ris, slovenija
Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To so nevarnosti, ki jih prinašajo mokre kopalke

27. 7. 2016; 09.28
Avtor: C. R.
plavanje srfanje morje ženska
Vnetje mehurja, glivične okužbe in vnetje jajčnikov pogosto spremljajo poletne užitke.

Razlog se skriva predvsem v tem, da nikoli ne razmišljamo, ali so se nam kopalke posušile, ali hodimo po hladnih ploščicah bosi, ali je stranišče čisto in ali smo se na plaži usedli na tujo brisačo. Kot trdijo strokovnjaki, vsaka ženska na zunanje okoliščine reagira drugače, vse pa je odvisno predvsem od tega, koliko je odporna. V pogojih, ki povečujejo vlažnost kože in sluznice, kot so na primer mokre kopalke, lahko pride do vnetij intimnih predelov, predvsem zunanjega spolovila.

Okužbe odvisne tudi od tega, kjer se kopate

Vnetje mehurja lahko povzročijo hitre spremembe temperature, kot so na primer izhodi iz klimatiziranega prostora ali kopanje v hladnem morju. Poleg tega pa moramo biti previdni pri uporabi javnih stranišč, kjer se skrivajo razne nevarnosti - ne le na deski od straniščne školjke, ampak tudi na kljukah in toaletnem papirju.

Glivične okužbe so najpogostejši spremljevalec kopanja v bazenih, redkeje pa se pojavijo pri plavanju v morju. Najbolj ogrožene so osebe, ki jedo veliko sladkarij, pijejo alkohol, imajo oslabljen imunski sistem ter so izpostavljene stresu. 

Vnetje jajčnikov je zelo pogost nezaželen spremljevalec kopanja v mrzlem morju, simptomi vnetja pa so: bolečine v spodnjem delu trebuha in v predelu levega, desnega ali obeh jajčnikov. Če se pojavi povišana temperatura, moramo vnetje zdraviti z antibiotiki, v tem času je priporočljivo stopala in trebuh ohranjati suha.

Poskrbite za odpornost

Vnetja lahko preprečite tako, da že pred dopustom uživate probiotike, ki povečajo kislost kože in sluznice ter tako zmanjšajo možnost okužb.

Ženske, ki imajo oslabljen imunski sistem in so nagnjene k tovrstnim infekcijam, naj si po vsakem kopanju preoblečejo kopalke, še svetujejo strokovnjaki.

prejšnji članek
Večerje, ki pripomorejo k hujšanju
Kulinarika
Večerje, ki pripomorejo k hujšanju
naslednji članek
Slovenskemu alpskemu smučarju žena storila to
Zdravje
Slovenskemu alpskemu smučarju žena storila to
#nasazenazenska
nasazenazenska