Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Se spopadate s slabokrvnostjo?

17. 7. 2016; 08.00
Avtor: Helena Primic/Bodi zdrava
Kolaž zdravja

foto: arhiv njena.si

Povečajte vnos rastlinskih virov železa, okrepite črevesno floro s probiotiki, pomagajte si s koprivami in večkrat na dan dihajte skozi desno nosnico.

Kronična utrujenost, slabša zbranost, glavoboli, bledica, mravljinci v nogah in rokah, krhki lasje in nohti ter pogosto razpokani kotički ust, težje prenašanje nizkih temperatur in slabši imunski sistem – vse to so znaki slabokrvnosti oziroma anemije, ki je lahko posledica pomanjkanja železa. Železo je namreč nujno za prevzem, prenos in sproščanje kisika v celicah ter njegovo uporabo v procesu proizvodnje celične energije.

Ali ste vedeli, da ima kar 70 odstotkov svetovnega prebivalstva premalo železa v krvi? Za pomanjkanjem železa naj bi trpela vsaka četrta ženska, sicer pa tovrstna anemija najpogosteje doleti nosečnice, dojenčke, otroke, najstnike in aktivne športnike, pa tudi vegetarijance. 

Kri ne more biti boljša, kot je či!
'Slabo' kri lahko povzročajo številne bolezni, ki izčrpavajo organizem. Toda vse več je anemij, ki jim medicina nekako ne zna določiti vzroka oziroma jih kljub zdravilom težko odpravi. V takšnem primeru se je dobro spomniti, kaj pravi kitajska medicina – da kri ne more biti boljša, kot je či. Če v vašem telesu torej primanjkuje življenjske energije, ker ste nenehno v skrbeh, strahu in jezi, je težko pričakovati, da boste imeli dobro kri. Preden se torej lotite reševanja anemije na telesni ravni, ne pozabite poskrbeti tudi za srce in duha oziroma življenjsko energijo či.

Zaradi izgub pri menstruaciji ženske potrebujejo več železa kot moški, večja potreba pa je tudi pri telesno aktivnih posameznikih, tistih, ki so pod stalnim stresom, in po prebolelih bolezenskih stanjih. Železo izgubljamo tudi s potenjem, kar razloži večjo porabo poleti. Vzrok za pomanjkanje železa se skriva tudi v dejstvu, da z dobro uravnoteženo prehrano lahko uporabimo le 10 odstotkov železa, vezanega v hrani. Obroki aktivnega moškega bi torej morali vsebovati 35 miligramov železa na dan, ženske pa 40, česar sodobni jedilniki večinoma ne izpolnijo.

Najboljši je rastlinski vir

Katero hrano bi torej morali jesti, da si bomo zagotovili pravo količino železa? Dolga leta so veljala priporočila, da so svinjska jetra in rdeče meso najboljši vir železa. Toda to je veljalo le v času naših babic, ko meso ni bilo obremenjeno s pesticidi ter ostanki antibiotikov in hormonov. Zato je bolje povečati vnos rastlinskih živil, bogatih z železom: kakava, ajdove kaše, bučnih semen in sezama, melase, ovsenih kosmičev, mandeljnov, svežih fig, kuhane leče, regrata, kuhanih kopriv …

Prednost rastlinskega oziroma nehemskega železa je tudi v tem, da telo uravnava njegovo vsrkavanje glede na trenutne zaloge železa v telesu, kar pomeni, da z rastlinskimi viri železa ne morete predozirati, kot se to lahko pripeti pri hemskem železu, ki predstavlja približno 40 odstotkov železa v mesu. Prevelika količina železa v telesu deluje kot prost radikal, ki napada lipide, DNK in proteine, kar je še dodaten razlog za preudarnost pri uživanju mesa. Ker moški v povprečju (po)jedo več mesa kot ženske, ni čudno, da je presežek železa pri moških dvakrat pogostejši kot njegovo pomanjkanje. 

Ključ je v resorpciji

Bolnikom z anemijo pogosto primanjkuje tudi vitamina B12, ki je potreben za dobro resorpcijo železa. Če imamo namreč težave z anemijo, ne smemo pozabiti, da zadosten vnos železa, vitamina B12 in drugih 'pomagačev' ni dovolj, temveč moramo poskrbeti tudi za dobro prebavo oziroma resorpcijo. Če vam namreč primanjkuje želodčne kisline, bo motena presnova vitamina B12, če pa vam v črevesju primanjkuje desnosučne mlečne kisline, bo slabša končna faza obdelave in resorpcije tako vitamina B12 kot železa.

