Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zeleni napitek zdravi in pomlajuje!

9. 9. 2016; 04.00
Avtor: pl
smoothie

Vaš zajtrk naj bo napitek, poln vitaminov, mineralov in vlaknin. foto: Profimedia

S pravilno mešanico sadja, zelenjave, semen, oreščkov in mlečnih izdelkov lahko okrepite zdravje, si izboljšate počutje pa tudi shujšate in se pomladite!

Strokovnjaki za prehrano so si enotni: če zajtrkujemo zdravo, je to odlična podlaga za ves dan. Zato pozabite na jutranjo kavo, prestavite jo na poznejši čas in si za prvi obrok pripravite zdravilni zeleni napitek.

Dokazano je, da je dan najbolje začeti z dvema kozarcema mlačne vode. Tako boste pospešili metabolizem, okrepili delovanje notranjih organov in si uredili prebavo. Pol ure po pitju vode pa pride na vrsto zajtrk. To je lahko zeleni napitek, ki je poln vitaminov, mineralov in vlaknin. Z njim boste okrepili zdravje, shujšali in pridobili dovolj energije za ves dan.

Banana in avokado

Če pripravljate napitke, v njih ne smeta manjkati banana ali avokado. Obe živili sta zelo hranljivi, vsebujeta mnogo vitaminov, mineralov, poleg tega pa sta odličnega okusa in kremaste strukture. Prav tako oba pomagata pri hujšanju in telesu zagotovita energijo, ki jo potrebuje.

Zelena zelenjava

Nič kaj okusno se ne sliši dodajanje zelene zelenjave v napitke. A prav ta je velikega pomena. Na telo deluje zelo blagodejno in krepi imunski sistem. Poleg tega čisti kri, izboljšuje kroženje krvi, vzpostavlja zdravo črevesno floro, krepi delovanje jeter, mehurja in ledvic, zmanjšuje količino sluzi in čisti pljuča. Če vam okus ne ustreza, začnite z majhnimi količinami, dodajte list surove špinače, vejico peteršilja, tudi koprivo in katero drugo zeleno listnato zelenjavo. Počasi se boste okusa privadili in postal vam bo všeč. Pozneje pa spremenite razmerje med sadjem in zelenjavo, zadnje naj bo vedno več.

Najboljše kombinacije

Jutranji napitek je lahko vsak dan drugačen. Kombinirate lahko različne vrste zelenjave in sadja, semen in oreščkov, vse skupaj pa izboljšate z dodatkom domačega jogurta, kefirja ali kislega mleka. Namesto mlečnih izdelkov lahko po želji dodajate kokosovo ali mandljevo mleko.

Najboljše kombinacije so: list zelja, ena banana, košček manga in deciliter kislega mleka. Odlično se vežejo tudi okusi banane, špinače, ananasa in kokosovega mleka ali pa avokada, zelene solate, jagodičevja in jogurta. Zmešate lahko tudi banano, peteršilj, kivi, ananas in mandljevo mleko. Izberite tiste vrste živil, ki jih imate radi.

Napitek, ki nasiti

Da boste lažje zdržali do naslednjega obroka, mora biti jutranji napitek dovolj hranljiv. Da vas bo nasitil, mu lahko dodate tudi žlico lanenih semen, orehe, mandlje, bučna ali sončnična semena.

Dober tek in na zdravje!

prejšnji članek
Čudežna maska, ki daje osupljive rezultate!
Moda&Lepota
Čudežna maska, ki daje osupljive rezultate!
naslednji članek
Znana igralka se še vedno bori z rakom
Svet slavnih
Znana igralka se še vedno bori z rakom