jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 1. junija

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

sabina-mlakar Njena.si

Sabina Mlakar: 'Našla sem ljubezen svojega ...

Zelena lekarna: Z zeljem nad bolečine
| Sonja Grizila /Zarja

Zelena lekarna: Z zeljem nad bolečine

Pixabay

Zelje je poceni in dragocena hrana, nima veliko kalorij, ne redi, ima pa veliko zdravilnih lastnosti.

Prav zdaj zorijo glave, ki bodo prezimile, v njih je trenutno največ koristnih snovi. Pametno je, da se naučimo čim več zanimivih receptov, kako pripraviti jedi iz svežega in kislega zelja, oboje je zdravilno surovo, če ga kuhamo, ga kuhajmo zelo kratek čas.

Predvsem pa je glava zelja najboljše zdravilo za različne bolečine: liste previdno oluščimo, da ostanejo celi, potem z ostrim nožem porežemo trda rebra, nato pa z valjarjem tako dolgo mečkamo liste, da so mehki in da se pokaže sok. Le tako pripravljeni listi so učinkoviti in tudi dovolj voljni, da z njimi lahko obložimo telo.

Foto: Pexels - Kapustnice lahko preprečijo, da bi ščitnica dobila dovolj joda za normalno delovanje.

Liste uporabljamo, če nas pestijo revmatične bolečine, pa tudi če smo se udarili ali se nam je naredil tur. Na kožo jih pritrdimo z obvezami, in ko se začnejo sušiti, jih zamenjamo. Posebej ostre bolečine v sklepih zdravimo tako, da na pripravljene liste damo nastrgan hren, kožo pa namažemo z oljčnim oljem. Peklo bo, vendar pa je precej upanja, da bodo bolečine minile.

Prava zelena lekarna je kislo zelje, ki nas oboroži s številnimi vitamini in minerali. Če bomo nekajkrat na dan pojedli le žlico surovega kislega zelja in ob tem spili kozarec vode ali zeliščnega čaja, bo leno črevesje spet začelo delovati in zaprtja bo kmalu konec. Kadar kupujemo kislo zeljo, prosimo prodajalca, naj nam da čim več soka – pijmo ga pred glavnimi obroki. Tako bomo izboljšali presnovo, nadomestili pomanjkanje kisline v želodcu, če bomo dovolj vztrajni, nam bo zelnica pozdravila tudi trdovraten kašelj, vendar jo moramo piti mesec ali dva, in sicer po dva ali tri kozarce na dan.

Foto: dreamstime - Ste vedeli, kako zdravo je zelje?

Kislo zelje bi morali vzljubiti predvsem ljudje, ki imajo v krvi preveč holesterola, maščob in sladkorja, k temu skoraj obvezno spada tudi previsok krvni tlak. Redno pitje zelnice in žlica ali dve kislega zelja pred obroki pospešijo presnovo in izboljšujejo krvno sliko. Še posebej diabetiki bi morali začeti obrok s kislim zeljem, tudi sveže zelje v solati kot začetna jed povzroči, da se sladkor počasneje sprošča v kri.

Že dolgo je znano, da je mogoče s sokom iz svežega zelja zdraviti čir na želodcu in dvanajsterniku. Za zdravljenje potrebujemo dokaj veliko zelja in centrifugo, saj moramo na dan spiti po pol litra soka v enakomernih obrokih pol ure pred jedjo. Najbolje je, da si zmeraj znova pripravimo svež sok, če ne gre drugače, si ga v steklenički odnesimo na delo. Nič ne bo škodilo, če zraven stisnemo še kakšen korenček ali jabolko, da bo sok bolj okusen.

Foto: Dreamstime - Kislo zelje je odlična malica, ki bo dala energijo za ves dan.