900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

V šminkah ogromne količine težkih kovin

16. 6. 2016; 08.30
Avtor: NN
uvodna
Znanstveniki iz kalifornijske univerze Berkeley so ugotovili, da nekatere od najbolj priljubljenih šmink za ustnice vsebujejo snovi, ki so lahko zdravju škodljive.

Prišli so do sklepa, da si povprečna uporabnica samo s šminkanjem vsak dan v telo vnese kar 20 ali celo več odstotkov še sprejemljive količine težkih kovin.

Raziskovalci univerze so testirali 32 različnih proizvodov za ustnice, ki jih je mogoče kupiti v ameriških trgovinah. V njih so odkrili sledi svinca, kadmija, kroma, aluminija in še petih drugih težkih kovin. V nekaterih proizvodih je bila vsebnost teh kovin tako visoka, da bi lahko škodila zdravju, med drugim povečala tveganje za razvoj rakavih obolenj in nevrološke težave.

Osebe, ki uporabljajo šminke in podobna ličila v povprečnih količinah, vnašajo v svoje telo približno 24 miligramov teh kovin na dan. Pri "bolj strastnih" uporabnikih, ki si ustnice naličijo tudi do 12-krat na dan, lahko ta številka naraste kar do 87 miligramov, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Znanstveniki pomirjajo, da to še ne pomeni, da se morajo uporabniki popolnoma odpovedati šminkam, a svetujejo, naj z olepševanjem ustnic ne pretiravajo. V svoji raziskavi sicer nobene znamke ličil niso izrecno poimenovali, so pa pripomnili, da razlike v vsebnosti kovin med posameznimi proizvajalci niso tako velike in da so podatki raziskave relevantni za vse.

prejšnji članek
Čopiči za ličenje
Moda&Lepota
Čopiči za ličenje
naslednji članek
Superživila za lepoto
Moda&Lepota
Superživila za lepoto