Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bolečina, ki je ne smete prezreti

12. 7. 2020; 02.00
Avtor: Ajda Janovsky
glava ženska
Nenaden močen glavobol ne smete ignorirati.

Če pa imate omenjen simptom, se morate takoj odpraviti k zdravniku – na prvi pogled nedolžna nevšečnost je lahko znak smrtno nevarne bolezni. 

Možna diagnoza: Možganska anevrizma 

Možganska anevrizma je balončku podobna tvorba na žili (žilah) v možganih. Izboklina navadno nastane na točkah, kjer je žilna stena oslabela. Ko se tvorba napolni s krvjo, lahko poči in povzroči kap.

Kaj storiti?

Če začutite nenadno močno bolečino v glavi, pokličite rešilca. Krvavitev v možganih zaradi možganske anevrizme ni zelo pogosta (v razvitem svetu prizadene okoli 100.000 prebivalcev na leto, v Sloveniji okoli 200), je pa smrtno nevarna. Hiter odziv vam lahko reši življenje! Zdravnik bo sum možganske krvavitve ob hitrem ukrepanju preveril z računalniško tomografijo možganov. Dodaten dokaz, da gre za anevrizmo, so opozorilni znaki, kot so glavobol, trd vrat in bruhanje, ki se lahko pojavijo nekaj dni pred tem, preden anevrizma poči. Ti znaki se pojavijo v približno 40 odstotkih primerov. Kadilci, ljudje z visokim krvnim tlakom in alkoholiki so bolj nagnjeni k nastanku anevrizme. Posebno previdni morate biti, če imate anevrizmo v družini, se pravi, če je za njo zbolel kdo od sorodnikov.

prejšnji članek
Niso vse menstrualne skodelice varne ali ustrezne!
Zdravje
Niso vse menstrualne skodelice varne ali ustrezne!
naslednji članek
Recept: Hitro do preproste poletne osvežitve!
Zdravje
Recept: Hitro do preproste poletne osvežitve!