favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mislite, da jeste zdravo?

9. 10. 2016; 08.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
polnozrnat kruh

foto: Profimedia

Ko bi bilo zdravo prehranjevanje res tako preprosto, kot se sliši! V današnjem svetu nasprotujočih si informacij in vedno novih odkritij je namreč precej težko z gotovostjo vedeti, katere navade so res zdrave in katera hrana je v resnici primerna.

Z gotovostjo lahko trdimo, da se je vsakemu od vas vsaj enkrat v življenju že zgodilo, da je nekje prebral izsledke pomembne in zanesljive študije, ki govori v prid nekaterim živilom ali dietam. Ko se je odločil, da bo zaradi skrbi za svoje zdravje to živilo pogosteje vključil v svojo prehrano, pa je na dan že prišla študija, ki je spodbijala prvo in govorila o tem, kako to živilo povzroča raka. Takšnih in podobnih primerov je dandanes ogromno. Še več je takšnih in drugačnih strokovnjakov, ki vsak po svoje trdijo, da poznajo ključ do zdravega življenja. Če potegnemo črto, je v današnjem svetu težko zdravo živeti. Kljub temu da so živila z oznakami 'zdravo', 'srcu prijazno', 'z manj maščobe', 'brez holesterola', 'z manj sladkorja', 'lahko', 'eko' in preostalimi sopomenkami za zdravo prehrano dostopna bolj kot kadar koli prej, težko zares vemo, kaj je v resnici zdravo. Pogosto si z izbiro 'zdravega' namreč delamo medvedjo uslugo. Včasih zdrava izbira vendarle ni tako zelo zdrava.

Polnozrnati izdelki
Upoštevajoč številne raziskave so polnozrnati izdelki eni najpomembnejših v zdravi prehrani. Zaradi vsebnosti ugodnih vlaknih pozitivno prispevajo k varovanju našega telesa pred srčno-žilnimi boleznimi, rakom in preostalimi civilizacijskimi boleznimi, kot sta debelost in sladkorna bolezen. Skratka, kar koli, označeno z oznako 'polnozrnato', se skladno z rezultati raziskav zdi veliko bolj zdrava izbira. Pa je res? Blagodejnim učinkom polnozrnatih izdelkov na naše telo nikakor ne gre oporekati, težava nastane, ko se vprašamo, ali sploh vemo, kaj pomeni polnozrnato, in koliko izdelkov, označenih s to oznako, je v resnici takšnih. Pogosto se namreč izkaže, da ljudje ne ločimo povsem dobro med polnozrnatimi izdelki, izdelki z otrobi, izdelki s semeni in izdelki iz temne moke. Polnozrnati izdelki so izdelki iz nepredelanih žit, ki so posledično na videz nekoliko manj privlačni, pa tudi manj okusni kot izdelki iz predelanih žit, a so prehransko veliko bolj bogati. Prava polnozrnata moka tako vsebuje vse sestavine semen: otrobe, kalček in notranji del semen, za nameček pa je še bogata z vlakninami, fenolnimi spojinami, vitamini B in minerali. Kljub oznaki 'polnozrnato' pa mnoga živila v resnici niso iz polnozrnate moke. Pogosto so navadni moki zgolj primešani otrobi ali cela semena, pekovski izdelki iz temne moke, za katero smo prav tako prepričani, da je bolj zdrava, in ki ni samoumevno polnozrnata, pa so pogosto iz bele moke, ki je zgolj obarvana z ogljem. Zgolj oznaka 'polnozrnato' torej še ni zagotovilo, da gre res za polnozrnati izdelek.



Zdrava voda
Odkar je postalo modno vodo kupovati v plastenkah, proizvajalci kar tekmujejo, kdo bo ponudil bolj zdravo, vitaminsko bogatejšo, kalorijsko prazno in hkrati shujševalno vodo. Danes ni težko najti vode v plastenki, ki nas odžeja, napolni z energijo, nas razstrupi, pomladi, nam pomaga shujšati, spotoma še odpravi raka, in to vse brez ene same kalorije. Sliši se prelepo, da bi bilo res, kajne? V resnici so takšne zdrave čudežne vode precej nasičene s sladkorji in drugimi dodatki, ki jim pomagajo zagotavljati čudežnost, ki jo sami lahko za veliko manj denarja najdete v enem jabolku ali pesti jagod.


Zdravi prigrizki
Če se že pregrešimo, se navadno z zdravimi alternativami, ker živimo zdravo, kajne? Namesto krompirjevega čipsa tako izberemo sadno ali zelenjavno različico, med sladkarijami izbiramo tiste, ki so izdelane iz pravega sadja, namesto čokoladic se razvajamo s sadnimi ali žitnimi ploščicami. Vse to se zdi veliko bolj zdrava alternativa našim pregreham. A naj že takoj povemo, da pri pregrehah ostanite dosledni – grešite na polno ali pa raje ne. Vse industrijske različice čipsov so namreč bogate z aditivi, ki jim zagotavljajo privlačen barvit videz in kalorijsko prav takšen zalogaj kot navaden krompirjev čips. Sladkarije iz pravega sadja vsebujejo tudi umetna sladila in barvila, poleg tega pa tudi sadni sladkor, zaradi česar niso nič manj škodljive. Enako velja za sadne in žitne oziroma granola ploščice, ki so pravo malo skladišče sladkorja.

Ostanki iz restavracij


Kadar v restavraciji ne morete pojesti vsega, kar ste naročili, in si to vzamete domov, se to morda res zdi kot pameten načrt, s katerim ste svoj trenutni obrok prepolovili na pol, poleg tega pa ste si priskrbeli še en obrok, kar pomeni manj skrbi, umazane posode in seveda porabljenega časa za kuhanje. A kot so pokazale mnoge raziskave, ima restavracijska hrana pogosto veliko več kalorij kot enaka hrana, kadar jo pripravimo sami. Pica, na primer, velja za visoko kalorično živilo, ki lahko vsebuje že kar dnevno priporočeno količino kalorij za ženske. Če pico razdelite na pol in jo pojeste v dveh delih v istem dnevu, torej ne boste zaužili nič manj kalorij. Če jo prihranite za naslednji dan, pa morate vedeti, da mora v tem primeru najpozneje v dveh urah pristati v vašem hladilniku, sicer lahko tvegate okužbo. Verjetno se vam je kdaj že zgodilo, da ste po postani restavracijski hrani imeli prebavne težave … Če dobro pomislite nazaj, je verjetno niste pravočasno ustrezno shranili.

Kozarec za zdravje
Nesporno dejstvo je, da zmerne količine alkohola pripomorejo k našemu zdravju. Priporočene dnevne količine alkohola namreč znižujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in daljšajo življenje. Če prisegate na kozarec na dan za zdravje, pa morate vedeti, kdaj ta kozarec spiti. Kljub temu da je zdravilen, vam lahko bolj škodi kot koristi, če ga zaužijete na prazen želodec. V tem primeru, kažejo študije, lahko še tako zmerna količina alkohola pripomore k povišanemu krvnemu tlaku. Alkohol je treba za pozitivne učinke uživati med obrokom ali takoj po njem, saj tako zmanjšujemo negativne učinke alkohola na telo in možgane ter pospešujemo vse tisto, zaradi česar alkohol velja za zdravega.

prejšnji članek
Priznan slovenski kirurg se je hudo poškodoval
Svet slavnih
Priznan slovenski kirurg se je hudo poškodoval
naslednji članek
Sedem nasvetov za dušo in telo
Zdravje
Sedem nasvetov za dušo in telo