koža ipd.

foto: Arhiv Svet24

Ste dehidrirani?


Posledice dehidracije so lahko resne, med najpogostejšimi simptomi pa sta slabo počutje in glavobol. Med bolj blage znake dehidracije spadajo občutek žeje, izčrpanost, odsotnost apetita, suha, pordela koža, utrujenost, glavobol, suha usta, zelo malo temnega urina, mišična šibkost, vrtoglavica in omotičnost. Za blagimi se lahko pojavijo tudi resni znaki dehidracije, kot so na primer povišan utrip, hitro dihanje, zvišana temperatura, ekstremna utrujenost in mišični krči. Pri 10-odstotni izgubi vode v telesu pa pride do kronične dehidracije, s tem pa lahko tudi do trajnega porušenja ravnovesja. Kritični znaki dehidracije so mišični krči, bruhanje, tahikardija, motnje vida, vroča koža, zmedenost, motnje dihanja, napadi krčev celega telesa, bolečina v prsih in trebuhu ter nezavest. V skrajnem primeru lahko pride do odpovedi ledvic, možganske kapi in srčnega infarkta. Pomanjkanje vode prizadene tudi žlezo z notranjim izločanjem hipofizo, ki z izločanjem hormonov nadzoruje in uravnava delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem.

foto: Arhiv Svet24

Voda je vir življenja


Voda ima pomembno vlogo pri dolgoročnem normalnem delovanju organizma in pri dobrem počutju. Voda skrbi za ravnovesje telesa, s tem pa tudi duha in uma. Voda skrbi, da je naše telo prepojeno z zdravim kisikom in zdravimi snovmi ter s tem posledično pripomore k boljšemu delovanju možganov in k boljši zbranosti. Nekoč so govorili: »Voda je vir življenja!« Voda prenaša vse minerale, vitamine in ostale hranilne snovi po telesu, odvaja toksične in škodljive snovi ter s tem oblikuje tudi našo telesno silhueto. Voda pozitivno vpliva na rast mišic, pripomore k boljši prebavi, pospešuje presnovo in posledično pomaga pri hujšanju. Z zadostnim pitjem vode torej poleg počutja skrbimo tudi za svoj videz, predvsem pa za bolj prožno in sijočo kožo in lasišče. Voda nas osveži, naredi čile in mladostne.

prejšnji članek
Iz zakulisja nove sezone Ene žlahtne štorije
Svet slavnih
Iz zakulisja nove sezone Ene žlahtne štorije
naslednji članek
Kateri piling je pravi za vas?
Moda&Lepota
Kateri piling je pravi za vas?