tovornjakar
Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila droga

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Jogurt je tekoče zdravilo

3. 2. 2017; 12.00
Avtor: M.M./Revija Maja
jogurt (2)
Če ne skrbite za svoj imunski sistem, jejte vsaj jogurt.

Z njim že stoletja odganjajo bolezni, saj ubija in onesposablja bakterije, pospeši dejavnost ubijalskih celic in nastajanje protiteles. Mnogim raziskovalcem je uspelo dokazati, da ima jogurt takšen zdravilni učinek kot antibiotiki.

Moč živih bakterij


Vsak jogurt ima visoko prehransko vrednost, vsi mlečni izdelki so denimo bogati s kalcijem, toda samo jogurt, ki vsebuje žive bakterijske kulture, učinkuje vsestransko zdravilno. Živ jogurt ni toplotno obdelan, pripravljen je z gojenjem bakterij v mleku. Še posebej pomembna je kultura Lactobacillus acidophilus. Zato se je na trgovinskih policah pametno ozreti po tako imenovanih probiotičnih izdelkih, z malo maščobe, naravnih ali z dodatkom sadja.

Zoper drisko in gripo


Redno uživanje jogurta zmanjša ogroženost z gastroenteritisom in vaginalnimi vnetji. Nekatere vrste bakterij iz jogurta se zoperstavijo bakterijam, ki povzročajo zastrupitve s hrano, okužbe sečnih poti in nekatere oblike čira na želodcu.
Jogurt pospeši okrevanje po driski. V kliničnih poskusih so otroci, ki so okrevali po driski, jedli jogurt. V treh dneh jih je brez antibiotikov okrevalo dvakrat toliko kot v skupini, ki je dobivala samo antibiotike.
Pomaga obnoviti črevesno mikrofloro, kar z drugimi besedami pomeni, da okrepi sposobnost telesa za boj z okužbo in drisko.
Živ jogurt, pripravljen z Lactobacillus adicophilus, spodbuja telesne celice, ki se bojujejo proti škodljivim bakterijam, pa tudi izločanje gama-interferona, snovi s protivirusnim delovanjem.
Jogurt omili stranske učinke antibiotikov.

Koliko je dovolj?
140 mililitrov jogurta je dovolj za dobršen del dnevnih potreb po kalciju, v njem pa boste našli tudi veliko vitaminov skupine B. Vendar morate to tekoče zdravilo uživati redno. Bakterijske kulture iz jogurta v črevesju ne preživijo dolgo, zato občasno uživanje jogurta nima takega terapevtskega učinka kot redno uživanje. Za zaščito proti nekaterim škodljivim bakterijam, ki so v našem telesu ves čas »na preži«, okužba z njimi pa običajno izbruhne ob padcu odpornosti, pojejte 225 ml jogurta na dan. Najboljše je, če ga zaužijete še isti dan, ko zbolite. Mnogi ljudje, ki ne morejo prebaviti mleka, lahko absorbirajo kalcij iz jogurta.

Napitki iz jogurta


Živ kefir, kumis in yakult so mlečne pijače z bakterijsko kulturo in enakimi terapevtskimi učinki, vendar so manj uporabne pri kuhanju. Jogurt je odličen dodatek juham in omakam, vendar ga raje dodajte tik pred serviranjem, da ne uničite koristne kulture. Navadni jogurt lahko začinite s semeni kumine in s sladkim sadjem.

prejšnji članek
VIDEO: Znana voditeljica se je z igralcem pozabavala na drugačen način
Kultura
VIDEO: Znana voditeljica se je z igralcem pozabavala na drugačen način
naslednji članek
Zlatko Čordić: Uživam (preprosto) življenje
Svet slavnih
Zlatko Čordić: Uživam (preprosto) življenje