Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Če mislite, da se borite z depresijo, morate spremeniti svoj jedilnik

14. 3. 2017; 03.00
Avtor: K.M.
sladke banane z orehi
Hrana močno vpliva na vsakega posameznika, zato strokovnjaki pravijo, da se lahko z njo borite tudi proti depresiji!

Večina ljudi, ki se bori z depresijo, se tega sploh ne zaveda. Se vedno počutite potlačene, imate nizko samozavest in ne čutite zanimanja ali veselja do običajno prijetnih dejavnosti? To so začetni znaki depresije, če imate občutek, da se borite z njo, v svoj jedilnik vnesite hrano, ki vam bo v boju z njo pomagala. 

1. Indijski oreščki

Indijski oreščki so polni triptofana, aminokisline, ki nadzira razpoloženje, izboljšuje spanec in zmanjšuje depresijo ter tesnobo.

2. Zeleni čaj

Polifenoli, zelo močni oksidanti v zelenem čaju, višajo raven dopamina, živčnega prenašalca, v možganih. Kar posledično pomeni, da se počutite bolje. Raziskave pravijo, da že 4 skodelice pravega zelenega čaja na dan zmanjšujejo osebnostno depresijo. 

foto: Profimedia

3. Avokado

Že rezina avokada na dan pomaga v boju proti depresiji, saj vsebuje veliko omega 3 maščob in kalija, ki sta znana po svojih blažilnih učinkih. 

4. Mandeljni

Večina ljudi v svoji prehrani ne dobi zadostnih količin magnezija, ki je odličen za lajšanje depresije. To lahko nadomestite že s pestjo mandeljnov na dan. 

5. Temna čokolada

Temna čokolada krepi raven hormonov sreče v telesu, kar pa posledično pomeni tudi to, da zmanjšuje občutke tesnobe, nizke samopodobe in krepi zanimanje za vsakdanje dejavnosti. 

6. Šparglji oziroma beluši 

Ta priljubljena zelenjava vsebuje florne kisline in veliko B vitamina, ki spodobjata k delovanju možganov. Hranilne snovi v špargljiih pa pomagajo tudi pri pretvorbi triptofana v serotonin, (živčni prenašalec).

7. Borovnice

Oksidativni stres je eden izmed vzrokov za depresijo. Ker imajo borovnice veliko antioksidativnih lastnosti, se lahko z njimi znebite tudi stresa. Pomagajo pa tudi pri rasti možganskih celic, kar zmanjšuje depresijo.

8. Losos

Losos je polen omega 3 maščobnih kislin, raziskave pa kažejo, da ravno te kisline blagodejno vplivajo na ljudi, ki trpijo za depresijo. Hkrati zmanjšujejo tudi nezaželene učinke antidepresivov. Zato je priporočljivo, da v svojo prehrano vnesete čim več rib in morskih sadežev, ki niso predelani ali vnaprej pripravljeni.

9. Špinača

Temna zelena zelenjava vsebuje florno kislino in visoke količine magnezija, ki supaj pomagata pri lajšanju depresije.

10. Banane

Banane so polne kalija, magnezija in tripofana, vse snovi pa se uporabljajo za zdravljenje depresije.

prejšnji članek
FOTO: Lahko verjamete, da jih bo imela že 50?
Svet slavnih
FOTO: Lahko verjamete, da jih bo imela že 50?
naslednji članek
Angelina odšla z otroki, jih skriva pred Bradom?
Svet slavnih
Angelina odšla z otroki, jih skriva pred Bradom?