Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Štirje jedilniki za preobrat v možganih

5. 9. 2016; 02.15
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_40661931

foto: Dreamstime

Pri kar 90 % žensk tičijo vzroki za višek kilogramov v delovanju možganov, natančneje v primanjkovanju katere od kemičnih sestavin, ki vplivajo na razpoloženje.

Hujšanje je bolj kompleksno kot preštevanje kalorij in potenje na tekaških stezah. Pri kar 90 odstotkih žensk tičijo vzroki za presežek kilogramov v delovanju možganov, natančneje v primanjkovanju katere od ključnih kemičnih sestavin, ki vplivajo na razpoloženje. Tako je lahko pot do lepe postave lažja, če prisluhnemo svojemu razpoloženju in prilagodimo jedilnik, pač glede na to, ali smo kar naprej otožni in počasni ali raztreseni in hiperaktivni.

Prostovoljci na inštitutu dr. Bravermana so z raziskavami razvozlali, da lahko na ključne štiri kemične sestavine vplivamo predvsem s prehrano. Če je skrbno izbrana, lahko shujšamo do štiri kilograme na teden, na vsem lepem imamo več energije in celo polt se nam polepša, kajti telo deluje zelo sinhronizirano in možgani vplivajo tudi na videz našega največjega organa, to je kožo. Da pa bi ugotovili, katerega načina hujšanja si naši možgani najbolj želijo, moramo rešiti naslednji osebnostni test:


Dopamina vam primanjkuje:

če si kar naprej želite sladko hrano,

če se počutite bolje po poživljajočih pijačah, kot so kava in čaj,

če se redite predvsem okoli trebuha,

če preveč pojeste, kadar ste pod stresom,

če običajno delate reči drugače kot drugi,

če vam ni do spolnosti,

če ste zelo samokritični,

če ste skozi dan omotični, čeprav dobro spite.

Kako dopamin vpliva na vaše zdravje?

Dopamin pretvarja sestavine iz hrane in maščobnih blazinic v uporabno energijo za možgane. Če ga imamo premalo, nimamo življenjske moči, povrh vsega pa se nam upočasni presnova, torej hitrost, s katero telo porablja kalorije iz hrane. Ženske, ki jim manjka dopamina, so zgolj iz tega razloga za petino težje od vrstnic, ki ga imajo dovolj.

Kako dopamin vpliva na osebnost?

Odgovoren je za delovanje čelnega dela možganov, v katerem je center za govorne sposobnosti, motivacijo in doživljanje lepega. Primanjkljaj dopamina zato povezujejo z anksioznostjo, depresijo, veliko samokritičnostjo in s težavami v intimnih odnosih. Dopamin lahko umetno nadomeščamo tudi z zdravili, vendar je dr. Braverman potrdil, da lahko njegova raven zraste za 11 odstotkov s prirejenim jedilnikom.

Prva pomoč

Sleherni dan si privoščimo porcijo pustih beljakovin, še najbolje piščančjega ali puranjega mesa in tri skodelice pustega, posnetega jogurta ali mleka. V pustih beljakovinah so aminokisline, graditeljice dopamina.

Če vam manjka acetilholina, potem:

si želite predvsem mastne hrane, posebej sira in ocvrtega krompirčka,

si zapisujete, da ne bi pozabili,

radi preskušate različne vrste hrane,

ste izgubili že precej mišične mase,

imate suha usta in kožo,

ste raje sami kot v družbi,

se pogosto čutite nadlegovane,

vam manjka ustvarjalnosti in novih idej.

Kako acetilholin vpliva na vaše zdravje?

Od te kemične sestavine je odvisno, kako hitro v možganih procesiramo nove informacije, kako hitro se odzivamo na nove okoliščine oziroma kako jasne in hitre so naše misli. Pogosto ga začne primanjkovati v perimenopavzi, kajti acetilholin nastaja pod vplivom spolnih hormonov estrogena in testosterona. S staranjem imamo več spominskih lukenj, koža postaja vse bolj suha in mišične mase je vse manj, na račun te pa pridobivamo maščobno maso.

Kako acetilholin vpliva na osebnost?

Aktivira predel možganov, ki je odgovoren za učenje, spomin in budnost. Manj ko ga imamo, bolj smo pozabljivi in še družbi se izogibamo, saj nam tudi sposobnost empatije, če verjamete ali ne, zaradi premalo te kemične sestavine upada. Če ga nadomeščamo s skrbno načrtovanim jedilnikom, postanemo ustvarjalnejši, sočutnejši, predvsem pa miselno ostri kot britev.

