Neca Falk Dobra karma

70 let najbolj znane slovenske rdečelaske

meghan harry new (3) Svet24.si

Oboževalcem gresta že kar pošteno v nos

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

srečanje janša plenkovič Svet24.si

Po srečanju vrhov Slovenije in Hrvaške: na ...

Aleksandra Pivec Necenzurirano

Prvi kadrovski poraz Aleksandre Pivec

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Pozor:  Poglejte, kaj se zgodi, če klopa namažemo z oljem!
| Vesna Meško

Pozor: Poglejte, kaj se zgodi, če klopa namažemo z oljem!

Klop, Revija Zarja

Ugriz klopa je nevaren, zato je zelo pomembno, da ga znamo pravilno odstraniti. Pri slednjem mnogi še vedno posegajo po načinih, ki lahko resno oškodujejo zdravje. Veste, kaj se zgodi, če klopa namažete z oljem ali drugimi mazili?

Nekoč so klope iz kože odstranjevali tako, da so nanj kanili kapljico olja, nato pa mesto vboda polkrožno masirali ali pustili, da se gostitelj napije olja in izvleče rilček iz kože. Tega nikar ne delajte, kajti ko se prične klop boriti za zrak, lahko v telo vbrizga še večjo količino strupa.

Čeprav vsak klop ni kužen, pa je prav, da se zavedamo, kako nevarne bolezni prenašajo. V Sloveniji je najpogostejši klopni meningoencefalitis in borelioza lyme.

Klop na človeku poišče nežno mesto, nato pa svoj rilček porine globoko v kožo. Njegova slina ima anestezijski učinek, zato vboda ne čutimo, kar je tudi razlog, da ga pogosto ne opazimo. "Če je klop okužen z virusom klopnega meningoencefalitisa in (ali) Borelio burgdorferi, med sesanjem vbrizga v kožo gostitelja s slino tudi povzročitelja bolezni. Po vbodu okuženega klopa ne pride vedno do okužbe gostitelja, lahko pa okužba poteka tudi brez bolezenskih znamenj – asimptomatsko," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kako klopa pravilno odstranimo iz kože?

Najlažje in najučinkoviteje bomo klopa odstranili s posebno pinceto, kakšen je pravi način, pa pojasnjujejo na Inštitutu za varovanje zdravja.

Ko boste opazili klopa, ga pravilno in čim hitreje odstranite, tako bo možnost za okužbo manjša.

1. S pinceto zgrabite klopa čisto pri koži. V veliko pomoč vam bodo posebne pincete, ki omogočajo, da klopa odstranite, brez možnosti, da glavica klopa ostane pod kožo.

2. Sedaj prisesanega klopa odločno potegnite iz kože.

3. Klopa ne zmečkajte, temveč ga odvrzite v koš za gospodinjske odpadke.

4. Če klopa slučajno zmečkate, očistite kožo z milom in toplo vodo ali alkoholom.

Opozorilo: Za odstranjevanje klopov ne uporabljajte nobenih mazil, krem, lakov za nohte, petroleja ali česarkoli drugega, poudarjajo na NIJZ.