GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 izdelkov v vaši kopalnici, ki lahko povzročijo raka

19. 8. 2019; 03.00
Avtor: K.M.
deodorant anti

foto: Profimedia

Pri uporabiti teh vsakodnevnih izdelkov morate biti bolj previdni.

Večina lepotnih izdelkov, ki jih predvsem na svoji koži dnevno uporabljate, se v njo tudi vpijejo. V njih lahko najdemo številne kemikalije, nekatere med njimi pa najdemo tudi visoko na lestvici povzročiteljev rakovih obolenj. To so najbolj pogosti produkti, za katere velja, da bi se jim morali izogibati, oziroma bi morali biti pri njihovi uporabi zelo previdni.

Vlažilci kože

Razni izdelki, namenjeni vlaženju kože, povzročajo nezaželene stranske učinke, kot so draženje, rdečice in tudi alergije. Najhujši stranski učinek pa je ta, da lahko nekateri izdelki, zaradi vsebnosti mineralnih olj, povečajo tudi tveganje za nastanek kožnega raka. Zato raje uporabljajte naravne in ekološke vlažilce, predvsem pa vlažilce s preverjenimi sestavinami.

Kreme za sončenje

Številne raziskave pravijo, da kreme za sončenje, ki vsebujejo retinil palmitat, umetno obliko vitamina A, povzročajo kožne tumorje, ki so med drugim lahko tudi rakovi. Predvsem pa naj bi, zaradi vsebnosti kemikalij, večina krem za sončenje koži škodovala, namesto da bi jo ščitila.

Maskara

Večina maskar, ne glede na ceno, vsebuje kemikalije, ki lahko povzročijo raka. Poskrbite, da boste kupili ekološko maskaro brez vonja. Hkrati pa je ne uporabljajte dlje kot 6 mesecev, tudi če se vam v tem času ne bo posušila in bo le na pol prazna.

Lak za lase

Pri uporabi lakov za lase, predvsem tistih za utrjevanje las, morate biti zelo previdni. Predvsem morate poskrbeti, da razpršila ne boste vdihnili, saj ima lahko zelo negativen vpliv na vaša pljuča. Iščite alternativne možnosti za svojo pričesko, predvsem pa lak za lase ne sme biti hitra rešitev.

Deodoranti in antiperspiranti

Tako deodoranti, ki samo prekrivajo telesni vonj in antiperspiranti, ki nastanek neprijetnega vonja zavirajo, lahko negativno vplivajo na vaše hormone, kožo in celo metabolizem. Številne sestavine teh izdelkov so že povezane z nastankom kožnega raka in raka na bezgavkah. Zato morate biti pri uporabi zelo previdni, z njo ne smete pretiravati, predvsem pa morate izdelke za preprečevanje neprijetnega vonja zamenjati z bolj naravnimi in zdravstveno potrjenimi produkti.

prejšnji članek
Zdrava usta in lepi zobje
Zdravje
Zdrava usta in lepi zobje
naslednji članek
Kaj pomeni, če ste sanjali, da ste osvojili denarno nagrado?
Zdravje
Kaj pomeni, če ste sanjali, da ste osvojili denarno nagrado?