mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tako močan, da preprečuje celo sladkorno bolezen

13. 6. 2020; 03.00
Avtor: K.M.
ghee

Maslo in prečiščeno maslo. foto: Profimedia

Že poznate ghee?

Ghee (izgovorjeni gi) je prečiščeno maslo, ki mu velikokrat pravijo tudi kulinarično zlato, uporabljate pa ga lahko tudi v lepoti. V osnovi gre za kuhano maslo, saj ga pri kuhanju le-tega očistite nezdravih snovi, hkrati pa je oplemeniteno z zdravimi snovmi in je eno izmed najmanj pokvarljivih olj. Ker je prečiščeno, ga ni potrebno hraniti v hladilniku. 

Z njim se lahko kuha na višji temperaturi

Ker se lahko z njem kuha na višji temperaturi kot z marsikaterim drugim oljem, tudi maslom, se ghee ne bo razbil na proste radikale, kot druga olja. Le-ti so potencialno škodljivi za vaše zdravje in ko ta olja dosežejo določeno temperaturo, se pričnejo žgati, posledice pa so škodljive predvsem za vaša dihala. 

Zmanjšuje tveganje za obolenje srca in ožilja

Ghee, prečiščeno maslo, vsebuje visoko količino konjugirane linolne kisline. Ta maščobna kislina učinkovito ščiti telo pred rakotvornimi snovmi, oženjem žil in celo sladkorno boleznijo. Zaradi tega številni raziskovalci pripavijo, da z uživanjem gheeja preventivno preprečujete tudi bolezni srca in ožilja.

Z njegovo pomočjo lahko izgubljate kilograme 

Ker je ghee produkt predvsem krav, ki se prehranjujejo s travo, maslo vsebuje maščobne kisline, ki pomagajo topiti odvečne kilograme. Zato je to naravni produkt, ki ga je priporočljivo jesti, ko se trudite s hujšanjem.

Izboljšuje prebavo

Produkt je bogat tudi z masleno kislino. Bakterije v črevesju vlakna pretvorijo v masleno kislino in jih nato uporabljajo za vzdrževanje črevesne stene. Maslena kislina pa hkrati zmanjšuje vnetja in pronicanje neprebavljenih delcev živila, kar pomaga tudi pri popravilu stene sluznice.

Zmanjšuje raven holesterola 

Številne študije so pokazale, da lahko ghee znižuje raven holesterola, tako v krvi kot tudi v črevesju. Razlog za to se skriva v povečanem izločanjem žolčnih lipidov, kar sproži ravno ta maščoba.

Z uživanjem lahko dobite boljšo kožo

Ghee je znan po tem, da dobro očisti kožo in ji vrne sijaj. Dejstvo je, da deluje kot naravni vlažilec, zato ga morate redno uporabljati tudi na svoji koži. Blaži tudi opekline in pomaga zdraviti rane, ki jih povzročajo norice.

prejšnji članek
Senidina preteklost se ne sklada s sedanjostjo
Svet slavnih
Senidina preteklost se ne sklada s sedanjostjo
naslednji članek
Triki in recepti za naravna kuhinjska čistila
Zdravje
Triki in recepti za naravna kuhinjska čistila