Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zazrite se v stopala: Vas mučijo krči in otrplost?

3. 7. 2022; 02.00
Avtor: Lea Pufek/Bodi zdrava
stopala pesek

foto: Profimedia

Morda bo tudi vas tako kot nas presenetil podatek, da naša stopala lahko veliko povedo o našem zdravju. Da, koža, nohti in občutki v stopalih so lahko dober kazalec tega, kaj se dogaja v našem telesu.

Razlog, zakaj so stopala tako zgovorna, je povsem logičen in preprost. Ker so najbolj oddaljena od našega srca in hrbtenjače, so prva, ki jih telo začne zapostavljati, kadar začuti zdravstveno grožnjo in želi svojo energijo usmeriti v boj s to grožnjo. Pri resnih težavah notranjih organov telo prav tako vso kri, kisik in hranila preusmeri v obnavljanje organov, pri tem pa zapostavi zunanje organe, med prvimi tiste, ki so najbolj oddaljeni, torej stopala. Kadar se torej pojavijo resne zdravstvene težave ali pomanjkanje, nas stopala na to lahko opozorijo.

Poraščenost stopal

Če vas poraščenost prstov na nogi moti in vam je ob tem neprijetno, naj vas potolažimo, da je poraščenost dober znak. Poraščenost nog je namreč odraz vaše cirkulacije. Boljša je, bolj so stopala poraščena. Če pa stopala niso poraščena oziroma je poraščenost izjemno šibka in težko zaznavna, to kaže na težavo s cirkulacijo. Optimalen pretok krvi v stopala dobro vzdržuje rast dlak, ko pa vaša stopala nenadoma izgubijo poraščenost, je to lahko resen znak, da morate obiskati zdravnika, saj imate lahko težave s srčnim popuščanjem.

Krči v stopalih

Krči so precej pogosta težava stopal in so lahko povsem nenevarni, lahko pa so znak česa bolj resnega. Občasni krči v nogah so navadno znak pomanjkanja nekaterih mineralov, zlasti kalcija, magnezija in kalija, kar lahko popravite z ustrezno prehrano in dodatki. Krči so lahko tudi znak dehidracije, zlasti med aktivnostjo, zato med vadbo oziroma drugo telesno dejavnostjo poskrbite, da pijete dovolj vode. Ta dva primera krčev sta razmeroma nenevarna in se lahko pojavita pri komer koli. Bolj nevarno pa je, če se pogosti krči v stopalih pojavijo kot posledica slabe prekrvitve ali težav z živci. V takem primeru je seveda treba obiskati zdravnika. Kadar vas zagrabi krč v stopalih, ga najučinkoviteje odpravite tako, da stopala namočite v toplo vodo, prste pa obrnete navzgor, proti sebi. Nikar jih ne obračajte navzdol, ker tako stvar še poslabšate. Če krč ne popusti, obvezno obiščite zdravnika.

Žulj, ki se ne zaceli

Če se vam na stopalu naredi žulj, ki se nikakor noče zaceliti, utegne to biti znak, da imate sladkorno bolezen. Visoke ravni glukoze v krvi namreč pripeljejo do poškodb živčevja, kar pomeni, da ureznin, prask, odrgnin in žuljev morda sploh ne čutite. Kadar pride do resne okužbe teh ran, pa lahko sledi celo amputacija.

Hladna stopala

Če so vaša stopala nenehno hladna, je to po vsej verjetnosti znak hipotiroze – stanja zmanjšane funkcije ščitnice. Seveda če hladne noge spremljajo tudi izpadanje las, utrujenost, pridobivanje teže in depresija. Če prepoznate katerega od teh znakov, obiščite zdravnika in ga prosite za dodatne preiskave.

Povečan palec na nogi
Če opazite, da se je vaš palec na nogi nenadoma povečal, postal rdeč in otečen, vroč in celo boleč, ne odlašajte z obiskom zdravnika. Tak simptom je lahko posledica putike, artritisa, okužbe ali resne poškodbe.

Otrplost

Otopelost stopal je posledica periferne nevropatije – nepravilnega delovanja živcev, ki je najpogosteje posledica sladkorne bolezni, kroničnega alkoholizma ali stranski učinek kemoterapije. Če se otrplost pojavlja samo v enem stopalu, je to verjetno zaradi preščipljenega živca v nogi, ki je najpogosteje posledica dolgoletnega nošenja pretesnih čevljev.

Srbeča in luščeča se koža

Če nimate diagnosticirane katere od kožnih bolezni (čeprav je tudi to lahko vzrok, zakaj se vam koža na stopalih lušči in srbi, pa tega še ne veste), gre po vsej verjetnosti za glivično okužbo. Najbolj vam bodo pri tem v pomoč ustrezne kreme proti glivicam, ki jih lahko dobite v lekarni, skrbeti pa je treba tudi za to, da so noge čim več na svežem zraku, da nosite bombažne nogavice in da nimate pretesnih in neprimernih čevljev.

prejšnji članek
Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve mami
Svet slavnih
Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve mami
naslednji članek
Nataša Pirc Musar ponosna na edinca Maksa
Svet slavnih
Nataša Pirc Musar ponosna na edinca Maksa