Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Jeste za večerjo solato? Nikar!

15. 10. 2017; 05.00
Avtor: C. R.
solata1
Namesto surove solate si za večerjo raje privoščite navadni jogurt.

Čeprav nekateri menijo, da za večerjo pravzaprav ne bi smeli pojesti ničesar, je to nesmiselno, še posebej takrat, ko je od kosila minilo že več ur. Strokovnjaki za prehrano priporočajo, da za večerjo izberemo pretežno beljakovinsko prehrano (piščanec, riba na žaru ali navadni jogurt). Odlična ideja so tudi doma pripravljene juhe. 

Univerzalnega pravila za zdravo večerjo sicer ni, saj ima vsak od nas drugačne potrebe. Če smo bili pred tem fizično aktivni, si privoščimo konkretnejši obrok, saj smo kalorije predhodno porabili. Ženske, ki imajo večinoma sedeče delo, pa naj prehrano prilagodijo svoji (manjši) dnevni energetski potrebi. 

Katero hrano moramo črtati z jedilnika?

Večerje naj ne sestavljajo mastne in kalorične jedi (npr. svinjina, pecivo, pica, bogato obloženi sendviči), saj kalorij, ki jih bomo zaužili s takšno hrano, kasneje ne bomo porabili. Večerja naj bo zato lahka, sestavljena iz jedi, ki ne obremenjujejo naše prebave. Priporočamo, da se izogibate ocvrti hrani, pa tudi hrani, ki draži želodčno sluznico (začinjena hrana ali naravni sokovi).

Čeprav so solate odličen vir vlaknin in mineralov, ki sicer pospešijo prebavo, te niso najboljša izbira za večerjo. Če se kljub temu odločite zanje, pa naj bo solata kuhana. Presne hrane in solate zvečer telo namreč ne more povsem prebaviti, saj je prebavni trakt že precej nedejaven. Balastne snovi tako ostanejo v črevesju in začnejo vreti. To lahko še dan kasneje povzroča napihnjen trebuh. 

prejšnji članek
Mirela iz Kmetije: Tiha voda bregove dere
Resničnostni šovi
Mirela iz Kmetije: Tiha voda bregove dere
naslednji članek
Kako biti zadovoljen v službi?
Zdravje
Kako biti zadovoljen v službi?