lea mederal 1 Dobra karma

Znana nosečnica upošteva nasvete Tanje Žagar in...

meghan markle Svet24.si

VIDEO: Meghan spregovorila o rasnem nasilju v ZDA

tito primerjava Reporter.si

Predstavil rezultate analize, ki dokazujejo, da ...

b64cdc39d252bf0b05e37161f3c928ac Svet24.si

Kacin se je vrnil in povedal, kdaj bo vlada ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Špela Grošelj Njena.si

Trenutek nepazljivosti je pri Špeli Grošelj ...

Prva pomoč pri opeklinah
| Tjaša Kokalj

Prva pomoč pri opeklinah

arhiv njena.si

Zgodi se v trenutku nepazljivosti in nepozornosti – opeče nas sonce, ki je zadnja leta vse bolj močno in nevarno.

Ali pa nič hudega sluteč v morski vodi naletimo na neljubega prebivalca morja ožigalkarja. Kaj lahko storimo sami, da zadeve ne poslabšujemo, ampak si preudarno nudimo prvo pomoč?

Vsekakor velja najprej poudariti, da se pri izpostavljanju soncu namažite s kakovostno kremo z zaščitnim faktorjem in se izogibajte soncu med 10. in 16. uro. A še vseeno se zlahka zgodi, da nas opeče sonce, ki postaja vse bolj močno. Seveda moramo v primeru pordele kože pravilno ravnati, da je še bolj ne poškodujemo. Vroča, napeta in občutljiva ter rdeča koža je znak sončnih opeklin. V hujših primerih lahko nastanejo celo mehurji, ki jih ne smemo predirati, in takrat je najbolje obiskati zdravnika, saj gre lahko tudi za alergijo na sonce, zato morate s takšno kožo previdno ravnati.

Pijte veliko tekočine

Kako torej najbolje oskrbeti sončne opekline? Izogibati se moramo mastnim kremam, saj preprečujejo pordeli koži, da bi pravilno odvajala toploto. Na sončne opekline položite hladne obkladke, to naredite tako, da namočite krpo v hladno vodo in jo polagate na opečena mesta. Uporabite lahko tudi ohlajeno fiziološko raztopino, ki jo pripravite tako, da v litru zavrete vode raztopite dve žlički soli. Opekline izsušijo telo navznoter in navzven, zato pijte veliko vode, saj tako zagotovite koži zadostno količino, da se lahko hidrira. Tekočino lahko vnesete v telo tudi z uživanjem sadja, posebno lubenice, rdeče pese in melone, ki vsebujejo veliko vode. V dodatno pomoč je lahko tudi primerna prehrana. Po načelih tradicionalne kitajske medicine imajo hladilne značilnosti bambusovi poganjki, repati ščir, jabolka, brokoli, kefir, rabarbara, paradižnik, višnje, sezamovo olje, špinača, bučke, poprova meta, kislo zelje in lubenica.

Pomoč najdete tudi v črnem čaju

Tanini, sestavine čaja, čudežno blažijo opečeno kožo. Zmočite več vrečk črnega ali zeliščnega čaja in jih ohlajene položite na opečeno mesto. V kad potopite šopek čajnih vrečk in si privoščite kopel, ki bo pomirila bolečo kožo, ali pa skuhajte močan čaj in ga odcejenega na hitro ohladite z ledom. Vanj pomočite tanko krpo in jo ovijte okoli opekline.

Čudežna moč aloe vere

Hladilno moč ima tudi aloe vera, ki je bila že v antiki znana kot vsestranska rastlina, deluje pa tudi razkuževalno. Za prvo pomoč pri opeklinah in manjših ranah zarežite v list aloe vere in jih s svežim gelom večkrat na dan na debelo namažite. Če boste v te namene alojo kupili, se morate pred tem prepričati, da ni bila vzgojena s hranilnimi ali zaščitnimi kemičnimi sredstvi.