Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste na koži opazili majhne pecljate izrastke?

12. 9. 2018; 02.00
Avtor: Vesna Meško
dermatolog, koža

''Fibromi niso nalezljivi, uvrščamo jih v skupino benignih kožnih sprememb in se pojavljajo praviloma pri odraslih osebah. foto: Profimedia

Na površini kože se lahko pojavijo štrleči izrastki, pecljate oblike. Je njihov pojav znak za alarm?

Naj vas pomirimo. Gre za fibrome, povsem nenevarne, benigne kožne izrastke, ki nekoliko spominjajo na obliko peclja. Zaradi slednjega so predvsem estetsko moteči, sicer pa ne predstavljajo nevarnosti za vaše zdravje. Nastajajo na mestih, kjer se koža drgne, kar privede do trenja. Ob tem velja nekoliko več previdnosti, saj se lahko vnamejo.

Kako jih prepoznamo?

- Oblika: Mehki izrastki so tik nad površino kože ožji.


- Barva izrastka: kožna, svetlo ali temno rjava.
- Velikost: drobni ali veliki do nekaj milimetrov.

Zakaj se pojavijo?

Fibromi najpogosteje zrastejo na obrazu, zasledite jih lahko tudi na očesnih vekah. V skupinah se pojavijo tudi na vratu, pod dojkami, pod pazduho, v predelu dimelj, pa tudi na moških in ženskih genitalijah.

''Nastanek fibromov ni povsem pojasnjen. Nastajajo predvsem na mestih mehanskega draženja kože, predvsem v intertriginoznih regijah (pazduhe, dimlje, koža pod dojkama) in zelo pogosto na koži vratu. Pomembna dejavnika za nastanek sta debelost in sladkorna bolezen, zato se pogosteje pojavljajo pri bolnikih z metabolnim sindromom. Pogosto se pojavijo tudi v drugem trimesečju nosečnosti in navadno spontano regredirajo v obdobju po porodu,'' je za njena.si pojasnil mag. Pij Bogomir Marko, dr. med, predstojnik Oddelka za kožne in spolne bolezni UKC Maribor.

S fibromi se najpogosteje srečujejo starejši, pojavijo pa se seveda lahko tudi pri otrocih. Pri slednjih jih boste opazili pod pazduho, na predelu dimelj in na očesnih vekah.

So nalezljivi?

''Fibromi niso nalezljivi, uvrščamo jih v skupino benignih kožnih sprememb in se pojavljajo praviloma pri odraslih osebah. Približno 50% odraslih oseb ima eno ali več sprememb, tveganje za pojav fibromov narašča s starostjo,'' pojasnjuje predstojnik.



Kako se jih lahko znebite?

Odstranitev posameznega fibroma je trajna. Se pa seveda lahko na drugih mestih pojavijo novi. Za odstranjevanje dermatologi uporabljajo sledeče metode:
- Krioterapija (pomrzovanje s tekočim dušikom)
- Elektrokoagulacija (odstranitev z električnim tokom)
- radiofrekvenčna ablacija (odstranitev z energijo radijskih valov).

prejšnji članek
Znana Slovenka odvrgla krpice in pokazala zavidljivo postavo!
Svet slavnih
Znana Slovenka odvrgla krpice in pokazala zavidljivo postavo!
naslednji članek
Modne barve nohtov letošnje jeseni
Moda&Lepota
Modne barve nohtov letošnje jeseni
#obraziavenija
obraziavenija