Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vaje namesto očal

10. 11. 2016; 07.28
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_28033109

foto: Dreamstime

K boljšemu vidu pripomore pravilna prehrana in čim več gibanja, pa tudi sončna svetloba, sprostitev in pravilno dihanje. In ne pozabimo, oči moramo redno uriti!

Gibanje in sončna svetloba za dobro prekrvitev

Dobro prekrvljene oči so preskrbljene z vsemi potrebnimi vitalnimi snovmi. Najprimernejše sredstvo za dobro prekrvitev telesa pa je zagotovo redno ukvarjanje s športom. Telovadba krepi imunski sistem, tako da se lahko telo samo uspešno spopade z morebitnimi žariščnimi vnetji, tudi v očeh. In ne nazadnje, gibanje odlično vpliva tudi na duševnost: človek se sprosti, s tem se sprostijo v njem nakopičeni stresni hormoni. Sproščeno telo pa je osnovni pogoj za dober vid. S telesno dejavnostjo namreč urimo tudi očesne mišice. Oči namreč spremljajo vsak gib in tako preprečujejo, da bi mišice postale toge.

Sončna svetloba

Oči potrebujejo sonce, zrak, svetlobo. Dolgotrajno bivanje v zaprtih prostorih lahko vid oslabi. Zato sebi in svojim očem redno privoščimo sprehod. Pri tem zablodimo s pogledom v daljavo in opazujmo nebo. Razpršena svetloba z oblaki prepredenega neba pomirja in sprošča ter je očem še posebno prijetna. Jasno, bleščeče, modro nebo pa ugodno vpliva tudi na razpoloženje. Svetloba je, seveda če ni premočna in če ne seva naravnost v oči, hrana za vidne celice. Številni očesni terapevti priporočajo za krepitev vida tudi vsakodnevno sončenje. Udobno se usedimo na prostor, obsijan s soncem, zaprimo oči in se za deset do petnajst minut prepustimo sončnim žarkom. Med sončenjem od časa do časa narahlo zaokrožimo z zrklom in nekoliko premaknimo glavo, tako da se bo vpadni kot svetlobnih žarkov spreminjal. Občutimo, kako toplota prodira skozi oči in spodbuja prekrvitev.

Najprimernejše za to vajo je jutranje sonce. Nikoli je ne izvajajmo opoldne, ko je sonce najmočnejše, saj si utegnemo ožgati veke.

Še nekaj koristih vaj za krepitev oči


  • Polaganje dlani na oči: Sprošča in osvežuje oči ter hkrati pomirja živčevje. Je tako koristna vaja, da jo je dobro opravljati po pet do deset minut dvakrat na dan.
  • Zeljnati obkladki: Ajurvedski zdravniki priporočajo naslednji recept za bistre oči: dva lista svežega zelja položite v vrelo vodo, da se zmehčata, nato ju malo ohladite in položite na zaprte veke. Čez deset do petnajst minut obkladka odstranite.
  • Očesna kopel: Če so oči utrujene in razdražene, jih bomo najhitreje osvežili z očesno kopeljo ali obkladki za oči. Za očesno kopel potrebujemo posebno napravo (uporabimo lahko tudi podstavek za mehko kuhana jajca), ki jo napolnimo z zeliščnim pripravkom. Skrbno ga precedimo, da vsi deli rastline ostanejo na cedilu. Posodico položimo najprej na zaprto oko. Nato oko počasi odpremo ter ga obračamo, da tekočina doseže vse kote. Občutimo pomirjujoče delovanje. Nato postopek ponovimo še na drugem očesu. Zeliščne pripravke lahko uporabimo tudi za obkladke. Dve krpici iz gaze ali blazinici iz vate namočimo v mlačno tekočino, ju rahlo ožamemo in za 15 minut položimo na zaprte oči. Pred tem seveda skrbno odstranimo ličil.             

Sprostitvene vaje ob računalniku

Vaje zahtevajo le tri minute časa. Če jih boste redno izvajali, trikrat na dan, boste znatno manj utrujeni.

  • Dihanje: Obrnite se proč od zaslona, zaprite oči ter trikrat globoko vdihnite in izdihnite.
  • Kroženje z glavo: Zaprite oči, nagnite glavo mehko v stran in krožite v velikem loku čez desno ramo nazaj in čez levo ramo naprej. Glave ne nagibajte vznak. Vajo ponovite sedemkrat v desno in nato še sedemkrat v levo.
  • Vaja s palcem: Iztegnite roko naprej, dvignite palec, držite ga približno 40 centimetrov pred očmi in se zazrite vanj. Nato v daljavi iščite točko, ki leži pod palcem, dokler ne boste videli palca dvojno. Ponovite sedemkrat.
  • Masaža senc: Nežno masirajte senca približno dva prsta daleč od obrvi. Oči naj bodo pri tem zaprte. S krožnimi gibi masirajte približno pol minute.
  • Stiskanje nosu: S palcem in kazalcem ene roke pol minute masirajte obe strani nosnega korena.
  • Osmica: Z očmi sedemkrat sledite zamišljenim obrisom ležeče in stoječe osmice. Zatem z očmi obkrožite namišljeni krog, in sicer trikrat v desno in trikrat v levo.
  • Globoko dihanje: Zaprite oči ter devetkrat globoko vdihnite in izdihnite.

prejšnji članek
Resnice o čiščenju ušes
Zdravje
Resnice o čiščenju ušes
naslednji članek
Bila je takšna lepotica, operacija pa so ji čisto uničile obraz
Svet slavnih
Bila je takšna lepotica, operacija pa so ji čisto uničile obraz