GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ko moja koža zadehti ...

3. 12. 2016; 10.04
Avtor: Lara Jelen/Revija Zarja
parfumi_medved_IMG_5269m_fotoKlemen Brumec

Nina Medved foto: Klemen Brumenc

Zakaj se klasični parfumi ne morejo primerjati z naravnimi?

Parfumi so zadnja desetletja dostopni vsem, včasih pa ni bilo tako. Rezervirani so bili predvsem za bogataše, ki so si jih lahko privoščili. Drugače od današnjih klasičnih parfumov so bili takratni parfumi naravni. To je le na videz nepomemben podatek, saj lahko hitro ugotovimo, da obstaja precejšnja razlika med klasičnimi in naravnimi parfumi. O tem nam je več povedala aromaterapevtka Nina Medved, ki nam je zaupala tudi, kako si sami izdelamo svoj naravni parfum.

Z naraščanjem zavedanja, da vse, kar najdemo na trgovskih policah, ni vedno narejeno z mislijo na naše zdravje, je začelo naraščati tudi povpraševanje po naravnih izdelkih. Parfumi niso nikakršna izjema in tisti, ki so se že kdaj odeli v omamen vonj naravnega parfuma, poznajo razliko. »Naravni parfumi so izdelani iz eteričnih olj in absolutov, ki jih pridobimo iz cvetov, korenin, smol, listov, semen in lesa. Ljudje so jih v obliki maceratov, pomad in fumigacij uporabljali skozi zgodovino tako za parfumiranje kot za zaščito pred boleznimi in za čaščenje bogov. Parfumi so bili nekoč dostopni samo višjim slojem, saj so bili izjemno dragi. Šele s pojavom sinteznih spojin se je razvila tako imenovana komercialna parfumeristika, kot jo poznamo danes. Komercialni parfumi so po večini izdelani iz sinteznih spojin, ki jih proizvedejo v laboratoriju in so načeloma veliko cenejše od naravnih materialov.« Čeprav Nina Medved vneto raziskuje slavne in opevane parfume, pravi, da so med njimi le redki, ki jo prevzamejo. »Zaradi prevlade sinteznih spojin na koži delujejo precej monotono, medtem ko naravni parfum ob nanosu na kožo dobesedno zadehti,« pojasnjuje in doda, da pri sintetičnih parfumih najbolj pogreša »dušo«. »Zdi se mi, kot da so brez življenja … Ko povonjate cvet denimo vrtnice, začutite esenco rastline. Ta esenca je eterično olje, ki ga s parno destilacijo ali ekstrakcijo ujamemo v steklenički. Botanični parfum kar brsti od vibracij narave. Ne le da božansko diši, hkrati deluje na naša čustva in um. V nasprotju s klasičnimi parfumi, ki imajo cilj narediti takojšen vtis, je botanični parfum veliko bolj subtilen – pomaga nam, da se obrnemo navznoter, k svojemu bistvu.«

Ustvarjanje parfumov je podobno komponiranju glasbe

Botanična parfumeristika temelji na uporabi materialov, pridobljenih iz rastlin. »Mednje spadajo eterična olja in absoluti kot tudi tinkture, ekstrakti, hidrolati, cvetni voski in naravni izolati. Botanični materiali so zelo kompleksni – eno eterično olje lahko vsebuje tudi več sto aromatičnih molekul, zato si lahko predstavljate, kako vznemirljivo je, ko med seboj zmešamo dvajset in več eteričnih olj!« navdušeno pripoveduje sogovornica, ki ustvarjanje parfumov primerja s komponiranjem glasbe. Podobnost, pravi, nakazuje že parfumeristična terminologija: poznamo zgornje, srednje in spodnje note, ki govorijo o hlapljivosti materialov. Da bi izdelali obstojen in harmoničen parfum, moramo ustvariti harmonično kompozicijo not. Sliši se kar malo poetično, vendar snovanje harmoničnega parfuma v resnici ni tako preprosto.

prejšnji članek
Oh, te razpokane ustnice!
Zdravje
Oh, te razpokane ustnice!
naslednji članek
Čudežne kapljice za vse tegobe
Zdravje
Čudežne kapljice za vse tegobe