kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nočete vedeti, kaj je v piščančjih kroketih

9. 7. 2016; 08.33
Avtor: Sašo Avramovič
kroketi,piščanec
Stand-up komedijanti se že dolgo šalijo, da je nekatere stvari, kot recimo sestavine piščančjih kroketov, bolje pustiti pri miru.

Raziskovalci iz Mississippija so pred časom ugotovili, zakaj: dva kroketa, ki so ju pregledali, sta bila 'sestavljena' iz 50 odstotkov ali manj piščančjega mišičnega tkiva, prsi ali stegna mesa.Obravnavani kroketi so bili iz dveh ameriških verig hitre prehrane v mestu Jackson (zvezna država Mississippi). Trije raziskovalci so izbrali en kroket iz vsake 'škatlice', ga konzervirali, analizirali, nato pa ga pogledali pod mikroskopom.

»Prvi kroket je bil iz približno polovice mišičnega tkiva, preostanek pa iz mešanice maščob, krvnih žil in živcev. Podrobnejši inšpekcijski pregled je razkril celice iz kože in notranjih organov ptice,« so poročali tuji mediji. Drugi kroket pa je bil samo iz 40 odstotkov mišičnega tkiva, preostanek v njem pa je bila maščoba, hrustanec in koščki kosti.

»Vsi vemo, da je belo piščančje meso eno izmed najboljših virov pustih oz. nemastnih beljakovin, zato tudi sami spodbujamo, da bi ga naši pacienti jedli,« je dejal dr. Richard D. deShazo iz medicinskega centra univerze Mississippi v mestu Jackson. »Kar se je zgodilo, je, da so se nekatera podjetja odločila izbrati oz. uporabiti umetno mešanico piščančjih delov namesto manj mastnega piščančjega belega mesa, ga panirati in cvreti, pa temu še vedno reči piščanec,« je za enega izmed tujih medijev dodal deShazo. »To je res piščančji stranski proizvod z veliko kalorijami, soljo, sladkorjem in maščobo, ki je zelo nezdrava izbira,« je še povedal deShazo.

»Piščančji kroketi so odličen vir beljakovin, še posebej za otroke, ki so izbirčni pri hrani,« je na drugi strani dejala Ashley Peterson, podpredsednica znanstvenih in regulativnih zadev za Državni piščančji svet (NCC) – neprofitno trgovsko skupino, ki predstavlja ameriško piščančjo industrijo.

Sodeč po NCC, njihovi člani, torej izdelovalci in predelovalci, predstavljajo približno 95 odstotkov vseh piščančjih izdelkov v ZDA. »Raziskava ocenjuje le dva primerka piščančjih kroketov od več milijard, kolikor jih je izdelanih letno,« je dejala Petersonova in za enega izmed tujih medijev dodala, da je vzorec pač premajhen, da bi mogli dognanja posplošiti na celotno prehransko kategorijo.

Dva kroketa sta res majhen vzorec, je priznal deShazo, in nekatere verige so začele uporabljati prvenstveno belo meso v svojih kroketih – a ne ti dve, ki jih je obiskal.

»Piščančji kroketi večinoma premorejo povečano vsebnost maščob, saj so panirani in ocvrti. Nobena skrivnost pa ni, kaj je v kroketu – večina restavracij s hitro prehrano nudi prehranske informacije bodisi v sami restavraciji bodisi na svojih uradnih spletnih straneh,« je dejala Petersonova in dodala, da je vsakemu paketu piščančjih kroketov v trgovini po zakonski obvezi dodan seznam vsebin in prehranski profil, vključno z vsebnostjo maščob.

Ta le bežni vpogled v piščančje krokete ni bil mišljen kot razkrinkanje piščančje industrije ali hitre prehrane na splošno, ampak naj bi služil kot opozorilo kupcu, da ni vse, kar je dobrega okusa, res dobro, je dejal deShazo.

Dejstvo pa je, da ne on ne njegovi sodelavci nočejo razkriti, za kateri dve verigi s hitro prehrano gre. »Ni nujno res, da so kupci zavajani, saj so vse potrebne informacije na voljo,« je še dodal in zaključil: »Stvar je le, da si ne vzamemo časa, da bi razumeli osnovna prehranska dejstva

prejšnji članek
Jušne kocke polne okusa in strupov
Zdravje
Jušne kocke polne okusa in strupov
naslednji članek
Vedenjske motnje otrok povezane s spanjem
Zdravje
Vedenjske motnje otrok povezane s spanjem