Ob hrani, ki je bogata z železom in vitaminom B12, je zato smiselno uživati tudi probiotike, ki ustvarjajo veliko mlečne kisline – na primer kislo zelje in repo, sok zelnice ali fermentirano sirotko. Za dobro resorpcijo železa vso rastlinsko hrano uživajte skupaj s tisto, ki je bogata z vitaminom C, izogibajte pa se pitju pravega čaja in kave ob ali po zaužitju živil, ki vsebujejo železo. Izogibajte se tudi sočasnemu uživanju soje, polnozrnatih žit in oreščkov.

foto: arhiv

Babičino 'zdravilo' s teranom, borovnicami in slivami
Ena čajna žlička na dan tega babičinega 'zdravila' proti slabokrvnosti je izboljšala kri že veliko nosečnicam in doječim materam. Čeprav vsebuje tudi teran, s kuhanjem izpari skoraj ves alkohol, zato ga lahko ponudite tudi otrokom – tako pri slabokrvnosti kot preventivno.
Potrebujete:
približno ½ litra domačega terana
1 kilogram svežih borovnic
250 gramov posušenih sliv
1 žličko kostanjevega (ali cvetličnega) medu
Priprava:
V veliko posodo stresite borovnice in slive, ki jih prelijte s teranom, tako da bodo prekrite z vinom, vendar v njem ne bodo plavale. Vse skupaj na blagem ognju kuhajte tako dolgo, da nastane gosta zmes. Po približno eni uri mešanico odstavite in nekoliko ohladite ter spasirajte v mešalniku, da nastane marmeladi podobna zmes. Vmešajte še med in babičino 'zdravilo' prestavite v kozarčke, ki jih dobro zaprite ter imejte ves čas uporabe shranjene v hladilniku.

V obliki železovega glukonata

Kaj pa prehranska dopolnila z železom? Ko izbirate pravo dopolnilo, imejte v misli, da se najbolje resorbira železo v obliki železovega glukonata. Pri dopolnilih na osnovi železovega sulfata upoštevajte podatek, da v telesu uničuje vitamin E, zato mnogim povzroča težave.

Pri izbiri prehranskih dopolnil z železom je dobro izbrati dopolnilo organskega izvora. Zelo priporočljivo je tudi, če izberete dopolnilo, ki ima visoko vsebnost klorofila – alge (predvsem klamatske), pšenično in ječmenovo travo ter koprive. Molekula klorofila je namreč zelo podobna molekuli hemoglobina, le da je namesto železovega atoma v klorofilu magnezijev atom.

Pripravki, ki vsebujejo železo in klorofil hkrati, tako zelo olajšajo in izboljšajo resorpcijo železa. Kopriva ima tudi to čudovito lastnost, da uravnava raven železa v telesu – če ga imate premalo, bo telo spodbudila k njegovi absorpciji, če pa ga je preveč, ga bo pomagala zmanjševati.

Ne glede na to, katero dopolnilo boste izbrali, pa ne pozabite, da se železo najbolje absorbira, če ga zaužijete na prazen želodec, med dvema obrokoma ali pred spanjem. Zaprtje, ki je pogost neželen stranski pojav pri jemanju prehranskih dopolnil z železom, ublažite s povečanim pitjem vode in izbiro ustrezne hrane, ki pospeši prebavo.

Ajurveda priporoča
Ajurveda pozna tri vrste anemij – tip vata, tip pita in tip kapha. Pri vseh vrstah poleg doši prilagojenemu zdravljenju priporoča naslednje:
- Jogurt in kurkuma. Vsako jutro in popoldne na prazen želodec pojejte skodelico navadnega jogurta z eno žlico kurkume. Če je vaša anemija tipa kapha, jutranji jogurt opustite.
- Modrozelene alge. V svoj jedilnik vključite modrozelene alge, predvsem če je vaša anemija tipa pita ali kapha. Za anemije tipa vata alge niso najbolj priporočljive, saj lahko povzročijo hiperaktivnost.
- Bakrena voda. V bakren kozarec ali skodelico natočite vodo in jo pustite stati čez noč. Zjutraj vodo popijte. Bakrena voda koristi predvsem, če imate anemijo tipa vata in kapha.
- Dihanje skozi desno nosnico. Pri vseh vrstah anemije je priporočljiva surya pranayama oziroma dihanje skozi desno nosnico. Z desnim prstancem zaprite levo nosnico in dihajte samo skozi desno nosnico. Dihanje skozi desno nosnico spodbuja jetra, kar je pomembno za krepitev krvi.
prejšnji članek
Nenavadni znaki pomanjkanja spanca
Zdravje
Nenavadni znaki pomanjkanja spanca
naslednji članek
Ko pride in gre … kot poletni vetrič
Zdravje
Ko pride in gre … kot poletni vetrič