Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vsak ima zdravnika v sebi

8. 7. 2016; 07.33
Avtor: Milka Krapež/Zarja
zdrava ženska

foto: dk

Pisali smo o viku in kriku, ki so ga zagnali po svetu ob odkritju mutirane bakterije E.coli, odporne proti zadnjemu obrambnemu antibiotiku.

Pa so razmere res tako črne? Ne, zdrav človek lahko premaga (vsako) okužbo!

Američanka, ki je zbolela, naj bi jedla okuženo svinjsko meso, zato strokovnjaki menijo, da je mutirana bakterija prišla z živali. Nekaj podobnega so ugotavljali Kitajci, ki so spremenjeno bakterijo prav tako zasledili na prašičjih farmah. E.coli je zelo pogosta bakterija. Vsak jo ima v črevesju. Kadar pa se pretirano namnoži, lahko človek zboli. Najpogostejša posledica je vnetje sečil. Toda v teh primerih gre za »normalne« seve bakterije. Kadar pa gre za spremenjeno bakterijo, ji običajna zdravila niso kos. Takrat bodo zdravniki iskali druge možnosti za zdravljenje. Tudi sevi se lahko spreminjajo, da jih je vse več in da je več različnih. Ta bakterija ima namreč v sebi gen (imenujejo ga MCR-1), ki je na takem mestu, da si zlahka zamenja genetski material z drugim mikrobom. Drugače povedano, ta gen ji omogoča, da se hitro spremeni in prilagodi na nove okoliščine. Znanstveniki pravijo, da so mikrobi vedno vsaj en korak pred nami. Britanci so zato bolnike že prosili, naj postanejo »varuhi antibiotikov« in dobro premislijo, preden zdravnika prosijo, naj jim jih predpiše. Posebej nevarne so okužbe z bakterijo Pseudomonas aeruginosa, ki povzroča bolnišnične okužbe z zastrupitvijo krvi (sepso). Pri zdravih ljudeh se razvije le blaga bolezen, pri drugih, ki pa so že bolni, je lahko okužba usodna.

Kako naj se zavarujemo?

Znanstveniki kljub vsemu menijo, da se ne bi smeli bati. Le kako, ko pa so vse napovedi črne? Ne le da nam vsako leto pripovedujejo, kako veliko spremenjenih virusov kroži naokrog, da vsako leto za prehladnimi okužbami (pa tudi črevesne so čedalje pogostejše) zboli veliko ljudi, ki si zlepa ne opomorejo, temveč naj bi se zdaj razvila še neka superbakterija, proti kateri nimamo obrambe? Tisto, kar človeštvo ves čas pozablja, je, da imamo najboljšo obrambo v sebi. Zdrav človek lahko premaga okužbo. Čim pa je telo obremenjeno z vsemi mogočimi strupi (česar se večinoma ne zavedamo), imunski sistem tega ne zmore več. A tudi superbakteriji bomo kos, če se pripravimo nanjo. Strokovnjaki z ameriškega Harvarda pravijo, da imunski sistem ni le en sistem v telesu, temveč je to skoraj celo človeško telo. Da dobro deluje, je torej potrebno ravnovesje v delovanju vseh sistemov. O tem danes sicer še ne vemo vsega, jasno pa je, da zdravo življenje pomeni boljšo odpornost proti boleznim. Recept poznamo: zdrava hrana, veliko gibanja, dovolj spanja, malo stresa ... Kaj konkretno pa še lahko storimo?

Ne zalivajte se s strupi!

Čim več se je treba zadrževati v čistem ozračju, torej se izogibati onesnaženega okolja. To ne pomeni zgolj tega, da gremo v naravo, v gozd, temveč da tudi sami okolje čim manj onesnažujemo. Nikar ne zalivajte plevela s strupenimi snovmi, da ga boste zatrli. Skrbeti je treba, da bo voda, ki jo pijemo, čim bolj čista. Naložba v filter se bo izplačala. Pozorni bodite pri uporabi čistil, ki naj bodo ekološka. Iz telesa je treba odstraniti težke kovine, ki so se morda nabrale v njem. To lahko storite z rednim uživanjem alg. Treba je nehati kaditi. Odločitev je stvar vsakega posameznika. Koristno je zmanjšati uživanje kave zaradi visoke kislosti, kar zmanjša sposobnost telesa za vsrkavanje hranil. Če še tako zdravo jeste in uživate tudi prehranske dodatke, boste hranila s preveč kave dobesedno odplaknili iz sebe, ne da bi jih telo uporabilo. Uživanje kave telo dehidrira, veliko boljši bo čaj. Če pa se ji le ne morete odpovedati, za vsako skodelico popijte dodatna dva kozarca vode. Tudi pitje alkoholnih pijač je treba zmanjšati na kozarec vina pri obroku.


Stran s strupeno hrano! Znebite se vse strupene hrane, ki jo imate doma: pripravljenih (že zamrznjene) kupljenih jedi, juh v vrečkah ali kockah, živil, ki so zagotovo obdelana s pesticidi in insekticidi. Pri uvoženi zelenjavi in sadju je treba vedeti, da ju proizvajalec morda res goji brez pesticidov, a ju na pot pospremi z obilico drugih sredstev, da ne bosta gnila ali pa ju ne bodo napadle plesni, preden pridejo do kupca. Mnoga živila so obsevana, vsebujejo umetne dodatke, da so lepše barve in izrazitejšega okusa. Nič ne pomaga, črviva jabolka so bolj zdrava od tistih, ki se nam zloščena smejejo s trgovskih polic.

Skoraj vsa zelenjava in precej sadja je sicer bazičnega. Meso, mleko in mlečni izdelki pa so kisli. Če hočemo imeti zdravo telo in z njim dobro delujoč imunski sistem, je treba to kislost zmanjšati. Telo bi moralo biti vedno bolj bazično, ker se bolezen v takem okolju ne more razviti. Med prehranskimi dodatki, ki so priporočljivi za boljše delovanje telesa v celoti, priporočajo kalcij, kalij in magnezij ter vitamine A, C in D3, pa seveda tudi vitamine iz skupine B. Od naštetega nam največkrat primanjkuje magnezija, kalija, cinka in vitaminov. 

Privoščite si domače superzaklade 

Začel se je čas jagodičevja. Privoščite si ga čim več, predvsem pa ga privoščite svojim otrokom in starejšim družinskim članom. Pojdite v gozd, naberite borovnic, ki bodo kmalu dozorele, to je pravi božji dar za zdravje. Izogibajte se sladkorju in vsem jedem, ki so oslajene. Zapomniti si velja, da imajo mikrobi zelo radi sladkor. Če ga uživate, je to tako, kot da bi jih gojili. Uživajte na svežem zraku, igrajte se z otroki, smejte se z njimi, ker vse to prispeva k vašemu in njihovemu zdravju. Kadar imate priložnost, da se predate ljubezni, jo le izkoristite. Seks je namreč odličen za ohranjanje zdravja, pravijo mnoge raziskave. Če vam ni do tega, pa poskrbite, da vam bo!

prejšnji članek
Ocvrti krompirček po avstralsko
Kulinarika
Ocvrti krompirček po avstralsko
naslednji članek
Zakaj bi se čemu odpovedali? Življenje je eno samo!
Zdravje
Zakaj bi se čemu odpovedali? Življenje je eno samo!