klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Za večjo motivacijo: Želite shujšati?

15. 4. 2017; 02.01
Avtor: R.A./Maja
ženka reka potok

foto: Pixabay

Želite shujšati? Se otresti slabih razvad? Spremeniti življenje? Zdaj je čas, da končno sprejmete prelomne odločitve!

1. Vsakokrat, ko morate sprejeti kakšno težavno odločitev, se vprašajte, ali si zastavljeni cilj resnično želite doseči ali to od vas zahteva kdo drug.

2. Izberite pravi trenutek. Odločitev nikar ne sprejemajte v obdobjih, ko ste v stresu. Vendar pazite, da to ne postane ponavljajoč se izgovor, da težavnih odločitev ne bi nikoli sprejeli.

3. Iz svojega besednjaka črtajte nikalnice, kot so: »To mi ne bo nikoli uspelo«, »Mislim, da nisem sposobna ...«, »Rada bi, toda ...«.

4. Zastavite si le en cilj naenkrat. Tvegano je začeti dieto tik pred pomembnim izpitom ali v trenutku, ko se skušate odvaditi kajenja, kajti oba načrta bi lahko naenkrat padla v vodo.

5. Potrudite se in nikoli ne odnehajte na pol poti, čeprav na poti do cilja opazite, da ta niti ni bil tako pomemben ali da vam njegova uresničitev ne pomeni veliko. Če uresničevanje cilja opustite na polovici, to pomeni, da ste zanj po nepotrebnem zapravljali svoj dragoceni čas in energijo. Če ga izpeljete do konca, pa se to pozneje vseeno lahko izkaže za koristno.

6. Raje določeno nalogo opravite prej, kakor da z njo odlašate. Tudi če imate na voljo veliko časa, se zadeve lotite takoj in jo opravite še pred iztekom roka.

7. Z majhnimi koraki se prav tako pride do cilja. Primer: odpovejte se le eni stvari na dan. Če bi radi opustili kajenje, se najprej odpovejte cigareti, ki ste jo vselej pokadili ob jutranji kavici.

8. Svoje načrte vedno napišite na papir in jih potem redno prebirajte. Tako boste sproti preverjali, do katere točke ste prišli z njihovim uresničevanjem.

9. Izdelajte si terminsko tabelo. Če imate, na primer, za pisanje službene predstavitve na voljo sedem dni, načrtujte, da boste za zbiranje gradiva potrebovali dva dni, dva za prebiranje zapiskov, dva za samo pisanje in enega za pregled.

10. Določite si razumen rok in ga skušajte spoštovati. Načrtujte, da boste za pisanje nekega poročila potrebovali pet ur, za pripravo na pomemben izpit pa tri mesece.

11. Nikar se ne preobremenjujte z različnimi stresnimi nalogami. Naporen in neuspešen dan vas lahko privede k iskanju kompromisnih rešitev, ki lahko omajejo vašo voljo.

12. Vsakokrat, ko dosežete neki cilj, si privoščite nagrado. Za vsak izgubljen kilogram si, na primer, kupite nov kos garderobe. Po uspešno opravljenem izpitu pa si lahko privoščite večerjo v restavraciji.

13. Stopite v stik s kom, ki si je zastavil enake cilje. Če se bojite, da sami ne boste uspeli, v telovadnico hodite skupaj s prijateljico ali pa dieto začnite skupaj s prijateljem.

14. Svoje načrte zaupajte prijateljici. Tako boste na neki način prisiljeni načrt izpeljati do konca oziroma pojasnjevati, da vam ni uspelo, ker ste imeli premalo volje.

15. Združite prijetno s koristnim. V tistem, kar morate uresničiti, poiščite pozitivno in zabavno plat. Če se morate, na primer, zaradi službenih potreb naučiti nemško, pomislite, da se boste tako lahko pogovarjali s tistim očarljivim moškim iz Berlina, ki ga vsako leto srečujete na sejmu.

Preberite tudi, katera je bila najbolj priljubljena dieta leta 2016. Kliknite tukaj!

prejšnji članek
Nekdanji slovenski smučarski as pred novo vlogo v svojem življenju
Svet slavnih
Nekdanji slovenski smučarski as pred novo vlogo v svojem življenju
naslednji članek
Test: Kakšen je vaš ljubezenski barometer?
Zdravje
Test: Kakšen je vaš ljubezenski barometer?