Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Zakaj je spanje tako zelo pomembno
| Petra Arula/Bodi zdrava

Zakaj je spanje tako zelo pomembno

Profimedia

Vsi vemo, kako se počutimo, če smo naspani, in kaj vse nas teži, če smo (pre)utrujeni. Pa vendarle zahodnjaki trpimo za kroničnim pomanjkanjem spanja.

Lahko se izgovarjamo na stresno življenje, pomanjkanje časa, preobremenjenost … Lahko pa preprosto poskrbimo zase. Gremo spat najpozneje do 22.30 in poskrbimo, da so naši šolarji (mlajši otroci pa uro prej) v postelji najpozneje ob 20.00. Zakaj se nam splača upoštevati nasvete strokovnjakov, si preberite spodaj.

»Najboljše zdravilo za dobro telesno in duševno počutje je spanje,« lahko preberemo v knjigi Welness za dobro počutje, kjer avtorji opozarjajo: »Kdor se vsak dan oropa samo za eno uro svojega spanca, poleg dobrega počutja in teže ogroža tudi svoje zdravje.« Pomanjkanje spanja je namreč stresno že samo po sebi. Če spimo premalo, se poveča izločanje kortizola (stresnega hormona), ki drži naše telo v stalni pripravljenosti. »Tako lahko nastane začarani krog. Ker smo v stresu, ne moremo spati. Posledica je premalo spanja, kar pa spet povzroča stres,« nas seznanjajo avtorji omenjene knjige.

V spalnico naj si ne dovolijo vstopa

Televizor, telefon, računalnik in prepiri. Vse našteto nas bo le dodatno vzburilo in zaspali bomo težje. Raje vzemite v posteljo knjigo (ne na ipadu ali drugem zaslonu, ker svetloba z zaslona nenehno draži vaš živčni sistem), temveč dobro staro knjigo iz papirja.

Če težko zaspite, se izogibajte tudi alkoholu (že dva kozarca popitega vina lahko porušita ravnovesje), kavi in črnemu ali zelenemu čaju po tretji uri popoldne.

Da bomo lažje zaspali

Če je za vas stresno štetje ovac, poskusite s toplo kopeljo ali vročo prho pred spanjem (zavirata izločanje stresnega hormona adrenalina in hkrati pomirjata). Morda vas bo pomiril tudi melisin ali lipov čaj z medom ali mleko z medom, v katerega lahko kanete tudi nekaj kapljic baldrijana, koristi vam lahko tudi osredotočanje na dihanje. In ja, v miren, topel in blažen sen nas lahko potopi tudi spolnost. Pojdite v posteljo vsaj pol ure prej kot običajno in se posvetite svojemu partnerju (če ste samski, pa kar sami sebi). Med spolnim odnosom se sproščajo hormoni, ki sprostijo telo in duha – endorfini, zato se po njem tudi počutimo lahkotneje, mehkeje, bolj smo zadovoljni s svojim življenjem.
Dovolj kakovostnega spanca bomo tudi veliko lažje dosegli, če bomo v posteljo hodili vedno ob isti uri in se tudi zbujali ob istem času.

Otroci in spanje

Učitelji in vzgojitelji dandanes opozarjajo, da otroci trpijo za kroničnim pomanjkanjem spanja, saj starši preprosto ne poskrbijo, da bi šli v posteljo dovolj zgodaj. Otroci so posledično neprespani, kar se lahko odraža z apatičnostjo ali hiperaktivnostjo, imunski sistem ne deluje optimalno, v šoli ne sledijo. Katyush Manakai, učiteljica na Waldorfski šoli, je glede spanja stroga – njeni učenci morajo biti najpozneje ob osmih zvečer v postelji. Njena razlaga pove vse: »Dovolj spanja je za otroke ena od pomembnejših stvari. Ne samo zato, da v šoli lažje spremljajo pouk in imajo dovolj moči in zbranosti za vse izzive in naloge, s katerimi se srečujejo, ampak tudi zato, da imajo ponoči dovolj časa, da 'predelajo' vse, kar so skozi dan doživeli: novo šolsko snov, odnose s sošolci, vse, kar se je popoldan dogajalo, družinske odnose … Otroška duša, kot tudi odrasla, za to potrebuje čas. Ponoči otroci tudi rastejo in se obnavljajo, zato morajo imeti za to dovolj časa. Pomemben je tudi ritem, torej enaka ura spanja in vstajanja.«