gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Bioaktivna hrana - pomaga ohranjati zdravje

11. 7. 2016; 05.33
Avtor: T. P.
jabolko korenje
Fitokemikalije ali biološko aktivne sestavine dajejo rastlinam barvo, okus in vonj.

Strokovnjaki se že vrsto let ukvarjajo z njihovimi lastnostmi in preučujejo njihov vpliv na človekov organizem.

Za zdaj so ugotovili, da nam, že če jih uživamo v relativno majhnih količinah, pomagajo ohranjati in izboljšati zdravje. Fitokemikalij oziroma bioaktivnih sestavin v rastlinah poznamo že več kot 10 tisoč (ena rastlina jih lahko vsebuje na stotine), imajo pa obrambno funkcijo, s katero omogočajo preživeti rastlinam.

Poleg tega fitokemikalije rastlini pomagajo rasti in se razvijati, z njimi lahko odganja škodljivce, insekte, bakterije in viruse, ki bi ji lahko škodili, ščitijo jo pred prostimi radikali, ki nastanejo zaradi škodljivega sončnega sevanja, z barvami pritegujejo ptice in žuželke, ki oprašujejo semena, ter varujejo beljakovine, encime ali vitamine v steblih, cvetovih, listih in koreninah pred razkrojem.

S sadjem in zelenjavo zaužijemo tudi fitokemikalije, ki naj bi nam okrepile vitalnost ter zdravje.

Vrste fitokemikalij

Med pomembnimi sestavinami, predvsem v sadju in zelenjavi pa tudi drugih živilih, so flavonoidi. Ti nas varujejo pred kardiovaskularnimi boleznimi in drugimi problemi, povezanimi s staranjem.

Glukozinolati so bioaktivne sestavine v brokoliju, brstičnem ohrovtu, cvetači, česnu, čebuli in zelju. Pogosto uživanje teh živil zelo koristi zdravju, in sicer zmanjšujejo nevarnost za nastanek raka, izboljšujejo žilne bolezni in zmanjšujejo visok krvni tlak.

Terpenoidi so v paradižniku, krompirju in papriki, učinkujejo proti raku in protivnetno.

Tokoferoli oziroma vitamin E so antioksidanti, najdemo jih v rastlinskih oljih, oreških, lešnikih, semenih, zeleni, solati, zelju … Ščitijo pred staranjem, artritisom, okužbami in podobno.

Med fitoestrogene sodijo izoflavoni in lignani, ki jih najdemo predvsem v sojinih izdelkih. Veliko prvih je še v tofuju, nekaj pa tudi v črnem ali zelenem čaju, medtem ko je lignanov ogromno v lanenem semenu, bučnih semenih. So estrogenom podobne molekule, antioksidanti, regulatorji imunskega sistema in zmanjšujejo nevarnost za nastqanek raka in osteoporoze.

Karotenidi oziroma rastlinski pigmenti so v korenčku, kosmičih, pomarančah, papaji, listnati zelenjavi itn. Delujejo kot antioksidanti, spodbujajo naš imunski sistem, zavirajo nastanek tumorjev … Luteina, ki spada v skupino karotenidov, je precej v zeleni listnati zelenjavi (ohorvt, špinača), koruzi, jajcih, zmanjševal pa naj bi degeneracije, povezane s starostjo, in ohranjal naš vid v dobri kondiciji.

Naredite uslugo svojemu zdravju!

- Vsak dan uživajte sadje in zelenjavo različne barve.
- Vsak teden obogatite prehrano z novo vrsto sadja ali zelenjave.
- Uporabljajte rastlinske začimbe.
- Za sladico si pripravite pečeno jabolko.
- H glavnim jedem dodajte omako iz artičok, špargljev ali pesta.
- Izbirajte polnozrnate prigrizke.
- Ne odrecite se soji in tofuju.

prejšnji članek
Kako slavni preživljajo poletje?
Svet slavnih
Kako slavni preživljajo poletje?
naslednji članek
Lepotni triki, ki vas pomladijo
Moda&Lepota
Lepotni triki, ki vas pomladijo
#nasazenazenska
nasazenazenska