Prva pomoč

Vsak dan zaužijmo tri porcije zdravih maščob iz olivnega olja, avokada, rib, oreščkov in jajc. V njih je ogromno vitaminov B in holina, ki se pretvarja v acetilholin. Poudariti gre predvsem veliko vrednost jajc, saj zmanjšujejo apetit, v hipu dvignejo energijo in pripomorejo predvsem k topljenju maščob okoli trebuha.

Če vam primanjkuje GABA, potem:

potrebujete veliko hrane, da bi bili siti,

imate radi pretežno eno vrsto hrane,

vas pogosto bolijo hrbet in mišice po vsem telesu,

ste nagnjeni k zaskrbljenosti,

ne marate prepirov,

ste po drugi strani pogosto razdraženi,

najdete uteho v komunikaciji z drugimi,

vas je pogosto sram.

Kako GABA vpliva na vaše zdravje?

GABA ali y-aminomaslena kislina je živčni prenašalec v možganih in vpliva na občutek pomirjenosti s seboj in s svetom. Po zaslugi GABA zunanje informacije potujejo po živčnih končičih enakomerno, ves čas v približno enakih navalih. Zato njen primanjkljaj občutimo kot razdražljivost. Če nam GABE primanjkuje, skušamo s hrano nadomestiti pomirjenost, ki je ne moremo doseči sami, boli nas vse telo, morda imamo tudi sindrom razdražljivega črevesja. Študije so še potrdile, da manj ko imamo GABE, višja je raven stresnega hormona kortizola, ta pa povzroča predvsem trebušno debelost.

Kako GABA vpliva na osebnost?

Odgovorna je za možganski center za pozornost, govor in čustva. Manj GABE pomeni več občutkov negotovosti in zaskrbljenosti, slabšo koncentracijo in manj nadzora nad nezavednimi goni oziroma impulzi. Če jo bomo nadomeščali z zdravimi jedmi, bomo postali umirjeni, zanesljivi in veliko bolj objektivni.

Prva pomoč

Vsakodnevno si privoščimo dve porciji kompleksnih, nepredelanih ogljikovih hidratov, kot so ovseni kosmiči, fižol, rjavi riž in leča. V omenjeni hrani je obilo glutamina, gradnika GABE. Po dveh tednih se bomo zanesljivo počutili bolje in hujšanje bo postalo presenetljivo lahko.


Serotonina vam primanjkuje, kadar:

hrepenite predvsem po slani hrani in ogljikovih hidratih,

nikoli niste prav zares lačni, a bi radi kar naprej nekaj mleli,

težko spite vso noč,

ne počenete več tistega, kar vas je nekoč veselilo,

se radi odrečete sebi, da bi bilo drugim lepše,

ste obsedeni zaradi malenkosti,

imate občutek, da gre življenje mimo vas,

najdete veselje v vznemirljivih, malce nevarnih športih, kot sta na primer potapljanje ali padalstvo,

so vaša čustva izjemno močna.

Kaj to pomeni za vaše zdravje?

Serotonin je naravni antidepresiv, ki daje občutek umirjenosti, spodbuja spanec in zdrav apetit. Če ga imamo premalo, se ne znamo umiriti in si napolniti baterij za naslednji dan. Možgani so vse bolj utrujeni in sproščajo večje količine grelina, hormona, ki spodbuja lakoto, z namenom, da bi imeli več energije. Manj ko imamo tega hormona sreče, več slane hrane si želimo in več ogljikovih hidratov, katerih energijo telo hitreje uporablja, to pa pomeni, da se težje upremo prenajedanju.

Kako serotonin vpliva na osebnost?

Uravnava del možganov, ki je odgovoren za razpoloženje, odločanje, ambicije in predvsem sposobnost za doživljanje ugodja. Je glavni krivec za depresijo, če ga je premalo, pa tudi za obsesivno kompulzivne motnje, za sumničavost, ozkoglednost in celo za agresijo. Na srečo ga lahko dvignemo tako z zdravili kot s hrano, ter postanemo samozavestnejši in bolj razumni.

Prva pomoč

Vsak dan moramo zaužiti najmanj dve porciji pustih beljakovin, kot so soja, piščančje meso, tuna, rakci. V omenjeni hrani je precej triptofana, aminokisline, ki spodbuja nastajanje serotonina. En obrok beljakovin si privoščimo pred spancem, kajti serotonin se pospešeno izloča ravno ponoči. Že po dveh tednih bo naše razpoloženje boljše, telesna teža pa nižja.

prejšnji članek
Bi ga prepoznali?
Svet slavnih
Bi ga prepoznali?
naslednji članek
Igralka o svoji hudi bolezni in plastičnih operacijah
Svet slavnih
Igralka o svoji hudi bolezni in plastičnih operacijah