klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozna večerja pomeni več kilogramov. Mit ali resnica?

27. 6. 2016; 09.30
Avtor: A.K.
televizija, hrana
Vse kar pojemo zvečer, predvsem maščobe in ogljikovi hidrati z visokim glikemičnim indeksom, pripomore h kopičenju kilogramov.

Mit: Pozna večerja vpliva na pridobivanje kilogramov.

Resnica: Da, težki in pozni obroki redijo. Dnevni vnos hrane je treba porazdeliti na 3 večje obroke in 2 manjša, dobro pa je jesti vedno ob isti uri. Zajtrk naj bi jedli približno v eni uri po tem, ko se zbudimo, vsak naslednji obrok na 4 do 6 ur, malice pa na vsake 2 uri ali 2 uri in pol.

Tekom dneva je priporočljivo jesti kombinacijo obeh oblik ogljikovih hidratov, v večernih urah pa izključno beljakovine z ogljikovimi hidrati nizkega glikemičnega indeksa – solate in zelenjavo, poleg tega pa vnesti v organizem najmanj 2 litra tekočine na dan – vode ali nesladkanega čaja.

Tako kot se proti koncu dneva zmanjšujejo naše aktivnosti, bi morali zmanjševati tudi vnos hrane. Vse kar pojemo zvečer, če so to pogosto maščobe in ogljikovi hidrati visokega glikemičnega indeksa, se bo kopičilo v odvečne kilograme.

Zato bi večerja morala biti dobro izbrana, vsebovati mora manj maščob, več zelenjave, beljakovine v obliki rib, sira, mesa, perutnine, tofuja ali jajc.

prejšnji članek
Si pravilno umivate zobe?
Moda&Lepota
Si pravilno umivate zobe?
naslednji članek
Najprej strastna ljubezen, nato pa počilo!
Svet slavnih
Najprej strastna ljubezen, nato pa počilo!