reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zimsko kosilo je lahko tudi takšno!

4. 12. 2016; 03.00
Avtor: Katja Kmet
uvodna
Pobrskamo po shrambi in preverimo zaloge na policah z ozimnico. Iz preprostih sestavin in sezonske zelenjave pripravimo preproste, a domiselne jedi, ki nam teknejo v zimskih dneh.Izbor receptov.

Ohrovtova enolončnica s krompirjem

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 30 minut 

Sestavine: 400 g šunke ali šinka (brez kosti) * 2 čebuli * 400 g krompirja * 500 g ohrovta (pol glave) * 2 žlici olja * 1 žlička kumine * poper * 1 liter bistre zelenjavne juhe (iz kocke ali jušne osnove) * 300 g korenja * pol šopka drobnjaka * 4 žličke vloženega hrena (ali sveže nariban hren). 

Priprava: Šunko narežemo na 1 cm velike kocke. Čebuli olupimo in na drobno sesekljamo. Olupimo krompir in ga narežemo na 1 cm velike kocke. Ohrovt očistimo in narežemo liste na 1 cm široke trakove. V kozici segrejemo olje in na rahlo popečemo narezano šunko. Poberemo jo iz ponve, na maščobo pa damo krompir, ohrovt in čebulo. Med mešanjem popečemo, nato pa začinimo s kumino in poprom. Prilijemo juho in dodamo šunko. Ko juha zavre, kozico pokrijemo in kuhamo jed na zmernem ognju 30 minut, da počasi vre. Očistimo in ostrgamo korenje, ga narežemo na 1 cm velike kocke in dodamo jedi 15 minut pred koncem kuhanja. Kuhani enolončnici primešamo nariban hren, potresemo jo z narezanim drobnjakom in ponudimo s hrustljavim, svežim kruhom. 

Enolončnica s piščancem in fižolom 

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 40 minut 

Sestavine: 150 g mesnate prekajene slanine (pancete) * 3 čebule * 2 stroka česna * 2 žlici oljčnega olja * 8 piščančjih krač * sol * poper * 1 žlica paradižnikove mezge * 1 konzerva paradižnikovih koščkov (425 g vsebine) * pol žličke sladkorja * 1 konzerva belega fižola v zrnju ( 850 g vsebine) * svež peteršilj. 

Priprava: Slanino narežemo  na 1 cm velike koščke. Čebulo olupimo, prerežemo in narežemo na tanke trakove. Česen olupimo in narežemo na tanke rezinice. V kozici z debelim dnom in tesno prilegajočim se pokrovom segrejemo olje. Piščančje krače natremo z mešanico soli in popra. Na vročem olju jih v kozici rjavo popečemo z vseh strani. Vzamemo jih iz kozice, na maščobo pa damo slanino in jo pražimo 4 minute. Dodamo čebulo in česen, premešamo in pražimo 2 minuti. Primešamo paradižnikovo mezgo in med mešanjem na hitro prepražimo. Dodamo koščke paradižnikov in prilijemo pol litra vode. Ko tekočina zavre, solimo, popramo in dodamo malo sladkorja. V paradižnikovo omako položimo popečene piščančje krače. Posodo pokrijemo in dušimo jed na majhnem do zmernem ognju od 35 do 40 minut. Medtem stresemo bel fižol na cedilo, da se odteče. Oplaknemo ga pod mrzlo vodo. Peteršiljeve listke osmukamo z vejic in sesekljamo. V omako s piščančjimi kračami damo fižol in kuhamo vse skupaj še 5 minut. Po okusu še začinimo s soljo, poprom in sladkorjem. Potresemo s peteršiljem in ponudimo s koščki francoske štruce. 

Nasvet: Če želimo, da je jed izdatnejša, kuhamo skupaj s piščančjimi kračami tudi na kolesca narezano kranjsko klobaso. 

Lazanja s kislim zeljem 

Za 6 oseb

Priprava: 25 minut

Pečenje: 40 minut 

Sestavine: 80 g mesnate hamburške slanine (ali pancete) * 2 čebuli * 3 žlice olja * sol * poper * ščepec sladkorja * 1 žlička posušenega majarona * 1 lovorov list * 3 dl bistre zelenjavne juhe (iz kocke ali jušne osnove) * 2,5 dl sladke smetane * 1 žlica zmehčanega masla * 400 g kuhanega kislega zelja * 150 g sira gavda * 9 svežih listov za lazanjo. 

Priprava: Slanino narežemo na rezine, te pa na prečne trakove. Čebuli olupimo in prerežemo, polovice pa narežemo na polkrožne rezine. V ponvi segrejemo olje in svetlo rjavo popečemo trakce slanine. Dodamo čebulo in jo pražimo 5 minut. Solimo, popramo in posladkamo, potresemo z majaronom in dodamo lovorov list. Prilijemo juho in smetano ter segrejemo, da prevre. Omako še pikantno začinimo po okusu. Model za narastke (22 x 14 cm) namastimo z maslom. Kislo zelje damo na cedilo in dobro iztisnemo. Naribamo sir. Tretjino zelja damo v enakomerni plasti na dno modela za narastke. Pokrijemo s 3 listi za lazanjo. Na vrh porazdelimo plast zelja (druga tretjina), prelijemo s tretjino čebulne omake in potresemo s tretjino naribanega sira. Na vrh damo spet liste lazanje, kislo zelje, preostalo omako in sir. Model postavimo v vročo pečico in pečemo lazanjo pri 200 stopinjah na spodnji tretjini pečice 30 minut. Pustimo, da se ohlaja 10 minut, nato jo razrežemo in ponudimo.

prejšnji članek
Malce pozabljena domača superhrana
Zdravje
Malce pozabljena domača superhrana
naslednji članek
Hrana proti stresu
Zdravje
Hrana proti stresu