ana dolinar 1 Odkrito.si

Joj, kako sta zrasli punci Ane Dolinar!

David Beckham, Elton John Svet24.si

Vsi govorijo o tem: poglejte, kaj je po poljubu z ...

nessie Svet24.si

VIDEO: Nessie obstaja! "Videla" jo je 8-letna ...

911_rotated Svet24.si

FOTO: Njegovim poceni vinjetam je nasedlo 3500 ...

sladoledna lučka Najstnica.si

V boj proti vnetju s sladolednimi lučkami

donald melania trump Njena.si

Donald Trump poskrbel za ogorčenje

harry, meghan markle2 Njena.si

Razkrit resnični razlog Harryjevega joka na ...

Zakaj je peka dobra za vaše mentalno zdravje?
| K.M.

Zakaj je peka dobra za vaše mentalno zdravje?

Psihologi trdijo, da je sama peka slaščic in drugih izdelkov blagodejen postopek za vašo dušo.

Ljudje, ki radi pečejo, najdejo vsak izgovor, da lahko ogrejejo svojo pečico. Spečejo torto za vsak rojstni dan, piškote ob začetku praznikov in rjavčke, saj vsi obožujejo veliko čokolade. Vendar pa peka ni zgolj postopek, v katerem dobite nekaj sladkega za pod zob. Peka, predvsem tista za druge, predstavlja tudi številne psihološke prednosti. 

Peka je produktivna različica izražanja in komunikacije.

Gre za obliko kreativnega izražanja, kar pa močno vpliva tudi na splošno dobro počutje posameznika. Kreativnost zmanjšuje stres, ki ga ti ljudje izrazijo s pomočjo glasbe, slikanja in tudi peke in okraševanja slaščic. Sam stres je močno povezan s številnimi psihološkimi in mentalnimi težavami. Če odkrijete način, kako se z njim soočiti, naredite že prvi korak v zdravo življenje. 

Peka za druge pa predstavlja tudi odličen način za predajanje svojih čustev. Številni pečejo za ljudi, ki jih imajo radi, gre pa tudi za pogosti podaljšek besed, ko oseba svojih čustev ne zna ali ne zmore izraziti z najbolj pogostim kanalom komunikacije. ''V številnih kulturah in državah ljudje s peko izražajo ljubezen, kar je nekaj lepega, saj se lahko s tem vsi povežemo,'' je povedala Julie Ohana, strokovnjakinja za terapijo s hrano. 

Peka za druge je znak nesebičnosti

Kljub temu, da se s samo peko sproščate in odklopite številne skrbi, pa je le-ta hkrati tudi znak vaše nesebičnosti. Poleg tega, da se počutite boljše, dobite hkrati tudi močan občutek, da ste naredili nekaj dobrega za sočloveka. Največ zase naredite takrat, ko ne pečete zato, da bi pozornost usmerili nase, ampak takrat, ko želite preprosto dobro hrano deliti z ljudmi, ki vam verjamejo in jo bodo sprejeli. Samo dajanje in sprejemanje hrane pa naj bi blagodejno delovalo na obe strani, na tistega, ki daje in na tistega, ki sprejema.