gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koristno: limonada za začetek dneva

16. 10. 2016; 08.00
Avtor: N.N.
uvodna
Zjutraj smo običajno vajeni piti kavo ali čaj. Čedalje bolj priljubljeni so tudi sadni sokovi, smutiji, ki so lahko dober vir beljakovin. Take jutranje napitke imajo radi športniki in rekreativci, preden se lotijo vadbe ali da dobijo energijo, potrebno za začetek dneva. Zeliščni čaji imajo prav tako posebno vlogo: ali pomirjajo ali pa nas napolnijo z energijo.

Obstaja pa še ena pijača za začetek dneva, ki je koristna telesu, a ne potrebuje toliko mešanja, kuhanja in mletja. To je topla voda z limoninim sokom (vendar brez sladkorja). Vse več ljudi prisega na to prvo jutranjo pijačo, ker nanje zelo dobro vpliva. Nič čudnega, da toplo vodo z limoninim sokom priporoča tudi ajurveda. Spodbudi namreč prebavo za ves dan in telo očisti strupov, ki so se morda ponoči nabrali v črevesju. Ajurvedska medicina je napitek priporočala stoletja prej, preden se je začela razvijati sodobna medicina. Sodobne raziskave so potrdile, da ima limonin sok mnogo dobrih učinkov na človeško telo. 

Čista voda in biolimone

Najprej nekaj pravil, ki jih velja upoštevati, da bo pijača na telo vplivala kar najbolje. Voda mora biti čista, filtrirana. Poleg tega mora biti topla ali vsaj mlačna. Mrzla voda iz hladilnika je zjutraj za telo precejšnje breme. Limone naj bodo sveže, organsko pridelane, torej neškropljene. Vsako jutro si v kozarec tople vode nalijte sok polovice sveže limone – brez sladkorja! Mnogo strokovnjakov je napitek preizkusilo in potrdilo, da ima vsakodnevno pitje tople vode z limoninim sokom več dobrih učinkov. Potrjenih jih je vsaj pet. Topla limonada spodbuja in podpira delovanje imunskega sistema. Limone imajo veliko vitamina C, ki spada med antioksidante in igra pomembno vlogo pri spodbujanju imunskega sistema, s tem pa zmanjša nevarnost za okužbe dihal. Te so postale pogoste tudi poleti. Askorbinska kislina (vitamin C) v limonah ima protivnetne učinke ter se uporablja kot podporna terapija pri astmi in drugih boleznih dihal. Limone vsebujejo tudi saponine, ki učinkujejo protimikrobno in tako pomagajo premagati prehlad. Poleg tega askorbinska kislina pomaga pri absorpciji železa, ki je za delovanje imunskega sistema prav tako nujno potreben.

Kisla limona je bazična

Posebej zanimivo je, da po okusu kisla limona spada med najbolj alkalne, bazične vrste živil. Poleg askorbinske vsebuje citrično kislino, obe pa se zlahka presnovita in pomagata alkalizirati kri. Zaradi prehrane je danes marsikdo zakisan, kar pomeni, da so celice v telesu v kislem okolju, v katerem se lahko razvijejo številne bolezni (tudi rakave). Posebno nas zakisajo živalske beljakovine, meso, mleko in mlečni izdelki. Najbolj nas na primer zakisa parmezan. Zato je za ljudi, ki uživajo tako hrano, še posebno dobro, da pijejo toplo vodo z limoninim sokom (tudi večkrat na dan). Takšno limonado je priporočljivo popiti kmalu po obroku, saj bo izboljšala presnovo. Izboljšana presnova in prebava sta še posebej dobrodošel učinek tople limonade. Limonin sok je prebavni tonik, ki čisti jetra in spodbuja njihovo delovanje. Pijača bo za vas naredila veliko več dobrega kot kava, (ledeni) čaj ali katerikoli sok, da o alkoholnih pijačah ne govorimo. Poleg tega limonin sok čisti kožo. Vitamin C in drugi antioksidanti jo varujejo pred škodljivimi vplivi iz okolja, kar velja tudi za sončne žarke. Seveda to ne pomeni, da vas bo limonada varovala pred sončnimi žarki, da vas ne bodo opekli. Če pa se to le zgodi, bomo z limoninim sokom hitreje odpravili posledice. In še eno korist ima: spodbuja celjenje ran in ohranja zdrave kosti.

prejšnji članek
Tole je vojna dlačicam!
Moda&Lepota
Tole je vojna dlačicam!
naslednji članek
Cink in banane proti virusom
Zdravje
Cink in banane proti virusom